"Ce s-a anunţat astăzi este o decizie politică şi ilegală, luată de apropiaţii Preşedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European. Voi dovedi în faţa Comisiei de Etică a Ministerului Educaţiei că am respectat toate regulile! Nu renunţ la lupta pe care am început-o din cauza acestor atacuri. Nici vorbă de demisie!", a declarat Victor Ponta, vineri seară, la plecarea de la Bruxelles, răspunzând întrebărilor presei străine.
Declaraţia a fost remisă presei române de Biroul de presă al PSD.
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat vineri că toate deciziile luate vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, întrucât nu a fost întrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca şedinţa să fie statutară.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.
Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21.
În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.
Preşdintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicareasursei, foarte uşor de detectat.
În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, susţine că acest for nu are competenţă să ia decizii în acest sens.
Totodată, Pop afirmă că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.