El consideră măsurile ca fiind nerealiste, mai ales că unul dintre obiective este tocmai reducerea deficitului bugetar la 2,5% din PIB.
Ministrul a mai arătat că România a început să simtă efectele crizei, având în vedere faptul că în ultimele trei luni încasările la buget au fost mai mici cu aproape două miliarde de euro, comparativ cu tradiţia ultimilor ani. Dacă această tendinţă se menţine, anul viitor încasările vor fi mai mici cu circa 3 miliarde de euro.
În aceste condiţii, Vosganian oferă câteva sfaturi gratis succesorului său, respectiv să gândească bugetul ţinând cont de cele 3 miliarde euro în minus pentru a ţine deficitul la 2,5% din PIB.
Programul de guvernare al coaliţiei prevede printre altele menţinerea cotei unice de impozitare, introducerea TVA diferenţiată, de la 5% pentru alimente de bază, până la 25 procente pentru produse de lux.
Se mai stabileşte majorarea impozitelor pe clădiri, automobile şi ambarcaţiuni cu motor. De asemenea se are în vedere perceperea de TVA de 19% la tranzacţiile imobiliare efectuate în scopuri comerciale de către persoane fizice şi impozitarea cu 16% a câştigurilor din tranzacţiile imobiliare în scopuri comerciale. Pentru tranzacţiile imobiliare care nu au scop comercial va fi menţinut actualul sistem de impozitare.
Programul nu a reuşit să îi convingă nici pe unii economişti. Un senior economist al ING declara pentru Gândul: ?o reducere atât de puternică a deficitului bugetar în 2009 (până la 2,5% din PIB) reclamă, în primul rând, măsuri drastice de reducere a cheltuielilor ? care din păcate lipsesc din program. Mai mult, ţinând cont de încetinirea puternică a creşterii PIB în 2009, anumite cheltuieli sociale anunţate pun presiune în sensul creşterii deficitului bugetar exprimat ca pondere în PIB?.
Antena3.ro