Viorica Dăncilă este acuzată de discriminare! Premierul s-a trezit în mijlocul unui scandal în urma unei declarații pe care a făcut-o, joi, la Sinteza Zilei. „Am văzut atitudinea ei şi acest lucru ne-a creat o stare de tristeţe, pentru că probleme sunt în multe ţări, fiecare ţară îşi are problemele ei, dar şi le rezolvă pe plan intern. Nu vii să îţi pârăşti propria ţară şi să ceri să o judece alte 27 de ţări în plenul Parlamentului European”, a spus Viorica Dăncilă, la Sinteza Zilei. „Acești oameni sunt autiști”, a concluzionat premierul, fost europarlamentar.
Asociaţiile care apără drepturile persoanelor cu autism au anunţat că vor depune plângeri.
Preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu, critică, într-o postare pe Facebook, afirmaţia premierului Viorica Dăncilă, care i-a catalogat drept "autişti" pe cei care "dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul", Dragu afirmând că postarea sa poate fi considerată o sesizare către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru a lua măsurile impuse de lege într-un astfel de caz.
"Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania, aceasta este o sesizare prin care Asociaţia Autism Europa Bistriţa vă solicită să luaţi măsurile impuse de lege pentru demnitari care jignesc mii de pacienţi cu autism şi utilizează un limbaj care instigă la dispreţ şi desconsiderare, lezând demnitatea uimană", scrie Ana Dragu.
Conform Anei Dragu, "peste 9000 de copii cu tulburări de spectru autist din România sunt încadraţi în grad de handicap", iar "statul nu a fost în stare NICI MĂCAR SĂ ÎI NUMERE, darămite să le asigure serviciile psihologice şi sociale necesare pentru a-i ajuta să devină adulţi cât mai funcţionali", scrie news.ro.
CNCD s-a autosesizat
Președintele CNCD, Asztalos Csaba, susține că persoanele publice care fac astfel de afirmații ar trebui să se retragă din viața publică și că instituția pe care o conduce s-a autosesizat.
”Eu cred că trebuie să ajungem la un nivel în care formatorii de opinie, fie că sunt politicieni sau jurnalişti, atunci când fac declaraţii discriminatorii să se retragă din viaţa publică. Aceasta este sancţiunea efectivă într-o societate democratică funcţională”. Întrebat de ce crede că politicienii folosesc termenul ”autist” în situaţii cu sens negativ, Azstalos a răspuns: ”Eu aş punea-o ca o lipsă de cultură şi o lipsă de rigoare şi de responsabilitate în declaraţii publice”, scrie news.ro.
Preşedintele CNCD a subliniat că efectele unui discurs public care etichetează, care stigmatizează sunt negative mai ales la nivelul copiilor în şcoală.
”În calitate de părinte şi în calitate de preşedinte al CNCD, într-adevăr, copii cu dizabilităţi sunt expuşi unei stigmatizări verbale şi comportamentale în societate şi mai ales în mediul şcolar”, a subliniat el.
Dăncilă își cere scuze
Vineri, premierul Viorica Dăncilă şi-a cerut scuze pentru afirmațiile făcute joi seară, la Sinteza Zilei, pe tema autiștilor.
Dăncilă precizează că prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.”Îmi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija și de susținerea noastră. Avem datoria să dovedim înțelegere și umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea”, a afirmat prim-ministrul Dăncilă.
Șeful Executivului subliniază că doar printr-o atenție constantă acordată persoanelor cu dizabilități putem contribui la integrarea acestora în societate și punerea în valoare a calităților lor. ”M-am implicat activ în tot ceea ce înseamnă promovarea și apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Ca prim-ministru, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăților pe care le întâmpină semenii noștri”, a subliniat Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Guvernului.
Dăncilă și-a cerut scuze și prin viu grai, în fața jurnaliștilor.
”Îmi pare rău, o să vedeţi în perioada următoare, nu am vrut să fac nicio analogie, dimpotrivă, pentru că întotdeauna am sprijinit persoanele cu probleme şi voi face acest lucru în continuare. Îmi pare rău că s-a făcut această analogie, nu a fost intenţia mea şi vă asigur că nu aş face acest lucru niciodată, am să iau legătura cu organizaţiile, am să sun personal şi am să le spun că nu a fost intenţia mea”, a spus Viorica Dăncilă, la ieșirea de la bilanțul Poliției Române.
Premierul a vorbit și despre sesizarea la CNCD: ”Ştiu, am spus că voi face toate demersurile nu pentru a evita o sancţiune, ci pentru faptul că chiar îmi pare rău că s-a înţeles acest lucru şi empatizez total cu oamenii care au astfel de probleme. Am şi spus că mă voi implica ca să construiesc o strategie bună şi pentru astfel de persoane şi pentru alte persoane cu dizabilităţi care se confruntă cu probleme”.