Antena 3 CNN Politică Zgonea: Cazurile Borbely şi Dobre nu se mai discută

Zgonea: Cazurile Borbely şi Dobre nu se mai discută

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 13:25 14 Noi 2012 Modificat la 13:25 14 Noi 2012
Zgonea: Cazurile Borbely şi Dobre nu se mai discută
Foto: Mediafax
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că procedura parlamentară în cazul foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre a fost încheiată şi că reluarea votului se poate face doar în situaţia prevăzută de lege, în care Ministerul Justiţiei face o nouă cerere către Cameră.

"În cazul Borbely şi Dobre, procedura parlamentară a fost încheiată. Dacă dorim să o reaşezăm pe tapet - şi din punctul meu de vedere, ca preşedinte al Camerei fac această precizare, nu fac decât să mă supun procedurii - trebuie o nouă cerere făcută, aşa cum spune Regulamentul Camerei Deputaţilor şi Constituţia, înaintată de către Ministerul Justiţiei prin doamna ministru Pivniceru", a spus Zgonea.

El a precizat că, dacă va exista o nouă solicitare formulată în cazul celor doi foşti miniştri, va fi obligat să o trimită Comisiei juridice spre analiză şi, ulterior, o va pune pe ordinea de zi a plenului Camerei.

"Nu vreau să sesizez dubla măsură pe care anumiţi colegi cu demnităţi importante în statul român le folosesc: nu am primit nicio scrisoare - şi eram vicepreşedintele Camerei - în cazul Monica Iacob Ridzi, când s-a ajuns la 11 luni, nu am primit nicio scrisoare la votul cu privire la Legea pensiilor, care a fost un flagrant ieşit din comun pentru istoria democratică a României, nu am primit nicio scrisoare nici când un judecător CC a fost votat legal şi a doua zi am repetat votul, făcând un abuz", a adăugat Zgonea.

El a precizat că îi va răspunde preşedintelui Traian Băsescu la scrisoarea pe care i-a transmis-o luni, în cadrul unei discuţii telefonice pe care o va avea cu şeful statului miercuri sau joi.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a trimis o scrisoare Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, în care solicită să se ia în discuţie şi cazurile Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely, atunci când se discută cazul Alin Trăşculescu.

În aceeaşi zi, Comisia juridică a Camerei a respins cererea preşedintelui Băsescu.

Pentru cei doi foşti miniştri, Camera Deputaţilor s-a pronunţat în septembrie, când deputaţii au respins începerea urmării penale pe numele foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre - altfel spus, nu s-ar mai putea relua un astfel de vot.

La începutul lunii aprilie, DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

Camerei Deputaţilor a decis, în mai, retrimiterea la Comisia juridică a raportului privind cererea de începere a urmării penale a lui Laszlo Borbely, pentru întocmirea unui raport suplimentar. Liderul grupului UDMR, Mate Andras Levente, a solicitat acest lucru pe motiv că parlamentarii PSD erau în grevă parlamentară atunci când s-a elaborat raportul, în aprilie, decizia fiind luată cu numai şapte membri ai comisiei.

Pe 10 august, Parchetul ÎCCJ a cerut Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre, care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

Deputatul Alin Trăşculescu este cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătura privată şi instigare la spălare de bani. Reţinut de procurorii anticorupţie în noaptea de sâmbătă spre duminică în timpul unui flagrant de luare de mită, Trăşculescu a fost eliberat luni dimineaţă din arestul Poliţiei Capitalei.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi complicele lui Trăşculescu, Marian Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, după ce a fost prins în flagrant delict când lua 50.000 de lei, bani pe care urma să îi dea lui Trăşculescu.








×
x close