Antena 3 CNN Politică Elena Lasconi a fost desemnată candidatul USR la prezidențiale. Îl cheamă pe Ciucă să o susțină: Am auzit că e un domn cumsecade

Elena Lasconi a fost desemnată candidatul USR la prezidențiale. Îl cheamă pe Ciucă să o susțină: Am auzit că e un domn cumsecade

Elena Lasconi a fost desemnată candidatul USR la prezidențiale. Îl cheamă pe Ciucă să o susțină: Am auzit că e un domn cumsecade
Elena Lasconi a fost desemnată candidatul USR la prezidențiale. Foto: Facebook/USR
de Robert Kiss    |    29 Iun 2024   •   07:02

Delegații USR s-au reunit, sâmbătă, la București, pentru Congersul partidului unde își vor alege noua conducere a Biroului Național, după ce Elena Lasconi a fost aleasă în această săptămână președintele USR. Miza Congresului este una uriașă, Biroul Național fiind structura de conducere care ia deciziile în partid. De asemenea, sâmbătă, USR și-a stabilit candidatul pentru prezidențiale, în persoana Elenei Lasconi.

Update 23:00 Elena Lasconi nu a primit puterea totală la Congresul USR.

Noul președinte al USR, Elena Lasconi, nu reușește să obțină majoritatea în Biroul Național. Lista sa având doar 8 candidați care au primit suficiente voturi pentru a fi vicepreședinți sau membri BN, dintr-un total de 24. 

Nici celelalte tabere nu au majoritate. Lista lui Dominic Fritz, pe care au mai fost și Vlad Voiculescu și Clotilde Armanda, are 7 membri în BN, în timp ce lista lui Ionuț Moșteanu are 6. Alte echipe care mai bagă membri în BN sunt USR la Firul Ierbii, Tineri pentru România și un candidat independent.

Cine sunt cei 24 care vor conduce partidul

Update 16:50 Elena Lasconi a fost desemnată la Congresul USR candidatul partidului la prezidențiale. Aceasta a obținut 563 de voturi. Au fost 25 de voturi pentru Octavian Berceanu și 7 voturi pentru Dumitru Stanca. În discursul său, Lasconi i-a cerut lui Nicolae Ciucă să o susțină la prezidențiale.

„E un moment extrem de important. 2024 este anul în care putem să îngropăm democrația din România, sau putem să o salvăm. Fac apel la toate formațiunile politice de dreapta să vină să susțină proiectul USR la prezidențiale. Singura soluție de prosperitate pentru România este dreapta. În ceea ce îl privește pe domnul Ciucă, este un militar de carieră, un domn cumsecade, am auzit-o de la multă lume, o să îl cunoscu. Aș vrea să cântăreacă bine și dacă vrem cu toții ca PSD să nu ajungă la Cotroceni, să vină să suțină proiectul USR. Dacă ne-am uni cu toții am câștiga cu siguranță. Dacă nu doresc să se unească cu noi, noi tot vom câștiga.”

Update 11:00 Preşedintele USR, Elena Lasconi, a afirmat sâmbătă că România nu este o ţară săracă, ci o ţară sărăcită şi i-a îndemnat pe membrii şi simpatizanţii partidului pe care îl conduce să continue ceea ce au început românii în 1989

„România nu este o ţară săracă, România este o ţară sărăcită. Cât timp vă mai tolera un sistem de Sănătate care ne lasă să naştem pe trotuarul din faţa spitalului, sau care lasă să moară o femeie în chinuri groaznice, Şi, da, nu vom uita de tine Alexandra, de cazul Alexandrei, gravida care a fost lăsată să moară în chinuri într-un spital din România. Cât timp vom mai tolera un sistem de educaţie care ne reţine copiii în şcoală cel mai mult timp din toată Europa, dar îi face să fie pe locul doi la analfabetism funcţional. De cei mai ţine? Să înveţe texte pe dinafară? Cât timp vom mai tolera să le dăm putere de decizie în viaţa noastră a acestor politicieni care n-au ştiut decât să ia mai mult pentru ei“, a spus Lasconi, în deschiderea congresului extraordinar în care vor fi aleşi membrii Biroului Naţional şi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale.

Update 10:50 La Congresul USR a participat și Nicușor Dan. Primarul General al Municipiului Bucureşti a declarat că "rămâne partenerul USR-ului în misiunea pe care şi-a stabilit-o" şi a transmis că, în opinia sa, dreapta este soluţia pentru România.

