Delegații USR s-au reunit, sâmbătă, la București, pentru Congersul partidului unde își vor alege noua conducere a Biroului Național, după ce Elena Lasconi a fost aleasă în această săptămână președintele USR. Miza Congresului este una uriașă, Biroul Național fiind structura de conducere care ia deciziile în partid. De asemenea, sâmbătă, USR și-a stabilit candidatul pentru prezidențiale, în persoana Elenei Lasconi.
Update 23:00 Elena Lasconi nu a primit puterea totală la Congresul USR.
Noul președinte al USR, Elena Lasconi, nu reușește să obțină majoritatea în Biroul Național. Lista sa având doar 8 candidați care au primit suficiente voturi pentru a fi vicepreședinți sau membri BN, dintr-un total de 24.
Nici celelalte tabere nu au majoritate. Lista lui Dominic Fritz, pe care au mai fost și Vlad Voiculescu și Clotilde Armanda, are 7 membri în BN, în timp ce lista lui Ionuț Moșteanu are 6. Alte echipe care mai bagă membri în BN sunt USR la Firul Ierbii, Tineri pentru România și un candidat independent.
Cine sunt cei 24 care vor conduce partidul
Update 16:50 Elena Lasconi a fost desemnată la Congresul USR candidatul partidului la prezidențiale. Aceasta a obținut 563 de voturi. Au fost 25 de voturi pentru Octavian Berceanu și 7 voturi pentru Dumitru Stanca. În discursul său, Lasconi i-a cerut lui Nicolae Ciucă să o susțină la prezidențiale.
„E un moment extrem de important. 2024 este anul în care putem să îngropăm democrația din România, sau putem să o salvăm. Fac apel la toate formațiunile politice de dreapta să vină să susțină proiectul USR la prezidențiale. Singura soluție de prosperitate pentru România este dreapta. În ceea ce îl privește pe domnul Ciucă, este un militar de carieră, un domn cumsecade, am auzit-o de la multă lume, o să îl cunoscu. Aș vrea să cântăreacă bine și dacă vrem cu toții ca PSD să nu ajungă la Cotroceni, să vină să suțină proiectul USR. Dacă ne-am uni cu toții am câștiga cu siguranță. Dacă nu doresc să se unească cu noi, noi tot vom câștiga.”
Update 11:00 Preşedintele USR, Elena Lasconi, a afirmat sâmbătă că România nu este o ţară săracă, ci o ţară sărăcită şi i-a îndemnat pe membrii şi simpatizanţii partidului pe care îl conduce să continue ceea ce au început românii în 1989
„România nu este o ţară săracă, România este o ţară sărăcită. Cât timp vă mai tolera un sistem de Sănătate care ne lasă să naştem pe trotuarul din faţa spitalului, sau care lasă să moară o femeie în chinuri groaznice, Şi, da, nu vom uita de tine Alexandra, de cazul Alexandrei, gravida care a fost lăsată să moară în chinuri într-un spital din România. Cât timp vom mai tolera un sistem de educaţie care ne reţine copiii în şcoală cel mai mult timp din toată Europa, dar îi face să fie pe locul doi la analfabetism funcţional. De cei mai ţine? Să înveţe texte pe dinafară? Cât timp vom mai tolera să le dăm putere de decizie în viaţa noastră a acestor politicieni care n-au ştiut decât să ia mai mult pentru ei“, a spus Lasconi, în deschiderea congresului extraordinar în care vor fi aleşi membrii Biroului Naţional şi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale.
Update 10:50 La Congresul USR a participat și Nicușor Dan. Primarul General al Municipiului Bucureşti a declarat că "rămâne partenerul USR-ului în misiunea pe care şi-a stabilit-o" şi a transmis că, în opinia sa, dreapta este soluţia pentru România.
