Votul uninominal este un tip de scrutin practicat în Statele Unite şi Marea Britanie, prin care candidaţii sunt aleşi direct, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partide. Este un sistem de vot majoritar, bazat pe o procedură majoritară, întâlnit şi sub formula ?Câştigătorul ia totul". Acest tip de vot permite apariţia unor guverne stabile ca urmare a majorităţi stabilite prin vot, dar poate avea ca şi consecinţă nereprezentarea segmentului de electorat care a votat candidatul învins.
Varianta de uninominal asumată de Guvern reia proiectul Pro Democraţia de vot uninominal mixt, într-un un singur tur de scrutin, care presupune şi un sistem de compensare. Astfel, 50% din mandate sunt câştigate direct de către candidaţii care obţin cel mai mare număr de voturi, restul fiind redistribuit către cei care se claseaza pe poziţiile următoare, conform unui algoritm.
Potrivit analiştilor, noul sistem de vot adoptat, fie că va fi în forma dorită de preşedinte, fie în forma dorită de Guvern, va modifica radical spectrul politic.
Rolul partidelor în nominalizarea candidaţilor va creşte, candidaţii independenţi vor constitui o masă de până la 10% din mandate şi vor deveni obiect de negociere parlamentară. În plus, guvernarea unui singur partid va deveni mai frecventă, iar candidatul prezidenţial sprijinit de partidul aflat la guvernare va avea întreg spectrul politic împotriva lui.
Antena 3