Un jurnalist l-a întrebat pe președinte ce crede despre faptul că în anumite zone din Capitală apa caldă lipsește de două săptămâni.
”Avem multe modele de administraţii locale de succes, care în 4 sau 8 ani au cunoscut transformări majore în bine, după cum avem administraţii locale care au eşuat lamentabil în a garanta până şi accesul la utilităţile de bază. Dumneavostră ca votant vă veţi putea da seama dacă comunitatea în care trăiţi are schimbări în bine sau e cazul schimbării conducerii administraţiei”, a răspuns preşedintele.
După cum oamenii s-au obișnuit, Klaus Iohannis are un discurs public marcat de un ritm mai degrabă lent, în care fiecare cuvânt se aude clar.
De altfel, vorba molocomă a președintelui a devenit, de mult timp, subiect de glume.
O zi în care președintele a vorbit mai repede decât de obicei
Miercuri, însă, la întrebarea "apei calde", Iohannis și-a accelerat surprinzător ritmul vorbirii și concomitent a plecat privirea, parcurgând spațiul dinaintea sa de la dreapta la stânga și viceversa, ca și cum ar fi citit un text de pe foile aflate pe masă.
El și-a făcut timp să se uite, de câteva ori, și în direcția celui care îi adresase întrebarea.
Secvența relevantă se află între reperele 0'33" și 0'59" în materialul video încorporat în știre.
Cui servește metoda întrebărilor "servite"
Metoda temelor "servite", în care un jurnalist adresează o întrebare iar demnitarul sau intervievatul dă un răspuns pregătit dinainte este binecunoscută, deși în general dezavuată, printre jurnaliști.
Și întotdeauna într-un astfel de aranjament, atât jurnalistul care ridică la fileu tema "servită" cât și demnitarul se așteaptă la un câștig - politic, de imagine sau de altă natură.
În plus, după cum este deja de largă notorietate, tema "apei calde" a fost deseori invocată în campania electorală din București de către candidatul susținut de forțele de dreapta.