Antena 3 CNN Politică Votul uninominal, discutat la Cotroceni

Votul uninominal, discutat la Cotroceni

Votul uninominal, discutat la Cotroceni
06 Mar 2007   •   08:34

Preşedintele Traian Băsescu a avut marţi prima rundă de consultări cu partidele parlamentare pe tema introducerii votului uninominal începând cu alegerile legislative din 2008. În urma consultărilor de marţi, preşedintele a precizat că este dispus să renunţe la referendumul privind votul uninominal, dacă Parlamentul adoptă un proiect de lege pe această temă. De asemenea, şeful statului a ţinut să precizeze că nu intenţionează să afecteze desfăşurarea alegerilor europarlamentare, programate pe data de 13 mai, şi că nu se pune problema suprapunerii referendumului pentru votul uninominal cu scrutinul european. 'Sper ca soluţia să fie una negociată', a spus şeful statului.

'Negăsirea unei soluţii convenabile între partide va crea oarecare dificultate', a adăugat Traian Băsescu. Referitor la votul uninominal, preşedintele Băsescu a menţionat că există mai multe variante şi că, în cazul în care românii vor fi chemaţi la referendum, întrebarea care va fi adresată se va referi şi la tipul de vot.

Seria consultărilor a fost deschisă de social-democraţi. PSD a fost reprezentat de Cristian Diaconescu, Ilie Sârbu, Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Florin Iordache şi Anghel Stanciu. La finalul întrevederii, ei s-au declarat mulţumiţi de propunerea avansată de preşedinte privind adoptarea legii votului uninominal. Victor Ponta a explicat despre ce este vorba: 'În fiecare judeţ, care se împarte într-un număr de circumscripţii după numărul de deputaţi sau de cota de cetăţeni cu drept de vot (cota de reprezentare), fiecare partid politic va putea avea un singur candidat, alături de care vor fi candidaţii independenţi şi cei ai minorităţilor naţionale. Dacă în primul tur un candidat ar obţine 50% din totalul voturilor, ar obţine mandatul de parlamentar. Dacă niciunul nu va obţine 50%, se va organiza un al doilea tur cu primii doi clasaţi'.

Şi democraţii vor votul uninominal, însă susţin varianta lor. Delegaţia democraţilor a fost condusă de liderul partidului, Emil Boc, alături de care s-au aflat Vasile Blaga, Anca Boagiu, Gheorghe Barbu, Ioan Oltean, Sorin Frunzăverde, Liviu Negoiţă, Petru Filip (primarul de Oradea), Mircea Hava (primarul de Alba Iulia) şi Cezar Preda. Şeful democraţilor a declarat că PD este consecvent în ceea ce priveşte susţinerea votului uninominal, mergând pe varianta de scrutin propusă de Pro Democraţia, care ar oferi românilor posibilitatea să voteze persoane şi nu liste. În plus, acest sistem de vot conservă o anumită justiţie electorală, adică fiecare partid primeşte atâtea mandate câte voturi îi dă electoratul şi, pe de altă parte, prin creşterea normei de reprezentare se diminuează numărul parlamentarilor cu 20%.

În schimb, delegaţia UDMR l-a informat pe preşedinte că partidul nu este de acord cu votul uninominal. Delegaţia Uniunii a fost formată din liderul Marko Bela şi parlamentarii Verestoy Attila şi Kelemen Hunor. Marko Bela a susţinut că prin introducerea votului uninominal minorităţile nu vor fi proporţional repezentate. În opinia lui Marko Bela, minorităţile naţionale trebuie să fie reprezentate proporţional în Parlament, această reprezentare fiind un bun dobândit la care maghiarii nu pot renunţa.

Băsescu renunţă la referendum, dar PSD continuă suspendarea

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, care nu a fost marţi la consultările cu preşedintele Băsescu, i-a transmis lui Băsescu, de la Braşov, că şi dacă renunţă la referendum, PSD nu renunţă la suspendarea lui din funcţie.

Antena3.ro & Rompres

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close