Membrii Biroului permanent al Senatului au miercuri, la ora 13:00 o întrevedere cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu pentru a acere explicaţii despre măsurile de readucerea salariilor şi pensiilor şi de mărire a unor taxe în confimitatea cu înţelegerea convenită cu FMI. Ministrul Finanţelor a mai furnizat o surpriză în aceste zil. El a anunţat impozitarea cu 16% a veniturilor din drepturi de autor, activităţi bursiere, a dobânzii produse de depozitele bancare, a persoanelor fizice autorizate, a contractelor de mandate, relatează "Gândul" citând un interviu acordat de Sebastian Vlădescu pentru
Ştirile Pro TV.
"Vlădescu a anunţat în interviu şi lărgirea bazei de impozitare, prin impozitarea cu 16 procente a veniturilor din drepturi de autor, a veniturilor din activităţi bursiere, a dobânzii produse de depozitele bancare, a persoanelor fizice autorizate, a contractelor de mandate etc. Întrebat de reporterul Pro TV dacă toate aceste categorii vor fi impozitate, Vlădescu a răspuns succint: "Toate". Impozitarea va fi aplicată de la 1 iunie sau, cel târziu, de la 1 iulie 2010", se arată în articolul publicat de
Gândul.
Ministrul Finanţelor spune, potrivit sursei citate, că, dacă va da dreptate celor nemulţumiţi de reducerile salariale, Justiţia îşi asumă riscul intrării României în incapacitate de plată.
Vlădescu a explicat pentru că metoda legală de reducere a salariilor bugetarilor şi pensiilor va fi ordonanţa de urgenţă: "Calea legala de a reduce este exact calea prin care au fost marite. Dacă un act normativ a putut să mărească salariile un act normativ de aceeaşi putere legislativă va reduce salariile".
La final, Vlădescu şi-a exprimat speranţa că TVA şi cota unică vor fi "salvate": "În momentul de faţă cred că această opţiune pe care am avut-o este cea care ne garantează că, în condiţii econonimce normale nu vom fi nevoiţi să majorăm taxele. Ceea ce se întâmplă în lume astăzi este îngrijorator şi nu cred că cineva poate să facă astăzi evaluări exacte despre ceea ce va fi economia lumii în anul 2011. E evident că economia lumii este mult mai tulbure decât ne-am dori, dar ceea ce în mod clar dorim este să menţinem actuala structură de taxe şi impozite".
Antena3.ro