„Vreau să vă mulţumesc pentru toţi anii în care am colaborat, la toate nivelurile, şi cu parlamentari, şi cu colegii din Consiliul General, şi cu toţi aceia dintre dumneavoastră care aţi făcut campanie în stradă, strângere de semnături, o muncă extrem de intensă şi să vă asigur că eu rămân partenerul USR-ului în misiunea pe care şi-a stabilit-o", a spus Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a fost de părere că "dreapta este soluţia pentru România", dar a precizat că este nevoie de o reconstrucţie a dreptei.

„E o luptă lungă şi nu au trecut decât opt ani. E o singură luptă care contează în România după 1989. E aceea de a face din România un stat cu instituţii, instituţiile alea să lucreze pentru oameni, în care lucrurile să se decidă când este o comisie a statului român, lucrurile să le decidă chiar oamenii din comisia aia conştiinţa lor şi nu unii care înainte au stabilit deja ce se va întâmpla acolo. Sunt chestiuni de bază pe care le ştim cu toţii şi pentru care fiecare dintre noi a intrat în politică şi există un singur cuvânt care defineşte opoziţia la această schimbare şi cuvântul ăla se numeşte PSD. Pe scurt asta este lupta şi poate  sunt mai pesimist decât Elena, durează. Dar de asta suntem aici. Asta e responsabilitatea pe care ne-am asumat-o fiecare dintre noi când am intrat în politică pentru noi, pentru copiii noştri, să facem ca România să fie un stat al cetăţenilor şi care să dea fiecăruia din cele cinci milioane de oameni care au plecat de aici încrederea că dacă se vor întoarce vor fi respectaţi”, a afirmat Nicuşor Dan.

Știrea inițială

Congresul USR decide cum se împarte puterea sub șefia Elenei Lasconi

Aproape 200 de membri USR s-au înscris în competiția pentru un loc în Biroul Național al USR. Membrii Biroului Național vor fi aleși de delegații filialelor la congresul. Miercuri, la ora 16:00, s-au terminat înscrierile pentru structura executivă de conducere a partidului. În competiția internă s-au înscris opt echipe și mai mulți candidați independenți. 

Potrivit surselor din USR, marea bătălie se va da între trei tabere din partid, tabăra Elenei Lasconi, a cărei listă este deschisă de Lucian Viziteu, primarul  din Bacău, tabără lui Vlad Voiculescu și a primarului pierzător de la sectorul 1 Clotilde Armand, și tabăra lui Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al partidului.

Cele trei tabere din USR vor concura pentru Biroul Naţional, forul colectiv de conducere al partidului. Este structura de conducere care ia deciziile în USR. În trecut, Dacian Cioloș, ajuns președinte al USR, a avut parte de un Birou Național alcătuit din rivali interni, motiv pentru care în cele din urmă a ajuns să demisioneze de la vârful partidului.

Pe lista Elenei Lasconi pentru Biroul Naţional candidează nume ca Lucian Viziteu, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Radu Mihaiu. 

Tabăra rivală Elenei Lasconi este cea a lui Vlad Voiculescu și Dominic Fritz. Voiculescu, cel care a obținut un loc de europarlamentar, chiar dacă rezultatul partidului la alegerile europene a fost unul dezastruos, va avea un număr important de delegați la Congres. Asta datorită rezultatului bun obținut de USR în Capitală, unde susținerea lui Nicușor Dan a adus și filialei București un scor mare. Pe listă se află și Clotilde Armand, cea care a pierdut alegerile la sectorul 1. Potrivit unor surse, rivalii din partid numesc tabăra lui Voiculescu drept „lista penalilor”, aluzie la dosarele penale în care sunt implicaţi Vlad Voiculescu şi Clotilde Armand.

O a treia listă este cea a lui Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și purtător de cuvânt al partidului. Pe listă sunt Silviu Dehelean, Radu Miruță, Stelian Ion sau Cristian Ghica.

De menționat, pe listele de la Congres nu se regăsesc nume grele din partid precum Cătălin Drulă, Dan Barna sau Cristian Ghinea.

