Vicepremierul Liviu Dragnea a transmis, sâmbătă, mesajul premierului Victor Ponta adresat autorităţilor judeţului Cluj, spunând că Guvernul va fi în continuare partener pentru Cosiliul Judeţean Cluj în prelungirea pistei Aeroportului Internaţional "Avram Iancu", conform Mediafax.
Liviu Dragnea a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, după ceremonia de inaugurare a noii piste de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj, că Guvernul va aloca o sumă importantă la rectificarea bugetară pentru efectuarea unor plăţi la lucrările efectuate deja la noua pistă.
"Vreau să transmit mesajul primului-ministru Victor Ponta. Săptămâna viitoare, Guvernul va aproba la rectificarea de buget o sumă importantă pentru a fi alocată CJ Cluj, ca să fie sprijin pentru a face plăţile pe care le mai are de făcut aferente acestei investiţii. De asemenea, Guvernul va fi în continuare partener pentru Consiliul Judeţean Cluj în prelungirea pistei şi în toate celelalte operaţiuni necesare pentru ca această pistă să poată să fie completă, unde să poată ateriza orice avion", a spus Dragnea.
Potrivit acestuia, Guvernul se va angaja să finanţeze prin POS Mediu regularizarea Someşului, lucrările fiind necesare pentru prelungirea pistei la 3.500 de metri.
"Probabil că regularizarea Someşului va fi organizată în două etape, prima în actualul POS Mediu, iar a doua după ce vom avea discuţii şi cu primarul municipiului Cluj-Napoca, pentru că regularizarea va include şi municipiul. Va fi un parteneriat cu Primăria", a spus Liviu Dragnea.
Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista având 2.100 de metri, costurile proiectului fiind estimate la circa 78 de milioane de euro.
Lucrările la prima etapă, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluţii din partea constructorilor. De asemenea, finanţarea unor lucrări de regularizare şi deviere a pârâului Murători din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie de la Administraţia Naţională Apele Române.
Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.
Prima cursă de linie care a aterizat pe noua pistă a fost un avion care circulă pe ruta Bucureşti-Cluj.
Consiliul Judeţean Cluj a cheltuit până în prezent peste 22 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare noii piste de 2.100 de metri.