„Vreau să vă mulţumesc pentru toţi anii în care am colaborat, la toate nivelurile, şi cu parlamentari, şi cu colegii din Consiliul General, şi cu toţi aceia dintre dumneavoastră care aţi făcut campanie în stradă, strângere de semnături, o muncă extrem de intensă şi să vă asigur că eu rămân partenerul USR-ului în misiunea pe care şi-a stabilit-o", a spus Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan a fost de părere că "dreapta este soluţia pentru România", dar a precizat că este nevoie de o reconstrucţie a dreptei.
„E o luptă lungă şi nu au trecut decât opt ani. E o singură luptă care contează în România după 1989. E aceea de a face din România un stat cu instituţii, instituţiile alea să lucreze pentru oameni, în care lucrurile să se decidă când este o comisie a statului român, lucrurile să le decidă chiar oamenii din comisia aia conştiinţa lor şi nu unii care înainte au stabilit deja ce se va întâmpla acolo. Sunt chestiuni de bază pe care le ştim cu toţii şi pentru care fiecare dintre noi a intrat în politică şi există un singur cuvânt care defineşte opoziţia la această schimbare şi cuvântul ăla se numeşte PSD. Pe scurt asta este lupta şi poate sunt mai pesimist decât Elena, durează. Dar de asta suntem aici. Asta e responsabilitatea pe care ne-am asumat-o fiecare dintre noi când am intrat în politică pentru noi, pentru copiii noştri, să facem ca România să fie un stat al cetăţenilor şi care să dea fiecăruia din cele cinci milioane de oameni care au plecat de aici încrederea că dacă se vor întoarce vor fi respectaţi”, a afirmat Nicuşor Dan.
Știrea inițială
Congresul USR decide cum se împarte puterea sub șefia Elenei Lasconi
Aproape 200 de membri USR s-au înscris în competiția pentru un loc în Biroul Național al USR. Membrii Biroului Național vor fi aleși de delegații filialelor la congresul. Miercuri, la ora 16:00, s-au terminat înscrierile pentru structura executivă de conducere a partidului. În competiția internă s-au înscris opt echipe și mai mulți candidați independenți.
Potrivit surselor din USR, marea bătălie se va da între trei tabere din partid, tabăra Elenei Lasconi, a cărei listă este deschisă de Lucian Viziteu, primarul din Bacău, tabără lui Vlad Voiculescu și a primarului pierzător de la sectorul 1 Clotilde Armand, și tabăra lui Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al partidului.
Cele trei tabere din USR vor concura pentru Biroul Naţional, forul colectiv de conducere al partidului. Este structura de conducere care ia deciziile în USR. În trecut, Dacian Cioloș, ajuns președinte al USR, a avut parte de un Birou Național alcătuit din rivali interni, motiv pentru care în cele din urmă a ajuns să demisioneze de la vârful partidului.
Pe lista Elenei Lasconi pentru Biroul Naţional candidează nume ca Lucian Viziteu, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Radu Mihaiu.
Tabăra rivală Elenei Lasconi este cea a lui Vlad Voiculescu și Dominic Fritz. Voiculescu, cel care a obținut un loc de europarlamentar, chiar dacă rezultatul partidului la alegerile europene a fost unul dezastruos, va avea un număr important de delegați la Congres. Asta datorită rezultatului bun obținut de USR în Capitală, unde susținerea lui Nicușor Dan a adus și filialei București un scor mare. Pe listă se află și Clotilde Armand, cea care a pierdut alegerile la sectorul 1. Potrivit unor surse, rivalii din partid numesc tabăra lui Voiculescu drept „lista penalilor”, aluzie la dosarele penale în care sunt implicaţi Vlad Voiculescu şi Clotilde Armand.
O a treia listă este cea a lui Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și purtător de cuvânt al partidului. Pe listă sunt Silviu Dehelean, Radu Miruță, Stelian Ion sau Cristian Ghica.
De menționat, pe listele de la Congres nu se regăsesc nume grele din partid precum Cătălin Drulă, Dan Barna sau Cristian Ghinea.
