Antena 3 CNN Politică Virgil Popescu: Nu există risc de blackout iar cine susţine asta este interesat doar să creeze panică

Virgil Popescu: Nu există risc de blackout iar cine susţine asta este interesat doar să creeze panică

virgil popescu
Virgil Popescu. Sursa foto: Facebook | Virgil Popescu
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2024   •   20:26

Fostul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu, spune că nu există risc de blackout iar cine susţine asta este interesat doar să creeze panică şi condiţiile pentru a ţine preţurile sus. 

„740 milioane de euro pentru energie regenerabilă, producție și capacități de stocare a energiei în România! Suma fiind asigurată din fonduri din PNRR, prevăzută în program de la bun început, strategic, în timpul mandatului meu de ministru al Energiei”, a scris fostul ministru, joi, pe Facebook.

„Celor care aduc în discuție riscul de avea un blackout în această perioadă precizez răspicat: Nu există risc de blackout, iar cine susține asta este interesat doar să creeze panică, și să creeze condițiile pentru a ține prețurile sus și a specula pe piața de energie‼️. Poate nu ar fi rău dacă cineva ar începe să investigheze, cu celeritate, speculațiile pe piață în această perioadă! 

Până atunci haideți să dăm drumul la aerul condiționat (cu sau fără intermitențe), să ne liniștim și să analizăm lucrurile pe rând.

1. Extinderea capacităților de stocare a energiei a fost una din prioritățile mandatului meu de ministru al Energiei. În componenta dedicată energiei, din PNRR, am prevăzut de la bun început fonduri dedicate noilor capacități de stocare a energiei, precum și de producere/asamblare și reciclare a bateriilor, cu un buget de 280 milioane de euro. 

2. ⁠În apelul de proiecte pentru SCHEMA de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investițiilor destinate instalării de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, în valoare de 460 milioane de euro, am încurajat și montarea de capacități de stocare, oferind aplicanților punctaj suplimentar, în etapa de evaluare.

3. Capacitatea totală a proiectelor, de energie regenerabilă, depuse și eligibile, este de 1.8 GW, adică mai mare decât viitoarele reactoare 3 și 4 de la Cernavodă. Iar pentru cele de stocaj este de 1.8 GWh. Și ca să fac și aici o comparație, capacitatea este aproape dublă față de viitorul proiect Tarnița -  Lăpușești.

4. ⁠Strategia a fost mereu pregătită să cuprindă măsuri integrate pentru a acoperi punctele slabe ale sistemului energetic din țara noastră, pentru a putea să ne atingem obiectivul independenței energetice. 

5. Avem o problemă la Administrația Fondului pentru Mediu pe care am semnalat-o, pentru că programele destinate prosumatorilor (cetățeni) trebuie modificate pentru a include și capacități de stocare! Deși am semnalat acest lucru, până în prezent nu s-a întâmplat nimic și consecințele se văd. 

6. Am încredere în puterea de echilibrare a sistemului, chiar și cu ultimele ”șocuri” de preț. Dar mă simt nevoit să insist: fără accelerarea proiectelor macro de energie, din surse nucleare și pe gaz care pot funcționa în bandă, riscăm să avem aceleași discuții în fiecare perioadă când avem vârf de consum”, afirmă Virgil Popescu.

⚡️?740 milioane de euro pentru energie regenerabilă, producție și capacități de stocare a energiei în România! Suma...

Publicată de Virgil Popescu pe Joi, 18 iulie 2024

×
Subiecte în articol: Virgil Popescu blackout risc de blackout
Cele mai noi știri
Parteneri
x close