Echipele care se luptă pentru un loc în Biroul Național al USR la Congres

Echipa Reconstrucție (31)

    1. Lucian-Daniel Stanciu, primar municipiul Bacău și președinte USR Bacău
    2. Radu Nicolae Mihaiu, primar Sector 2
    3. Cristina Prună, deputată USR de București
    4. Claudiu Năsui, deputat USR de București
    5. Radu Panait, deputat USR de Satu Mare
    6. Adrian Wiener, deputat USR de Arad
    7. Filip Havarneanu, deputat USR de Iași
    8. Denisa Elena Neagu, deputată USR de București
    9. Adina Săniuță, senatoare USR de București
    10. Silvia Dinica, senatoare USR de București
    11. Simona Spătaru, senatoare USR de București
    12. Alexandra Tătaru, viceprimar Focșani, Vrancea
    13. Ana-Maria Vintilă, viceprimar Bârlad, Vaslui
    14. Ionut Ciprian Alexandru, președinte USR Giurgiu
    15. Ștefan Adrian Apăteanu, primar Corbeanca, Ilfov
    16. Radu Daniel Trufan, președinte USR Maramureș
    17. Iulian Bulai, deputat USR și președinte USR Neamț
    18. Florin Drăgulin, președinte filialei municipale USR Buzău 
    19. Cezar Mihail Drăgoescu, președinte filiala USR Dolj
    20. Fănel Bădici, primar al comunei Izbiceni și președinte filiala USR Olt
    21. Ionuț Sorin Crișan, membru USR Galați
    22. Ioan-Cristian Mocanu, membru USR Germania, Diaspora
    23. Alexandru Munteanu, membru USR Targoviste, Dambovita
    24. George Garbacea, membru USR Moieciu, Brașov
    25. Vasile Bogdan Dogar, membru USR Alba Iulia, Alba
    26. Paul Adrian Nica, membru USR Brăila
    27. Alexandru Horhocea, membru USR Slobozia, Ialomița
    28. Dumitru Caragheorghe, membru USR Constanta
    29. Mihai Dan Tămaș, președinte USR Sălaj
    30. Ioana Marcu, city manager Primăria Câmpulung, membru USR Câmpulung, Argeș

Echipa USR Echilibru (28)

    1. Dominic Fritz, primar al municipiului Timișoara și președinte USR Timiș
    2. Vlad Voiculescu, europarlamentar USR și președinte filiala USR București
    3. Clotilde Armand, primar Sector 1 și președinte filiala Sector 1
    4. Allen Coliban, primar USR Brașov
    5. Marian- Eusebiu Arhire, primar Sânpetru, membru USR Brașov
    6. Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj
    7. Oana Murariu, deputată USR de Cluj
    8. Brian Cristian, deputat USR de Maramureș
    9. Oana Silvia Țoiu, deputată USR de București
    10. Diana Stoica, deputată USR de București
    11. Diana Buzoianu, deputată USR de București
    12. Ștefan Pălărie, senator USR de București
    13. Daniel Codruț Blaga, deputat USR de Dâmbovița
    14. Carmen Dumitrescu, membru filiala USR Constanța
    15. Flavia Ramona Boghiu, fost viceprimar Brașov, membru filiala USR Brașov
    16. Beatrice Moraru membru filiala Brașov
    17. Tünde Renáta Giurgiu, membru USR Alba
    18. Sorin Sipos, membru filiala USR Timiș
    19. Vlad Ioan Șendroiu, membru filiala USR Timiș
    20. Ciprian Rus, membru filiala Cluj
    21. Ionela Lucia Timis, membru filiala USR Cluj
    22. Lavinia-Ioana Udrea, membru filiala USR Prahova
    23. Mihai Caius Zvîncă, membru filiala USR Hunedoara
    24. Alexandru Paul Dimitriu, consilier local Sector 5 și membru Sector 5
    25. Alina Gîrbea, membru filiala USR Diaspora
    26. Ionela Gabriela Dinu, membru Sector 6
    27. Ștefan Tanasă, președinte USR Iași
    28. Laura Stifer, membru USR București 

USR Unit (29)

    1. Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor
    2. Stelian-Cristian Ion, deputat USR de Constanța
    3. Radu Miruță, deputat USR de Gorj
    4. Liviu Ionuț Moșteanu, deputat USR de Argeș
    5. Mihai Cătălin Botez, deputat USR de Vaslui
    6. Eugen Terente, deputat USR de Tulcea și președinte USR Tulcea
    7. Cristian Ghica, senator USR de București
    8. Remus Eugen Negoi, senator USR de Constanța
    9. Aurel - Oprinoiu, senator USR de Prahova
    10. Vasile Cărare, primar Milișăuți și președinte USR Suceava
    11. Mircea Aurel Deac, primar Cerneşti, Maramureș
    12. Teodora Stoian, membru USR Sector 3
    13. Adrian Echert, consilier județean și membru USR Sibiu
    14. Felix-Marius Bulearcă, președinte USR Prahova
    15. Gheorghiu Andrei, președinte USR Vâlcea
    16. Corina Atanasiu, membru USR Vrancea
    17. Maria Alina Meșter, membru USR Dej
    18. Horatiu -Lucian Cosma, membru USR Sălaj
    19. George-Cătălin Bochileanu, membru USR Diaspora
    20. Gabriel Alexandru Andronache, membru USR Diaspora
    21. Călin Stan, membru USR Bistrița-Năsăud
    22. Mihai - Vilcu, membru USR Constanța
    23. Claudia Corina Gasparini, membru USR Dolj
    24. George Gima, membru USR Constanța 
    25. Semiran Abdurefi, membru USR Constanța
    26. Ștefania Petre, membru USR Sector 6
    27. Horia Daniel Bogdan, membru USR Diaspora
    28. Tudor Alexandru Alexandru Purcarea, membru USR Vrancea
    29. Laura Toth, membru USR Mureș

