Lipsă de suflu în filialele decapitate de Geoană
O diferenţă prea mare între cele două partide sau scăderea scorului unei filiale cu mult sub cel obţinut la ultimele alegeri vor constitui principalele criterii care vor sta la baza viitoarelor decizii de reorganizare ale unor filiale, susţin surse social-democrate.
O primă evaluare pune actuala conducere centrală într-o situaţie stânjenitoare: cu excepţia PSD Mehedinţi şi Botoşani, mai toate filialele unde s-au operat schimbări din funcţii la nivelul conducerilor locale au pierdut cu mult în faţa PDL sau chiar au scăzut ca randament şi eficienţă sub rezultatul obţinut la ultimele alegeri parlamentare. Este cazul filialelor Tulcea, Ilfov, Giurgiu şi Cluj, decapitate în ultimul an de către conducerea centrală fie pentru relaţiile prea apropiate ale celor maziliţi cu Miron Mitrea, fie pentru că proveneau din grupul de la Cluj, cazul lui Vasile Soporan, fie pentru că se dovedeau prea critici la adresa unor colegi de partid, situaţia lui Mădălin Voicu, la Giurgiu.
EBA, cel mai bun procentaj per capitală în sectorul 5
Pentru prima oară în ultimii ani, competenţa de organizator a liderului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie a fost pusă sub semnul întrebării de către liderii de partid. Primarul ?Almanahe? nu a reuşit să strângă în propriul sector decât 16.000 de voturi, în timp ce PDL, împreună cu EBA au contabilizat 12.000, spre nemulţumirea Kisellef-ului.
Conform surselor citate, Vanghelie ar fi avut imediat după alegeri o confruntare verbală cu liderii de la centru, reproşând lipsa de implicare a unor candidaţi europarlamentari şi a unor edili din celelalte sectoare la efortul de campanie al organizaţiei de Bucureşti. În replică, unii lideri i-ar fi reproşat lipsa ineficienţa în scoaterea locuitorilor Capitalei şi în oecial a celor din sectorul 5 la urnele de vot.
? Nu se poate pune că nu i-au lipsit mijloacele. Să scoţi din 250.000 de oameni doar 16.000 este greu de înţeles şi de acceptat? au comentat un membru al BPN prestaţia de la sectorul 5, considerat până mai duminică unul dintre cele mai solide fiefuri roşii.
Supăraţi sunt social-democraţii şi pe faptul că Elena Băsescu a primit cel mai mare procent de voturi tocmai în sectorul lui Vanghelie unde a luat 5,8%. De altfel la nivelul Capitalei, organizaţia condusă de Vanghelie nu a reuşit să adune decât puţin peste 70.000 de voturi.
La nivelul filialei Capitalei, principalii vinovaţi pentru această stare de lucruri sunt indicaţi primarii Neculai Onţanu şi Cristian Popescu Piedone, care nu s-ar fi implicat mai deloc în campanie, deşi în sectorul 2, respectiv 4, străzile erau împânzite de panouri cu figurile lor care ?garantau? pentru diferiţi eurocandidaţi. Drept rezultat, PSD a pierdut în sectorul lui Onţanu în faţa PDL, carea cumulat 30,63% din voturi, în timp ce PSD sector 4 a reuşit cu greu să se menţină pe primul loc cu 29,94%.
Coordonatorul Vanghelie nu a făcut faţă în Ilfov şi Giurgiu
Nemulţumirile legate de Vanghelie nu se opresc doar aici. Instalat de luni bune în postul de coordonator al filialelor Ilfov şi Giurgiu, liderul pesedist a căutat să eficientizeze scorul acestora printr-o politică de mână forte. Parţial a reuşit. La Giurgiu, Vanghelie a adus organizaţia la scorul de la ultimele alegri locale, de 27%, după ce la parlamentarii social-democraţii de lângă Dunăre nu obţinuseră decât 19 procente. Din nefericire pentru Vanghelie şi democrat-liberalii locali au înregistrat un boom electoral la nivelul acestui judeţ, conducând topul europarlamentarelor cu aproape 40 de procente. Social-democraţii au obţinut în Giurgiu 25.000 de voturi, în timp de PDL a obţinut 37.000 de voturi.
Nici la Ilfov nu a făcut Vanghelie prea mulţi purici: PDL a obţinut 40,32%, în timp ce organizaţia PSD doar 21,03%. Comparativ la alegerile parlamentare, filiala sub conducerea fostului pesedist Gabriel Oprea a luat 29,58%, iar la localele de anul trecut 30,48%.
Defecţiuni şi posibile sancţiuni în aparatul electoral al PSD
Maşinăria electorală a PSD s-a defectat şi în alte filiale ale căror conduceri fuseseră schimbate. La Tulcea, PDL a realizat un scor de 39,14%, devansând cu mai bine de 10 procente filiala social-democrată.
La PSD Călăraşi, unde fostul lider Doru Ioan Tărăcilă a fost ostracizat în funcţia de prefect, filiala coordonată de Liviu Dragnea a progresat cu 5 procente faţă de alegerile parlamentare ajungând la un rezultat de 26,24%. Cu toate acestea şi PDL a crescut în judeţul dominat până acum de liberali atingând limita a 30 de procente.
Vizate cu reorganizarea sunt şi unele din filialele aflate în judeţe portocalii care au regresat însă faţă de alegerile parlamentare. Este cazul organizaţiilor PSD din Alba (22,35%), Arad (21,09%), Prahova (24,59%) şi Cluj (19,82%).
Tot la diferenţe mari faţă de PDL s-au clasat şi organizaţiile PSD din Braşov (22,61%, 13.000 de voturi mai puţin faţă de PDL,39,5%), Timiş (27%, 15.000 de voturi în minus), Suceava (28,8%) şi Bihor.
Marius Vulpe, Antena3.ro