Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, a transmis miercuri o scrisoare deschisă preşedintelui Partidului ALDE Europa, Hans van Baalen, şi preşedintelui Grupului Europarlamentar ALDE, Guy Verhofstadt, precum şi europarlamentarilor ALDE, în care susţine că preşedintele formaţiunii afiliate din România, Călin Popescu Tăriceanu, "a devenit unul dintre cei mai mari inamici ai luptei anti-corupţie şi o ameninţare majoră pentru instituţiile implicate în această luptă".
"Vă scriu această scrisoare ca urmare a acţiunilor recente ale ALDE România. Sunt convins că sunteţi la curent cu evenimentele recente care au avut loc în România. O încercare a Guvernului României, din care ALDE face parte ca membru în coaliţia de guvernare, de a adopta o ordonanţă ce decriminalizează fapte de corupţie (sau asociate) a stârnit cele mai mari proteste de după căderea Comunismului. La momentul în care scriu această scrisoare, Guvernul a cedat în faţa voinţei populare şi a abrogat această ordonanţă revoltătoare, dar sunt profund îngrijorat de susţinerea pe care ALDE România a dat-o acestei încercări de blocare a luptei anti-corupţie", se arată în textul scrisorii remisă, miercuri, AGERPRES.
Dan reaminteşte că în noaptea de 31 ianuarie Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care modifică Codul Penal, precum şi un proiect de lege privind graţierea, "fără o dezbatere publică corespunzătoare, fără a se consulta cu puterea judecătorească şi fără o dezbatere parlamentară".
"Vă reamintesc că persoane cu funcţii de conducere, membrii importanţi ai partidelor PSD şi ALDE, sunt în prezent trimise în judecată pentru infracţiuni la care se referă ordonanţa. Astfel, preşedintele PSD, domnul Liviu Dragnea, în prezent Preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost deja condamnat pentru fraudă electorală şi are în prezent un proces în care este acuzat de abuz în serviciu cu prejudiciu mai mic de 200.000 lei. Domnul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE şi Preşedinte al Senatului, este de asemenea trimis în judecată. Cei doi au fost principalii arhitecţi ai acestei ordonanţe", se precizează în textul scrisorii.
Nicuşor Dan aminteşte de asemenea că după adoptarea actelor normative au avut loc "cele mai mari demonstraţii de protest de după Revoluţia din 1989 cu peste 600,000 de oameni în stradă pe tot cuprinsul ţării", dar şi că ambasadele străine, Comisia Europeană, organizaţiile internaţionale, asociaţiile magistraţilor "au condamnat la unison această ordonanţă".
"În faţa valului de critici, pe 5 februarie Guvernul şi-a abrogat propria ordonanţă. Cu toate acestea, chiar şi după abrogare, domnul Tăriceanu a criticat şi atacat public pe toţi cei care se opun diluării legislaţiei anti-corupţie. Dumnealui a condamnat public protestele, numindu-le ilegale şi spunând că există riscul unui război civil, deşi demonstraţiile masive au fost în cea mai mare măsură paşnice. De asemenea, dl. Tăriceanu a acuzat Comisia Europeană pentru că s-a pronunţat împotriva ordonanţei şi a sugerat o ieşire a României din UE, pe modelul Brexit. Dl. Tăriceanu a cerut Guvernului să se retragă din Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV) sau să îl denunţe unilateral", mai spune Nicuşor Dan.
Liderul USR califică afirmaţiile lui Tăriceanu drept "profund îngrijorătoare" şi afirmă că ştie că "Partidul ALDE susţine democraţia liberală, drepturile fundamentale", la fel ca şi Uniunea Salvaţi România.
"Suntem consternaţi să vedem că liderul partidului afiliat dvs. în România, domnul Călin Popescu Tăriceanu, a devenit unul dintre cei mai mari inamici ai luptei anti-corupţie şi o ameninţare majoră pentru instituţiile implicate în această luptă. În mod repetat, în discursurile şi acţiunile dvs. aţi vorbit cu putere împotriva corupţiei. Ştiu că înţelegeţi implicaţiile profunde ale acestei bătălii. În România, corupţia nu este doar o problemă de morală şi lege, dar şi o chestiune de securitate naţională. Prin urmare, în calitate de Preşedinte al Uniunii Salvaţi România, vă cer să evaluaţi acţiunile ALDE România şi să daţi un mesaj ferm de susţinere a luptei României împotriva corupţiei", conchide Nicuşor Dan.