Forma actuală a proiectului de buget prevede sub 100.000 de disponibilizări din sectorul bugetar, o bună parte dintre acestea prin neangajarea pe posturile care se eliberează, a declarat Sebastian Vlădescu, la audierea din Parlament pentru preluarea funcţiei de ministru al Finanţelor Publice. Vlădescu a invocat şi faptul că România trebuie să respecte clauzele acordului cu FMI şi cu Uniunea Europeană, care prevede ca politica salarială şi socială să fie restrictivă, pentru cel puţin trei ani. El a mai arătat că nu intenţionează să crească nicio taxă principală sau secundară în acest moment, însă consideră că este necesară modificarea impozitului minim prin orientarea lui către zonele cu evaziune fiscală ridicată.
"Nu există cifra de 400.000 de bugetari disponibilizaţi care se tot vehiculează. În momentul de faţă, conform proiectului de buget, vor fi sub 100.000 de disponibilizări. O bună parte se va face pe cale naturală, prin neangajarea pe posturile care se eliberază", a menţionat Vlădescu.
România trebuie să respecte clauzele acordului cu FMI şi cu Uniunea Europeană, care prevede ca politica salarială şi socială să fie restrictivă, pentru cel puţin trei ani, a amintit Vlădescu.
"Politica salarială şi socială va trebui să fie din păcate restrictivă. Va trebui să fie restrictivă pe cel puţin trei ani, bineînţeles compensat cu măsuri sociale pentru păturile cu venituri scăzute şi foarte scăzute. Echilibrarea socială va fi foarte importantă în 2010", a spus ministrul propus pentru Finanţe.
De altfel, pe partea politicilor sociale, Vlădescu consideră că sumele cheltuite cu salariile şi asistenţa socială sunt excesive ca pondere în PIB. "Sunt oarecum excesive şi în context european, chiar pentru ţări cu venituri bugetare de peste 38% din PIB. Sunt cu atât mai mult excesive pentru o ţară ca România cu venituri de 31% din PIB", a arătat Vlădescu.
Deşi a criticat de-a lungul timpului acordul cu FMI, Vlădescu apreciază că acesta a oferit stabilitate monedei naţionale în acest an, precum şi posibilitatea finanţării deficitului bugetar la costuri rezonabile, apreciind că această ancoră este necesară şi în 2010.
Ministrul desemnat al Finanţelor a mai subliniat că nu intenţionează să crească nicio taxă principală sau secundară în acest moment, însă consideră că este necesară modificarea impozitului minim prin orientarea lui către zonele cu evaziune fiscală ridicată.
"Nu intenţionez să majorez niciuna din taxele principale sau secundare în acest moment. Va exista o discuţie despre acest impozit minim, care din punctul meu de vedere ar trebui adaptat, orientat către zone cu evaziune fiscală ridicată", a spus Vlădescu, la audierea comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe.
Antena3.ro