Victor Ponta a arătat că obligativitatea respectării deciziei convenite la Bruxelles prin Tratatul de guvernanţă fiscală se poate face printr-o lege specială care prevede că legile legate de tratatele europene se fac de Parlament, în şedinţă comună, cu votul a două treimi dintre senatori şi deputaţi.
Co-preşedintele USL a mai criticat şi faptul că preşedintele Traian Băsescu a semnat la Bruxelles tratatul de guvernanţă fiscală fără mandat şi în lipsa unei dezbateri interne.
Social-democratul a adăugat că USL este de acord cu implementarea deciziilor luate la Bruxelles şi a prezentat un plan al Uniunii, în cinci paşi.
Printre măsurile propuse se numără şi înfiinţarea unui Comitet de criză Putere – Opoziţie – BNR, care să găsească cele mai rapide soluţii de adoptare a deciziilor de la Bruxelles.
Conform Uniunii, nu este necesară modificarea Constituţiei pentru impunerea regulii privind deficitul maximal, ci doar o lege specială, adoptată cu votul a două treimi din numărul total al senatorilor şi deputaţilor.
De asemenea, printre măsurile propuse se numără şi formarea unui guvern de tehnocraţi care să implementeze măsuri anticriză dar şi să pregătească alegerile anticipate.
Al patrulea pas este organizarea alegerilor anticipate iar al cincilea se referă la modificarea Constituţiei de către Parlamentul nou ales.