Anunţul a venit chiar înainte ca miniştrii de externe din ţările NATO să se reunească la Bucureşti, săptămâna viitoare. Aceasta este cea mai importantă întâlnire organizată în Romania de la Summitul NATO din 2008.
Premierul Viktor Orban a declarat că Parlamentul maghiar va include ratificarea pe ordinea de zi, în prima sesiune de anul viitor.
Anunţul a venit chiar înainte ca miniştrii de externe din ţările NATO să se reunească la Bucureşti săptămâna viitoare.
Aceasta este cea mai importantă întâlnire organizată în România de la summitul Nato din 2008.
”Ungaria cu siguranţă va sprijini aderarea lor. Guvernul a făcut-o deja, iar Parlamentul o va face la rândul său”, a spus premierul ungar, potrivit Reuters.
Parlamentul îşi începe de obicei noua sesiune la mijlocul lunii februarie. Ungaria şi Turcia sunt singurii membri ai NATO care nu au dat încă unde verde pentru aderarea Finlandei şi Suediei.
La reuniunea care va avea loc pe 29 şi pe 30 noiembrie miniştrii vor analiza stadiul în care se află implementarea măsurilor sporite de securitate, decise în vară la Madrid în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Tot odată pentru România, acest summit este un semn de recunoaştere a contribuţiei în cadrul NATO, dar şi un semn clar al importanţei strategice a flancului estic şi al zonei Mării Negre. La summit vor participa secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, dar şi secretarul de stat american Antony Blinken. Aceştia vor avea apoi întâlniri bilaterale cu preşedintele Klaus Iohannis.
Pe lângă cei 30 de miniştrii de externe din alianţa nord Atlantică, la Bucureşti sunt invitaţi şi şefii diplomaţiei din Suedia şi din Finlanda, ţări candidate la NATO, dar şi ministrul de externe din Ucraina şi ca o premieră, cel din Republica Moldova.
La acceaşi masă va sta şi ministrul turc de externe a cărei ţară încă nu a votat pentru aderarea celor două state Scandinave la NATO.
Una dintre cele mai importante decizii luată în favoarea intereselor de securitate ale României este referitoare la transformarea grupului de luptă NATO în brigadă, iar acest lucru înseamnă dislocarea a mai mult de trei mii de militari NATO în România.