Echipa Tineri pentru România (25)

    1. Cristian Mihai Baciu - 27 ani, filiala Sector 6
    2. Adrian Constantin Popescu - 28 ani, filiala Sector 6
    3. Bogdan Ioan Blidar - 29 ani, filiala Maramureș
    4. Matei Scărlătescu - 28 ani, filiala Dâmbovița
    5. Cosmina Alexandra Cidir - 24 ani, filiala Suceava
    6. Alin Iancu Simionescu - 24 ani, filiala Mureș
    7. Raul Ionuț Mihai - 24 ani, filiala Iași
    8. Marius Iulian Șindrilaru - 28 ani, filiala Buzău
    9. Ștefana Popescu Gagiu - 34 ani, filiala Bacău
    10. Gheorghe Andrei - 22 ani, filiala Vâlcea
    11. Radu Ionuț Diaconu - 23 ani, filiala Dolj
    12. Ilinca Ghiza- 26 ani, filiala Brașov
    13. Ilie-Darius Vlad - 26 ani, filiala Sibiu
    14. Ramona Ioana Goga- 30 ani, filiala Sălaj
    15. Dan Sandu - 25 ani, filiala Botoșani
    16. Iosif-Iulian Diaconu- 23 ani, filiala Suceava
    17. Laurențiu Mihai Zăbavă - 29 ani, filiala Sector 2
    18. Claudiu Ștefan Bucur - 24 ani, filiala Sector 4
    19. Antonio-Florin Muzică - 20 ani, filiala Giurgiu
    20. Ștefania Andreea Bițu - 24 ani, filiala Călărași
    21. Radu Andrei Lupu - 21 ani, filiala Sector 3
    22. Rafael ILIA - 23 ani, Zagon, Covasna
    23. Ennio Andrei Arghir - 24 ani, Sector 1, Sector 1
    24. Miriam-Cristina Păvăluc-Gal - 22 ani, Bistrita, Bistrita-Nasaud
    25. Razvan Munteanu - 20 ani, Constanta, Constanta

Echipa USR la firul ierbii (26)

    1. Luminița Liliana Petria, membru filiala Diaspora
    2. Dan Valentin Sas, membru filiala Diaspora
    3. Florian Doru Ion, membru filiala Diaspora
    4. Dan-Andrei Ciobanu, membru filiala Arad
    5. Luminița-Gabriela Șerban, membru filiala Sector 1
    6. Eusebiu Lucian Ţăpoi, membru filiala Suceava
    7. Nelu Iordachescu, membru filiala Prahova
    8. Mihai Nica, membru filiala Diaspora
    9. Laurențiu Lambrinoc, membru filiala Sector 5
    10. Ioan Marin, membru filiala Suceava 
    11. Eduard Zevedei, membru filiala Sector 6
    12. Florin Purluca, membru filiala Vrancea
    13. Pavel - Andreea, membru filiala Diaspora
    14. Alex Cojocaru, membru filiala Sector 3
    15. Mihai-Alexandru Rădoi, membru filiala Gorj
    16. Gabriela Ferguson, membru filiala Diaspora
    17. Cristian Botofei, membru filiala Sector 1
    18. Liviu Mălureanu, membru filiala Vrancea
    19. Petruț Lupu, membru filiala Vrancea
    20. Mădălina Scurtu, membru filiala Ilfov
    21. Cristian-Udo Tătaru, membru filiala Brașov
    22. Mihai Gabriel Cretan, membru filiala Brăila
    23. Cristian George Constantin Antonescu, membru filiala Diaspora
    24. Cătălin Andrei Misinciuc, membru filiala Diaspora
    25. Daniela-Arieta Săbău, membru filiala Arad
    26. Valentin Necula, membru filiala Sector 4

Echipa USR Dizabilități (10)

