Antena 3 CNN Politică Vicepreședintele PSD, despre întâlnirea cu Ministrul Educației: "Suntem într-o stare care aruncă educaţia României într-un haos total"

Vicepreședintele PSD, despre întâlnirea cu Ministrul Educației: "Suntem într-o stare care aruncă educaţia României într-un haos total"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 21:15 19 Ian 2021 Modificat la 21:15 19 Ian 2021
o_1esduvo9p1hvm1e9toii19hdd52b.jpg
Sursa foto: Hepta

"Am avut o discuţie în această dimineaţă cu ministrul educaţiei. Am discutat despre acest raport, despre propunerile noastre. PSD face o opoziţie constructivă, vine cu proiecte, nu venim cu scandal, venim cu soluţii şi ne aşteptăm ca ele să fie implementate. Sper ca cele discutate, agreate să fie implementate.

Bugetul pentru educaţie trebuie extins şi Planul Naţional de Rezilienţă să cuprindă alocări adecvate. (...) Din discuţia purtată am ajuns amândoi la un acord, că trebuie să avem această creştere a bugetului. De cealaltă parte, cred că există un acord pe necesitatea de a redeschide şcolile de îndată şi de a pregăti în mod detaliat acest proces", a afirmat Negrescu, la o conferinţă de presă.

Negrescu a criticat lipsa de coerență a autorităţor în privința condițiilor în care se vor redeschide și funcționa școlile începând cu 8 februarie:

"Ministerul Educaţiei admite astăzi că nu ştie câţi copii nu au avut la acces la educaţie, nu ştie dacă tabletele au ajuns la copii, nu ştie câţi bani au fost cheltuiţi în acest sens, nu ştie dacă profesorii şi-au făcut orele, nu ştie dacă profesorii au fost pregătiţi adecvat. Practic, suntem într-o stare care aruncă educaţia României într-un haos total", a apreciat el.

Victor Negrescu: Trebuie să ştim ce se va întâmpla pe 8 februarie. Guvernul României trebuie să vină cu măsuri clare, pentru că mai este puţin

Conform statisticilor organizaţiilor neguvernamentale, a precizat Negrescu, copiii au pierdut sute de ore de şcoală prin incapacitatea de a accesa învăţământul.

"Este evident că avem nevoie de o altă gândire (...). Strategia prezentată la finalul anului de către Ministerul Educaţiei nu corespunde obiectivelor europene în materie şi mai ales acea strategie este caducă prin prisma faptului că nu are un buget prezentat, nu are un grafic de implementare. Sunt o serie de idei preluate din documente europene fără o prelucrare adecvată şi o adaptare la realitate

Redeschiderea şcolilor, în condiţiile în care din punct de vedere medical acest lucru este posibil, devine esenţială şi trebuie să ştim ce se va întâmpla pe 8 februarie. Guvernul României trebuie să vină cu măsuri clare, pentru că mai este puţin până atunci", a mai spus Negrescu

Victor Negrescu a discutat cu Sorin Cîmpeanu și despre bursele elevilor

"Avem nevoie să creştem bursa socială, bursa de merit, bursa de performanţă. În sensul acesta, sumele sunt clare şi am vrea să vedem că ministrul finanţelor, Guvernul României va bugeta adecvat această solicitare a elevilor din România.

Avem proiecte concrete, că ne referim la biblioteca şcolară virtuală, că ne referim la programele cu finanţare europeană pentru formarea profesorilor, acele programe europene trebuie de redemarate, să devină funcţionale după ce mai multe luni în timpul guvernării liberale aceste programe europene au fost ignorate.

Trebuie să implementăm, de asemenea, pachetului minim de servicii pentru copii, un proiect extrem de important susţinut de Partidul Social Democrat şi, în mod special, de domnul preşedinte Marcel Ciolacu, dar susţinut mai ales de UNICEF", a spus Victor Negrescu.

"Ceea ce şi-a asumat ministrul şi public a fost de a creşte volumul finanţării pentru educaţie, în raport cu bugetul pe anul anterior. I-am şi spus că noi considerăm că bugetul trebuie să fie unul mult mai mare faţă de o simplă creştere a cuantumului, pentru că educaţia are nevoie de investiţii suplimentare.

De aceea, noi, public, ne asumăm propunerea cu 10% din Planul Naţional pentru Rezilienţă", a adăugat Negrescu.

×
x close