Antena 3 CNN Politică Vrea sau nu PNL la guvernare? Echipa de negociatori, "un joc la cacealma" pentru liberalii proguvernare

Vrea sau nu PNL la guvernare? Echipa de negociatori, "un joc la cacealma" pentru liberalii proguvernare

3 minute de citit Publicat la 17:52 14 Dec 2009 Modificat la 17:52 14 Dec 2009
Vrea sau nu PNL la guvernare? Echipa de negociatori, "un joc la cacealma" pentru liberalii proguvernare
Perspectiva unor negocieri serioase cu PDL pe tema coabitării la guvernare a fost sabotată de tandemul Antonescu-Orban înainte ca măcar să înceapă, susţin surse liberale din tabăra proguvernare, nemulţumite de modul în care s-au derulat atât discuţiile pe această temă cât şi modul în care a fost votată rezoluţia în cadrul Delegaţiei Permanente. Conform surselor liberale citate, în cadrul şedinţei de astăzi au existat o serie de dispute atât cu privire la conţinutul mandatului de negociere, cât şi la modul în care să fie adoptat acest mandat. După ce au pledat în van pentru baze mai flexibile de tratative, partizanii proguvernare au sperat că votul va fi secret pentru a încerca o blocare unui mandat de negociere în care obţinerea postului de premier pentru PNL sau impunerea unui guvern independent democrat-librerilor erau trecute la literă de lege. Aripa Tăriceanu a sperat că liderii filialelor din teritoriu, a căror apetenţă pentru guvernare era binecunoscută, vor profita de caracterul secret al votului şi vor reuşi să impună astfel modificarea textului rezoluţiei propuse de Biroul Politic al partidului.

Intervenţia senatorului Mircea Diaconu, care a solicitat ca votul să fie făcut la vedere pentru o mai bună transparenţă a actului decizional a dat însă peste cap planurile celor care încămai visau la guvernare.

Cu gândul şi la sancţiunile care vor urma după analizarea scorurilor electorale obţinute la alegerile prezidenţiale, majoritatea liderilor de filiale proguvernare s-au repliat şi, cu câteva excepţii, au votat pentru rezoluţia care îi dă lui Antonescu şi apropiaţilor săi mandatul de aşa-zisă negociere şi cu PDL.

Conform surselor citate,doar apropiaţii lui Călin Popescu Tăriceanu, infoveanul Marian Petrache, bucureşteanul Dan Motreanu, gălăţeanul Victor Paul Dobre şi Cristina Pocora s-au abţinut alături de fostul premier, în timp ce Cristian David a fost singurul liberal care a votat împotriva adoptării acestei rezoluţii.

?Am reuşit să trimitem la negocieri cu PDL o echipă anti-PDL. Ăsta nu e poker să jucăm la cacealma? ne-a declarat un lider liberal, care a apreciat că şansele participării PNL la guvernare alături de democrat-liberali sunt minime atât timp cât Antonescu, Ludovic Orban, Relu Fenechiu, Varujan Vosganian şi Radu Stroe, partizani ai intrării în opoziţie şi echipa de negociatori mandatată, vor face din chestiunea rezervării scaunului de premier pentru un liberal sau un independent o condiţie obligatorie pentru ralierea partidului la o majoritate parlamentară. De altfel, oamenii lui Tpăriceanu a încercat să acrediteze nevoia includerii fostului premier în echipa de negociatori ca unul carea mia tratat cu PDL în trecut, însă Antonescu s-a opus categoric pe motiv că nu doreşte să existe nici un liberal care să facă jocurile lui Traian Băsescu.

O altă condiţie care ar dovedi că liberalii de fapt s-ar juca de-a negocierea ţine de excluderea unor nume sonore din PDL de pe lista potenţialilor miniştri.Potrivit rezoluţiei PNL, viitorul Guvern li se refuză celor care ?au dovedit incompetenţă notorie în guvernări anterioare?. Antonescu a explicat că această prevedere face referire printre alţii, la Radu Berceanu, Elena Udrea şi Adriean Videanu, trei nume grele din PDl şi o condiţie imposibil de impus conducerii acestui partid. Antonescu a mai precizat că nu acceptă nicio negociere cu independenţii din Parlament conduşi de Gabriel Oprea, deşi aceştia au bătut deja palma cu Emil Boc pentru formarea şi susţinerea unui Guvern.

Nici în tabăra PDL, decizia luată astăzi de PNL nu a suscitat vreun entuziasm. Conform unor surse politice din cadrul acestui partid, mai toată echipa de negociatori scoasă la înaintare de către PNL are statut de ?persona non-grata? în rândurile conducerii PDL care neoficial, consideră că decizia Delegaţiei Permanente a liberalilor de astăzi ar constitui o nouă farsă pusă la cale de Antonescu pentru a readuce la ascultare propriile filiale prin crearea unei iluzii de deschidere la negocieri pe teama guvernării.

Varianta unuiguvern minoritar constituie în continuaresoluţiacea mai la îndemînă pentru conducerea din Modrogan în condiţiile în care liberalii nu dau semne că iau în serios ideea creării unui guvern cu un premier democrat-liberal, susţin sursele citate

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close