Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 93 de voturi "pentru", modificarea Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat să înainteze Parlamentului bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, dar şi legea responsabilităţii fiscale. Ieri, deputaţii au votat pentru modificarea Legii de organizare a Guvernului. Legea va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu. Votul dat astăzi de senatori nu a fost lipsit de incidente. Profitând de absenteismul înregistrat în rândurile opoziţiei, senatorii PDL au condiţionat votul lor pentru acest proiect de lege de includerea unui amendament care să ofere guvernului demis posibilitatea de a emite proiecte de lege pentru a veni în întâmpinarea angamentelor asumate de România pe plan internaţional, cum ar fi acordul cu FMI. PDL a cerut să se voteze dreptul Guvernului boc de a emite şi aproba legile responsabilităţii fiscel şi cea a pensiilor. Strânşi cu uşa, liderii opoziţiei au făcut un compromis în cadrul consultărilor care au întrerupt astăzi procedura de vot: au zis pas legii pensiilor, dar s-au arătat de acord cu abilitarea Guvernului în domeniul legii fiscale.
Senatorul PDL Iulian Urban (PDL) a propus în plenul Senatului un amendament în care se prevede că, prin derogare de la prevederile alin. 3 din lege, în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul demis poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale şi proiecte de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi proiectul legii responsabilităţii fiscale.
Cum legea de modificare a funcţionării Guvernului avea caracter organic, fiind nevoie de exprimarea a cel puţin 69 de opţiuni favorabile pentru adoptarea sa, liderii opoziţiei au fost nevoiţi să cedeze parţial solicitării PDL în pauza de consultări care a urmat. Astfel, raportul Comisiei juridice, cu amendamentul propus în plen şi votat în unanimitate, a fost adoptat cu 95 de voturi favorabile.
Premierul în exerciţiu Emil Boc a declarat marţi seara că Guvernul va cere Senatului să amendeze Legea organizării Guvernului ca un Executiv demis să poată aproba atât Legea bugetului, cât şi legile de aplicare a prevederilor din acorduri internaţionale, cum ar fi cea a responsabilităţii fiscale .
Premierul a susţinut că România trebuie să aibă mijloacele de a respecta angajamentele stipulate în acordurile internaţionale, indiferent de situaţia în care se află Guvernul.
Proiectul de lege modifică articolul 26 al Legii de organizare a Guvernului şi stipulează că, în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale şi proiectele de buget de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat.
Marius Vulpe, Antena3.ro