Guvernul ia în calcul ca angajaţii din companiile la care statul este acţionar majoritar, cu un anumit nivel de venit, să plătească o taxă de solidaritate, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, după întâlnirea cu grupurile parlamentare al Puterii.
"S-a discutat despre entităţile care sunt plătite din buget. În cazul acestor entităţi economice, eventual poate fi vorba despre o taxă de solidaritate, care oricum se va aplica tuturor celor cu venituri peste un anumit nivel", a anunţat Vlădescu, întrebat fiind dacă reducerile de salarii se vor aplica şi celor din companiile de stat.
Vlădescu a precizat că nu se vor aplica aceste reduceri şi acestor categorii, dar că se ia în calcul o taxă de solidaritate, care să fie plătită la nivelul tuturor companiilor la care statul este majoritar. Această taxă îi va viza, potrivit ministrului Fiinanţelor, pe toţi cei care au salarii peste un anumit nivel, care urmează să fie stabilit.
În ceea ce priveşte ameninţările cu moţiunea de cenzură, proferate de către reprezentanţii Opoziţiei în ultima vreme, ministrul i-a îndemnat să vină mai degrabă cu soluţii alternative decât cu critici.
"Cei care vin cu ideea moţiunii de cenzură să vină şi cu soluţii alternative, pentru că ceea ce facem noi acum nu facem pentru că ne dorim sau pentru că ne place, ci facem pentru că este nevoie. Iar când este nevoie, cifrele sunt foarte ferme", a spus Vlădescu.
Potrivit ministrului, cealaltă variantă luată în calcul de Executiv, şi anume majorarea taxelor, ar fi avut efecte economice.
"Binenţeles că, dacă cineva vrea să spună: ŤÎn loc să facem ce a decis acest guvern vrem să mărim taxeleť, pentru că reducerea salarială era oricum parte din oricare variantă pe care am analizat-o, atunci poate decide să mărească taxele, numai că efectele economice ale majorării de taxe le-aţi prezentat foarte bine timp de 10 zile înainte de a afla decizia finală", a mai spus Sebastian Vlădescu.
Antena3.ro