Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, referindu-se la proiectul de lege care i-ar permite preşedintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, că nu trebuie obturat un drept constituţional, dar este important să fie respectată legea fundamentală.
„O să mă exprim în cadrul PSD. Am convocat deja luni o şedinţă. O să stau de vorbă cu colegii mei şi o să îmi spun foarte clar punctul de vedere în cadrul partidului şi al grupurilor parlamentare. În principiu, este corect ca orice om să poată candida. Nu trebuie cineva să obtureze un drept constituţional. Cel mai important este să respectăm Constituţia", a precizat premierul, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Oradea, la sediul Instituţiei prefectului.
Ciolacu a menţionat că nu l-a votat „niciodată" pe Iohannis şi nici nu va face acest lucru.
„Nu l-am votat pe Iohannis niciodată și nici n-o să-l votez”, a spus Ciolacu.
Întrebat dacă ar fi normal ca, în eventualitatea în care Iohannis va candida la alegerile parlamentare, să îşi facă campanie electorală, din postura de preşedinte al ţării, Ciolacu a replicat: „Nu ştiu, întrebaţi-l pe dânsul. Domnia sa am înţeles că ţine săptămânal conferinţe de presă. Merge la televiziuni şi cred că, sigur, îl veţi putea întreba".
Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercuri, la Parlament, o propunere legislativă care îi permite preşedintelui României să poată candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau ale unei alianţe la alegerile parlamentare.
Proiectul modifică articolul 52 din Legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte", prevede proiectul.