Complexul Energetic Turceni este condus interimar, începând de luni, de Marian Motocu, fost director al Direcţiei energie, după ce ministrul Economiei, Adriean Videanu a dispus elibererea din această funcţie a lui Eugen Tunaru. Fost director general interimar la sfârşitul anului 2008, după demisia fostului director general Dumitru Cristea, Motocu nu este membru PDL, dar s-a aflat în atenţia DNA pentru un posibil abuz în serviciu, însă a primit NUP în 2006.
Obiect de dispute PSD-PDLNumirea ca interimar a unui tehnocrat în fruntea acestui complex, subiect de dispute aprige între PDL şi PSD nu înseamnă că PDL nu-şi va menţine controlul său politic. Funcţia de director general al CE Turceni revine Partidului Democrat-Liberal prin protocolul stabilit la nivel central, iar propunerile pentru directorul general al furnizorului de energie de la Turceni se fac de către PD-L, prin consultarea Biroului Politic Judeţean al filialei controlate de cunoscutul Ional manţog, fost director general al acestei societăţi.
Până la numirea unui director general plin, Videanu a decis să păstreze pe uşa din spate controlul politic asupra CE Turceni. El a hotărât temporar separarea atribuţiilor de director general de cele de şef al consiliului de administraţie al acestei societăţi, ultimele fiind arondate lui Liviu Câlniceanu, consilier municipal PDL la Târgu Jiu.
Consiliul de administraţie este de altfel presărat cu reprezentanţi ai celor două partide de guvernămân: Felicia Georgeta Răcăşanu, director în Ministerul Economiei, Mihai Cruceru, membru PDL şi profesor la Universitatea Constantin Brâncuşi Târgu Jiu, precum şi pe Nicolae Giuran, inginer la Baza de Aprovizionare şi Valorificare a Activelor Motru, unitate care este subordonată Societăţii Naţionale a Lignitului Olteni.
Un fost cercetat penal şi un apropiat al lui Manţog, la conducerea CE TurceniAmbele numiri au propriile lor bube. Motocu a fost cercetat penal în anul 2006 de către procurorii DNA, regăsindu-se printre cei 15 directori şi şefi de la Turceni, anchetaţi pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Pe atunci director tehnic la CE Turceni, Motocu a beneficiat de neînceperea urmăririi penale (NUP), în cazul său găsindu-se la aceea vreme doar o problemă de incompatibilitate morală.
Potrivit însă presei locale, Marian Motocu şi-a favorizat recent firmele unde avea interese, invitându-le la negocierile pentru un contract de 200 de milioane de euro, legat de livrarea cărbunelui. Sursele citate susţin că Motocu ar fi invitat firmele TINMAR SA din Bucureşti, RESMIN SRL, TRANSENERGOCOM şi LORFA SRL Motru.
În cazul lui Liviu Câlniceanu, afacerile fostului liberal, actual democrat-liberal, l-au aventurat în zona intereselor fostului director al Turceni şi lider al filialei PDL, controversatul Ionel Manţog. Consilierul deţine acţiuni la SCA JIUL şi figurează ca membru în consiliu de administraţie la UEF Motru.
Marius Vulpe, Antena3.ro