Candidatura Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidențiale a reprezentat miezul scandalului politic care, în cele din urmă, a condus la ruperea Coaliției PSD-ALDE și, în cele din urmă, la rezultatul moțiunii de cenzură prin care guvernul social-democrat a picat în Parlament, scrie jurnalul.ro.
Cu toate acestea, PSD i-a acordat lui Dăncilă, din nou, votul de încredere pentru alegerile prezidențiale, sperând nu doar să acceadă în turul al doilea, dar și să îl învingă pe Klaus Iohannis pe 24 noiembrie. Viorica Dăncilă este un candidat atipic, care, pe de o parte, încasează toate loviturile opoziției și ale alegătorilor anti-Dragnea, însă, pe de altă parte, a condus Guvernul într-o perioadă în care România a cunoscut cea mai mare creștere economică și în care veniturile populației au cunoscut creșteri semnificative.
Candidatul PSD la prezidențiale a lucrat, în perioada 1997 – 1998, ca profesor la Liceul Insustrial din Videle, iar din 1998 până în 2009, a activat ca inginer la Compania Petrom SA, în cadrul Serviciului de Monitorizare Producție Țiței și Gaze.
Pentru prima dată a ocupat o funcție de demnitate publică în anul 2009, când Viorica Dăncilă a fost aleasă în funcția de europarlamentar, pe listele Partidului Social Democrat, activând, în legislatura 2009-2014, în calitate de membru al Grupului Alianei Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. În 2014, prezidențiabilul social-democrat a obținut un al doilea mandat de europarlamentar PSD și a devenit, la scurt timp, viceprepedinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. A deținut, de asemenea, calitatea de membru al Comisiei pentru Drepturile Femeii și Egalității de Gen și al Comisiei pentru Dezvoltare Regională, fiind, totodată, liderul deputaților social-democrați români din Parlamentul European. În anul 2015, Viorica Dăncilă a fost nominalizată pentru premiul de cel mai bun europarlamentar la capitolul Agricultură, iar în 2014, a fost, de asemenea, nominalizată pentru premiul de cel mai bun europarlamentar la categoria Drepturile Femeii.
Mandat la Palatul Victoria sub presiunea străzii și a Opoziției
Începutul anului 2018 a pus capăt carierei la Bruxelles a Vioricăi Dăncilă, deoarece a fost solicitată și a acceptat postul de premier al României, după demisia Guvernului Tudose. A urmat o perioadă mai mult decât grea, întrucât guvernul pe care l-a format a “beneficiat” de ostilitatea Palatului Cotroceni, a partidelor din Opoziție și a grupărilor #rezist. Președintele i-a cerut demisia Vioricăi Dăncilă la doar trei luni de la instalarea guvernului. De atunci și până săptămâna trecută, Cabinetul condus de Dăncilă s-a aflat, în permanență, sub tirul Administrației Prezidențiale.
Citește continuarea pe jurnalul.ro.