Echipele care se luptă pentru un loc în Biroul Național al USR la Congres
Echipa Reconstrucție (31)
1. Lucian-Daniel Stanciu, primar municipiul Bacău și președinte USR Bacău
2. Radu Nicolae Mihaiu, primar Sector 2
3. Cristina Prună, deputată USR de București
4. Claudiu Năsui, deputat USR de București
5. Radu Panait, deputat USR de Satu Mare
6. Adrian Wiener, deputat USR de Arad
7. Filip Havarneanu, deputat USR de Iași
8. Denisa Elena Neagu, deputată USR de București
9. Adina Săniuță, senatoare USR de București
10. Silvia Dinica, senatoare USR de București
11. Simona Spătaru, senatoare USR de București
12. Alexandra Tătaru, viceprimar Focșani, Vrancea
13. Ana-Maria Vintilă, viceprimar Bârlad, Vaslui
14. Ionut Ciprian Alexandru, președinte USR Giurgiu
15. Ștefan Adrian Apăteanu, primar Corbeanca, Ilfov
16. Radu Daniel Trufan, președinte USR Maramureș
17. Iulian Bulai, deputat USR și președinte USR Neamț
18. Florin Drăgulin, președinte filialei municipale USR Buzău
19. Cezar Mihail Drăgoescu, președinte filiala USR Dolj
20. Fănel Bădici, primar al comunei Izbiceni și președinte filiala USR Olt
21. Ionuț Sorin Crișan, membru USR Galați
22. Ioan-Cristian Mocanu, membru USR Germania, Diaspora
23. Alexandru Munteanu, membru USR Targoviste, Dambovita
24. George Garbacea, membru USR Moieciu, Brașov
25. Vasile Bogdan Dogar, membru USR Alba Iulia, Alba
26. Paul Adrian Nica, membru USR Brăila
27. Alexandru Horhocea, membru USR Slobozia, Ialomița
28. Dumitru Caragheorghe, membru USR Constanta
29. Mihai Dan Tămaș, președinte USR Sălaj
30. Ioana Marcu, city manager Primăria Câmpulung, membru USR Câmpulung, Argeș
Echipa USR Echilibru (28)
1. Dominic Fritz, primar al municipiului Timișoara și președinte USR Timiș
2. Vlad Voiculescu, europarlamentar USR și președinte filiala USR București
3. Clotilde Armand, primar Sector 1 și președinte filiala Sector 1
4. Allen Coliban, primar USR Brașov
5. Marian- Eusebiu Arhire, primar Sânpetru, membru USR Brașov
6. Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj
7. Oana Murariu, deputată USR de Cluj
8. Brian Cristian, deputat USR de Maramureș
9. Oana Silvia Țoiu, deputată USR de București
10. Diana Stoica, deputată USR de București
11. Diana Buzoianu, deputată USR de București
12. Ștefan Pălărie, senator USR de București
13. Daniel Codruț Blaga, deputat USR de Dâmbovița
14. Carmen Dumitrescu, membru filiala USR Constanța
15. Flavia Ramona Boghiu, fost viceprimar Brașov, membru filiala USR Brașov
16. Beatrice Moraru membru filiala Brașov
17. Tünde Renáta Giurgiu, membru USR Alba
18. Sorin Sipos, membru filiala USR Timiș
19. Vlad Ioan Șendroiu, membru filiala USR Timiș
20. Ciprian Rus, membru filiala Cluj
21. Ionela Lucia Timis, membru filiala USR Cluj
22. Lavinia-Ioana Udrea, membru filiala USR Prahova
23. Mihai Caius Zvîncă, membru filiala USR Hunedoara
24. Alexandru Paul Dimitriu, consilier local Sector 5 și membru Sector 5
