Delegaţia Permanentă a PNL a votat, luni, înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, cu 79 "pentru", 56 "împotrivă" şi şase abţineri, potrivit unor surse liberale. Rezultatul votului reprezintă prima victorie a echipei de vicepreşedinţi PNL, Crin Antonescu-Ludovic Orban care au drept ţintă ocuparea primelor două funcţii de conducere la nivel de partid, în defavoarea actualului lider liberal, Călin Popescu Tăriceanu, candidat la un nou mandat de preşedinte. Constituirea acestei funcţii ar urma să fie validată în prima zi de congres, odată cu celelalte modificări statutare.
Totodată, votul relativ echilibrat prefigurează o luptă strânsă pentru şefia PNL la viitorul congres din 21-22 martie, cele două tabere având la dispoziţie doar o săptămână pentru a face lobby în favoarea sa.
Fenechiu s-a abţinutVotul a fost deschis, fiind dat prin apel nominal, de către fiecare membru al Delegaţiei, după dezbateri aprinse în care reprezentanţii celor două grupări rivale şi-au imputat reciproc interesele particulare. Doar 147 din totalul de 176 de membri ai Delegaţiei Permanente au fost prezenţi la şedinţa de astăzi. Şase din ei au părăsit sala înainte de procedura de vot, iar alţi 6 liberali au preferat să se abţină. De remarcat că liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu, unul dintre pretendenţii posibili la această funcţie, s-a abţinut la vot. Potrivit unor surse liberale, Fenechiu ar fi părăsit tabăra lui Tăriceanu pentru a se înregimenta în acea a lui Antonescu, în speranţa prinderii locului de prim/vicepreşedinte sau de vicepreşedinte al PNL cu atribuţii speciale. Lăudându-se cu o influenţă semnificativă printre filialele moldovene, Fenechiu spera ca cele peste o sută de voturi pe care le-ar aduce pentru Antonescu l-ar îndreptăţi să vină cu o asemenea pretenţie.
Dorinţele sale s-au lovit însă de Ludovic Orban, care i-a dat de înţeles că nu are nici o şansă pentru acest post. Mai mult, recentele defecţiuni înregistrate la nivelul organizaţiilor moldovene pe care se lăuda că le are sub control, au făcut ca importanţa lui Fenechiu să scadă în ochii lui Antonescu. De altfel, liderul ieşean nu a putut fi văzut, duminică, în rândul susţinătorilor lui Antonescu prezenţi la Hilton cu prilejul prezentării programului politic al candidatului pentru şefia PNL.
Conform surselor citate, nu este exclus ca Fenechiu să întoarcă din nou armele în favoarea lui Tăpriceanu pentru a prinde un loc în Biorul politic central. În acest moment, Relu Fenechiu poate conta numai pe voturile filialei iaşi şi a unora din delegaţii suceveni, insuficient pentru a încerca sa candideze prin propriile foţe pentru un loc în conducerea partidului.
Bicefalie versus eficientizarea actului de conducerePotrivit unor surse liberale,şedinţa Delegaţiei Permanente de astăzi a fost aprinsă de polemicile iscate de cele două tabere pe marginea importanţei şi necesităţii creării acestui post de conducere. Partizanii lui Tăriceanu au reproşat faptul că prin crearea acestei funcţii s-ar reveni la experianţa amară a vechii bicefalii care a dus în trecut la disensiuni şi la plecarea adepţilor lui Teodor Stolojan din partid.
Totodată, fidelii lui Tăriceanu au sugerat că propunerea de creare a funcţiei de prim-vicepreşedinte este făcută pentru interesele unei singure persoane şi doar pentru o anumită perioadă. În partid circulă teza unui scenariu, potrivit căruia Orban s-ar fi înţeles cu Antonescu să preia total frâiele PNL, în cazul în care acesta din urmă va câştiga în toamnă cursa electorală pentru preşedinţia ţării.
În replică, partizanii lui Ludovic Orban, cel vizat de aceste săgeţi, au arătat că această funcţie este necesară mai ales în perioada de campanie electorală. Prim-vicepreşedintele PNL ar urma să se ocupe de treburile partidului, în condiţiile în care preşedintele de partid va candida pentru scaunul prezidenţial din Cotroceni. Beneficiarul acestei funcţii va avea atribuţii de conducere şi coordonare la nivelul întregului partid şi mai ales al comisiilor interne de specialitate, susţin sursele citate, ceea ce îl va face de facto al doilea om în PNL.
Marius Vulpe, Antena3.ro