    1. Stefan Iulian Arvatu, membru USR Ploiesti, Prahova
    2. Sorin Alexandru Para, membru USR Săcele, Brașov
    3. Ana Lucia Hang, membru USR Târnăveni, Mureș
    4. Claudiu Adrian Tomoiaga, membru USR Budesti, Vâlcea
    5. Angelo Sebastian Sebastian Simionescu, membru USR Pietroasele, Buzau
    6. Camelia Tamas, membru USR Târgu Mureș, Mureș
    7. Leontina Sâmbotelecan, membru USR Târgu Mureș, Mureș
    8. Eva Edith Vereș, membru USR Târgu Mureș, Mureș
    9. Aurel Pătru, membru USR Arad, Arad
    10. Antheia Aleksandra Riesch, membru USR Sector 2

Echipa ILFOV IMPLICAT (27)

    1. Florin Andrei - 37 ani, membru USR Chitila, Ilfov
    2. Bogdan - Valentin Băducă - 32 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
    3. Bogdan Sebastian Bărbânță - 45 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
    4. Constantin Virgil Barbu -  37 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
    5. Daniel Bazac- 44 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
    6. Ciprian Bozian- 40 ani, membru USR Clinceni, Ilfov
    7. Andrei Codreanu - 40 ani, membru USR Chiajna, Ilfov
    8. Stefan Aurelian Cojanu - 43 ani, membru USR Dobroesti, Ilfov
    9. Cosmin Constantin Copăescu - 45 ani, membru USR Pantelimon, Ilfov
    10. Daniela Nicoleta Cozmeci -  43 ani, membru USR Bragadiru, Ilfov
    11. Ionut Alexandru Dinu -  34 ani, membru USR Dragomiresti-Vale, Ilfov
    12. Mirela Drăgan - 45 ani, membru USR Cornetu, Ilfov
    13. Bujor Cristian Dumitrescu - 46 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
    14. Ioana - Eugenia Dumitrescu - 34 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
    15. Eugen Duta -  37 ani, membru USR Buftea, Ilfov
    16. Alina Simona Enache - 43 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
    17. Izabela Epurescu - 51 ani, membru USR Magurele, Ilfov
    18. Catalin - Ghita - 47 ani, membru USR Balotesti, Ilfov
    19. Alexandru Horeanu - 30 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
    20. George-Alexandru Hreniuc - 48 ani, membru USR Tunari, Ilfov
    21. Dan Iancu - 38 ani, membru USR Stefanestii de Jos, Ilfov
    22. Andrei Mozara - 34 ani, membru USR Bragadiru, Ilfov
    23. Andrei Nistor - 36 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
    24. Ana Cynthia Ioana Paun - 37 ani, membru USR  Popesti Leordeni, Ilfov
    25. Bogdan Rolea - 44 ani, membru USR Voluntari, Ilfov
    26. Cristian Stamate - 53 ani, membru USR Magurele, Ilfov
    27. Dumitru Vaduva- 48 ani, membru USR Dobroesti, Ilfov

Echipa Candidații Independenți (17)

    1. Andrei Mazilu
49 ani, Ploiesti, Prahova

    2. Laurenţiu Gheorghe
38 ani, D2: Germania, Diaspora

    3. Raluca-Mihaela Bercea
44 ani, Ploiesti, Prahova

    4. Ionut Radu Munteanu
40 ani, Balotesti, Ilfov

    5. Filip Andrei Balotă
31 ani, D1: Marea Britanie, Diaspora

    6. Marius Toma
33 ani, D2: Germania, Diaspora

    7. Adrian Gorcea
57 ani, Constanta, Constanta

    8. Bogdan Pîndaru
40 ani, Galati, Galati

    9. Victor Daniel Iosif Dobre
39 ani, Ramnicu Valcea, Vâlcea

    10. Vasile-Gabriel Filip
46 ani, Constanta, Constanta

    11. Mihai - Văduva
31 ani, D1: Marea Britanie, Diaspora

    12. Mihnea Jida
34 ani, Sector 2, Sector 2

    13. Alexandru Cristinel Chițu
38 ani, Sector 2, Sector 2

    14. Anisia Georgiana Costescu
37 ani, Dumbravita, Brașov

    15. Constantin Fierāscu
38 ani, Rosiorii de Vede, Teleorman

    16.  Buda Adrian-Alexandru
37 ani, Cugir, Alba

    17. Liviu Copoiu
30 ani, D2: Germania, Diaspora

Candidați independenți: Valeriu Chircu, Lucian Moise, Iancu Ungureanu, Zamă Roberson, Octavian Berceanu, Liliana Niță.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cinci oameni, dintre care doi copii, au murit pe loc într-un accident, în Suceava
x close