Fostul eurodeputat PSD, Dan Mihalache a demisionat, vineri, din partid şi din toate funcţiile pe care le deţine. Mihalache a recurs la o manieră mai originală de anunţare a acestui gest, publicând-o pe propriul blog. Proaspătul demisionar este cunoscut în partid ca un adversar al lui Marian Vanghelie pe care l-a criticat la un moment dat că ar fi "vanghelizat" PSD. În trecut s-a opus unor iniţiative ale liderului Mircea Geoană, fapt care i-a adus trecerea sa pe linie moartă, numele său fiind scos din calculele social-democrate atât la parlamentarele uninominale, cât şi la alegerile pentru Parlamentul European. de altfel, ascuţimea verbului politic nu mai este tolerată în PSD. Cuvintele de spirit nu l-au ajutat nici pe deputatul Mădălin Voicu. Slobod la vorbă şi gândire, Voicu a reuşit să irite conducerea PSD, care i-a dat mână liberă lui Marian Vanghelie să-l excludă din PSD.
"Caracterele" din politică şi "speranţele înşelate""Am decis astăzi (vineri n.red.) să renunţ la calitatea de preşedinte/şef al Departamentului de Sinteză şi Comunicare Publică al Partidului Social Democrat. Totodată, am decis să renunţ şi la calitatea de membru al Consiliului Naţional şi de membru al Organizaţiei PSD Maramureş, filiala Vişeu de Sus", scrie Mihalache sub titlul "Final de drum".
Fostul parlamentar se arată destul de evaziv cu privire la motivele plecării sale din PSD, singura explicaţie referindu-se la faptul că proiectele sale personale nu ar mai sunt compatibile cu calitatea de membru al PSD.
"Deocamdată, proiectele mele personale nu mai sunt compatibile cu calitatea de membru al PSD. Vreau ca această despărţire să fie una discretă, nu un divorţ în stil italian, aşa cum ne-au obişnuit politicienii, mai ales că sunt mulţi oameni în PSD pe care îi stimez şi la a căror prietenie ţin", afirmă Mihalache.
Fostul deputat subliniază însă că a avut parte de opt ani de "dezamăgiri şi speranţe înşelate" în PSD, răstimp în care ar fi identificat şi cea mai delicată problemă a politicii româneşti, cea a "caracterelor".
"Nu este o optiune uşoară, ţinând cont de faptul că ultimii opt ani i-am petrecut muncind efectiv pentru acest partid, în calitate de consilier, analist politic, deputat, europarlamentar. Sunt câteva mii de pagini (şi orele de muncă aferente) prin care sper că am contribuit la modernizarea doctrinară a stângii româneşti, la conectarea ei cu social-democraţia europeană. Au fost ani frumoşi, a fost o experienţă interesantă, cu multe împliniri dar şi cu multe dezamăgiri şi speranţe înşelate. Probabil că zona cea mai delicată a politicii româneşti rămâne cea a caracterelor...", conchide Mihalache.
Un profesionist cu gură mareProaspătul demisionar fusese trecut din 2007 pe linie moartă în partid, după ce la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a votat împotrivă. Intrat în conflict cu liderul Mircea Geoană, Dan Mihalache nu a mai fost inclus nici pe lista partidului la ultimele alegeri unininominale. Cu toate acestea, competenţele sale în materie de analiză au fost folosite de Geoană şi de Năstase.
Dan Mihalache a fost exclus apoi şi de pe lista cu eurocandidaţi PSD pentru "ieşiri inacceptabile". Ultimul său derapaj verbal la dresa conducerii PSD l-a costa locul zece pe care fusese instalat iniţial de chiar Geoană. Liderul PSD l-a zburat scurt din această poziţie după ce Mihalache a acuzat într-un cotidian central conducerea partidului de ?mârlănie? ca răspuns la modul în care colegul său, Radu Podgoreanu s-a văzut silit să se retragă de pe lista de eurocandidaţi. Ultima sa speranţă, obţinerea unui post de consilier de stat nu s-a mai materializat.
Dan Mihalache este cunoscut în cadrul PSD şi ca un aprig contestatar al liderului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, pe care l-a acuzat că ar fi "vanghelizat" partidul.
Marius Vulpe, Antena3.ro