Antena 3 CNN Politică Moțiunea USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, a fost respinsă

Moțiunea USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, a fost respinsă

Mădălina Mihalache
3 minute de citit Publicat la 10:27 09 Feb 2022 Modificat la 13:11 09 Feb 2022
Moțiunea USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, a fost respinsă
Sursa foto: agerpres foto

Update 13:06. Moțiunea împotriva lui Virgil Popescu a fost respinsă. 98 de parlamentari au votat pentru, 190 contra iar 2 s-au abținut. 

Astăzi a fost votată moțiunea inițiată împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Moțiune simplă care a fost dezbătută, luni, într-o ședință care a fost întreruptă din cauza scandalului provocat de George Simion care a fost la un pas sa-l ia la bătaie pe Virgil Popescu în timp ce acesta își susținea discursul.

Simion a insistat și după aceasta ședință sa-l jignească pe Popescu, sa spună de la tribuna că este hot, cerându-le deputaților să voteze moțiunea USR și plecarea lui Popescu din funcția de ministru al Energiei.

Simion nu s-a speriat nici măcar de faptul că Parchetul General s-a sesizat și nici de plângerea penală făcută de Virgil Popescu.

Între timp, deputații discută să modifice Regulamentul și să introducă sancțiuni mai drastice. Au fost discutate, dar lipsește deocamdată decizia politica.

Printre măsurile precizate în document se află ”interzicerea transmiterii în direct sau înregistrarea ședinței Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor prin alte mijloace decât cele menționate la alin. (1) - (3).” (n.red. ”mijloacele electronice ale Camerei Deputaților” și ”mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților”), ”interzicerea utilizării violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar”.

Parlamentarii și-ar putea pierde 50% din indemnizație până la 6 luni dacă desfășoară bannere în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, dacă înregistrează sau transmit în direct ședințele Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor sau dacă folosesc violența fizică sau verbală împotriva unui alt parlamentar ”constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie”.

Alte sancțiuni prevăzute în document sunt ”reducerea luării de cuvânt la maxim 10 secunde/intervenție pentru o perioadă de până la 3 luni de zile în cadrul ședinței Camerei Deputaților”, „reducerea la jumătate a timpului alocat cu ocazia moțiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau ședințelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancționat”.

„Poate nu știați, dar domnul Popescu este cel mai longeviv ministru al Energiei. Deci a avut timp să ne arate ce poate şi să facă reforme. Dar să vedem ce a făcut Virgil Popescu la minister în ultimii ani. A continuat același dezastru şi aceleași combinații din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenţi cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislația pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe ‘săptămâna viitoare’ decizii care ne-au crescut dependența de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică. Mai mult, acest ministru liberal a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până şi în PNRR”, se arată în moțiune, potrivit Mediafax

Și Ministrul Energiei a transmis un punct de vedere în privința moțiunii simple depuse împotriva sa.

„Ar trebui să ne aflăm azi în fața unei moțiuni simple, moțiune care ar trebui să fie un instrument de critică parlamentară, în schimb azi ne aflăm în faţa unei isterii politice ipocrite. Exact genul de produs pe care doar USR îl poate genera, mimând doar grija faţă de situaţia românilor. (…) Compunerea de azi a USR dovedeşte că nu şi-au făcut temele. Da, traversăm o perioadă complicată generată de creşterea preţurilor la energie la nivel mondial, criza provocată de „prietenii” noştri de la răsărit. Este o situaţie pe care nimeni nu şi-ar fi dorit-o şi pentru care niciun stat nu a fost mai bine pregătit decât altul. Iar dacă USR era atât de competent, de prevăzător şi de bine pus la punct cu politicile publice, ce i-a oprit să ne arate propunerile lor în domeniul combaterii preţurilor ridicate în perioada ianuarie-septembrie 2021?”, transmite Popescu, care spune că „la gaz, USR se pricepe ca baba şi mitraliera: cea mai mică producţie de gaz a Romgaz a fost în 2016, atunci când guvernarea era asigurată de dl Cioloş (4,2 miliarde de mc). (...) În 2021, Romgaz are o producţie mai mare cu 15% decât în 2020 adică de peste 5 miliarde de mc. În locul USR nu aş vorbi de funie…”.

×
x close