Fostul premier Victor Ponta critică dur Guvernul Tudose. Într-un interviu acordat pentru emisiunea Income Magazine, de la Antena 3, Ponta susține că actualul Executiv dă semnale de instabilitate către mediul de afaceri și că se războiește în mod inutil cu multinaționalele. Nu e singur reproș făcut însă de Ponta.
"Nu s-a reușit până astăzi să se explice exact care e scopul acestor modificări atât de radicale ale sistemului fiscal-bugetar. Nu poți să faci o schimbare prin Ordonanță de Urgență când mai e o lună și jumătate până la întrarea în vigoare, în ianuarie. În al treilea rând, problema e de aplicare, e foarte greu de crezut, că într-o România încă foarte birocratică, că poți să schimbi șase milioane de contracte de muncă într-o lună și jumătate. Practic, trebuie să le rescrii pe toate. În al patrulea rând, eu am înțeles că este o motivație subiectivă, că s-a spus că se măresc salariile la bugetari cu 25%, pentru că nu se putea aplica legea, pentru că nu era bani, dar așa le mărești cu 25%, le scazi cu 21% și rămân 4%. Dai un semnal de instabilitate, de impredictibilitate și de decizie într-un domeniu în care Guvernul zice: Voi toți sunteți împotrivă, eu tot fac așa."
Despre Pilonul II de pensii
"Ne afectează pentru că ne bagă mâna în buzunar pentru ce-o să primim când ieșim la pensie. Mai corect era să spui: Nu avem bani pentru pensii, asta e, voi cei care aveți sub 45 de ani o să suferiți atunci. Dacă îmi explica ca eu să fiu solidar cu mama mea, eram de acord. Dar dacă începi să-mi spui povești, scamatorii, că e mai bun statul administrator, nu e niciodată statul mai bun administrator."
Reducerea impozitului pe venit la 10%
"Sporești inegalitățile. De ce nu faci pentru cei cu venituri foarte mici 8% sau 12% și îi și încurajezi, acum te impozitez cu 8%, câștigi mai mult, treci la 12%, pentru că cel care are 100.000 de euro câștigă 6%, cel care are o mie de euro, câștigă 6%. Între 6.000 și 600 de euro e o mare diferență."
Cursul valutar
"Avem cursul, a sărit de 4,6. Chiar ne afectează asta pe 20 de milioane, nu e vorba de Dragnea sau de Iohannis. Din 2012 a fost stabilitate, iar asta s-a simțit în viața fiecăruia."
Salariu mai mare pentru Iohannis
"Să fie sănătos. Dacă tot muncește mai mult președintele, să-l plătim mai bine."
Salarii mai mari pentru primari, parlamentari
"Mulțumesc, dar n-am cerut. A crescut, cred, de la 1 iulie."
Războiul Guvernului cu multinaționalele
"E un război fals, care a început după ce s-au adoptat modificările. Foarte bine, să dăm afară firmele și băncile internaționale. Și cu ce rămânem? Vezi că primii contributori la bugetul de pensii și salarii sunt Petrom, Dacia, Kaufland și ceilalți. E o abordare latino-americană, de tip Hugo Chavez."
Relația cu sindicatele
"Nu a fost niciun lider sindical să-mi ceară un ac pentru firma lui. Este datoria Guvernului să păstreze dialogul cu toate categoriile sociale și să fie flexibil. Dacă toți îți spun că ești beat, te duci să te culci. Nu poți de fiecare dată să găsești ceva în spate, că plătește cineva, că-ți vrea răul. Nu e adevărat. Tu ești Guvernul României!"
Sfaturi pentru Tudose
"În primul rând aș fi spus: Codul din 2015 nu îl schimbăm până în 2020. Produce efecte foarte bune, toată lumea e mulțumită de el. Aș fi spus în materie de crește de salarii: pe măsură ce am bani strânși, nu povești, stabilesc priorități: cui dau primul? La medici. Pe locul 2: profesori. Locul trei: militari. "