Antena 3 CNN Politică Victor Ponta: "Sunt semne că raportul de ţară pe justiţie va fi foarte rău"

Victor Ponta: "Sunt semne că raportul de ţară pe justiţie va fi foarte rău"

2 minute de citit Publicat la 14:35 29 Apr 2009 Modificat la 14:35 29 Apr 2009
Victor Ponta: "Sunt semne că raportul de ţară pe justiţie va fi foarte rău"
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a susţinut, miercuri, că există semnale că raportul de ţară al Comisiei Europene va fi foarte rău pentru România. Drept urmare, împreună cu colegii de partid s-a convenit s-a convenit să nu se modifice prevederi care ar avea efecte asupra Legii 78/2000 privind faptele de corupţie, apreciată la Bruxelles.
"Am discutat cu colegii mei din punct de vedere politic, că acum interesul general este ca raportul de ţară pe justiţie să nu fie foarte rău. Din toate semnele va fi foarte rău. Şi atunci, încercăm măcar prin ceea ce facem să salvăm ceea ce este apreciat la Bruxelles, legea 78 este considerată bună, o lăsăm aşa. Nu ne atingem de ea", a declarat Victor Ponta, întrebat despre eliminarea articolelor din Codul penal care se regăsesc în legea specială privind sancţionarea faptelor de corupţie.
Subcomisia parlamentară care analizează Codul penal au convenit, miercuri, scoaterea întregului capitol din cod referitor la infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a altor articole, întrucât sunt prevăzute în Legea 78/200 privind faptele de corupţie.
Ponta a cerut colegilor ca articolul 292 care prevede pedepsirea abuzului de funcţie şi articolul 302 referitor la folosirea de informaţii privilegiate să rămână în Legea specială 78/2000 care deja incriminează aceste fapte. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul capitolului referitor la infracţiuni împotriva intereselor financiare ale comunităţilor europene, care a fost eliminat din Codul penal, infracţiunile fiind incriminate şi de legea 78/2000.
Astfel, miercuri, s-a decis scoaterea articolului 292 privind abuzul de funcţie (fapta funcţionarului de a-şi folosi influenţa ori autoritatea în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani; dacă fapta a fost săvârşită de o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, sindicat sau patronat, ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani; banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării).
De asemenea, membrii subcomisiei au decis şi scoaterea din proiectul de Cod penal şi a articolului 302 referitor la folosirea de informaţii privilegiate (fapta funcţionarului de a folosi, direct sau indirect informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, de care a luat cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la astfel de informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani).
Preşedintele Subcomisiei, Victor Ponta, a afirmat că a fost sunat "să nu se atingă" de legea 78, motivând astfel decizia de păstrare în această lege a anumitor articole. "Voi face propunerea ca 292 să rămână la dumneavoastră (în legea 78/2000,n.r.). Dacă scoatem 292, DNA e mulţumit? Poate să lupte împotriva corupţiei?", a ironizat Ponta.
Ministrul Ponta a arătat că Parlamentul a făcut tot ce a putut ca raportul de ţară să fie mai bun, deşi "semnalele sunt că va fi rău".
Precizarea a venit după discuţiile de marţi referitoare la articolul privind abuzul în funcţie, la care reprezentanţii Ministerului Public şi cel al Justiţiei au susţinut că prevederile propuse anulează articolul 13 din Legea 78/2000.
Comisia Europeană va prezenta în luna iunie raportul privind monitorizarea României pe justiţie, experţii europeni deja începând evaluarea instituţiilor care sunt vizate.
Antena3.ro

×
x close