25. Alina Gîrbea, membru filiala USR Diaspora
26. Ionela Gabriela Dinu, membru Sector 6
27. Ștefan Tanasă, președinte USR Iași
28. Laura Stifer, membru USR București
USR Unit (29)
1. Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor
2. Stelian-Cristian Ion, deputat USR de Constanța
3. Radu Miruță, deputat USR de Gorj
4. Liviu Ionuț Moșteanu, deputat USR de Argeș
5. Mihai Cătălin Botez, deputat USR de Vaslui
6. Eugen Terente, deputat USR de Tulcea și președinte USR Tulcea
7. Cristian Ghica, senator USR de București
8. Remus Eugen Negoi, senator USR de Constanța
9. Aurel - Oprinoiu, senator USR de Prahova
10. Vasile Cărare, primar Milișăuți și președinte USR Suceava
11. Mircea Aurel Deac, primar Cerneşti, Maramureș
12. Teodora Stoian, membru USR Sector 3
13. Adrian Echert, consilier județean și membru USR Sibiu
14. Felix-Marius Bulearcă, președinte USR Prahova
15. Gheorghiu Andrei, președinte USR Vâlcea
16. Corina Atanasiu, membru USR Vrancea
17. Maria Alina Meșter, membru USR Dej
18. Horatiu -Lucian Cosma, membru USR Sălaj
19. George-Cătălin Bochileanu, membru USR Diaspora
20. Gabriel Alexandru Andronache, membru USR Diaspora
21. Călin Stan, membru USR Bistrița-Năsăud
22. Mihai - Vilcu, membru USR Constanța
23. Claudia Corina Gasparini, membru USR Dolj
24. George Gima, membru USR Constanța
25. Semiran Abdurefi, membru USR Constanța
26. Ștefania Petre, membru USR Sector 6
27. Horia Daniel Bogdan, membru USR Diaspora
28. Tudor Alexandru Alexandru Purcarea, membru USR Vrancea
29. Laura Toth, membru USR Mureș
Echipa Tineri pentru România (25)
1. Cristian Mihai Baciu - 27 ani, filiala Sector 6
2. Adrian Constantin Popescu - 28 ani, filiala Sector 6
3. Bogdan Ioan Blidar - 29 ani, filiala Maramureș
4. Matei Scărlătescu - 28 ani, filiala Dâmbovița
5. Cosmina Alexandra Cidir - 24 ani, filiala Suceava
6. Alin Iancu Simionescu - 24 ani, filiala Mureș
7. Raul Ionuț Mihai - 24 ani, filiala Iași
8. Marius Iulian Șindrilaru - 28 ani, filiala Buzău
9. Ștefana Popescu Gagiu - 34 ani, filiala Bacău
10. Gheorghe Andrei - 22 ani, filiala Vâlcea
11. Radu Ionuț Diaconu - 23 ani, filiala Dolj
12. Ilinca Ghiza- 26 ani, filiala Brașov
13. Ilie-Darius Vlad - 26 ani, filiala Sibiu
14. Ramona Ioana Goga- 30 ani, filiala Sălaj
15. Dan Sandu - 25 ani, filiala Botoșani
16. Iosif-Iulian Diaconu- 23 ani, filiala Suceava
17. Laurențiu Mihai Zăbavă - 29 ani, filiala Sector 2
18. Claudiu Ștefan Bucur - 24 ani, filiala Sector 4
19. Antonio-Florin Muzică - 20 ani, filiala Giurgiu
20. Ștefania Andreea Bițu - 24 ani, filiala Călărași
21. Radu Andrei Lupu - 21 ani, filiala Sector 3
22. Rafael ILIA - 23 ani, Zagon, Covasna
23. Ennio Andrei Arghir - 24 ani, Sector 1, Sector 1
24. Miriam-Cristina Păvăluc-Gal - 22 ani, Bistrita, Bistrita-Nasaud
25. Razvan Munteanu - 20 ani, Constanta, Constanta
Echipa USR la firul ierbii (26)
1. Luminița Liliana Petria, membru filiala Diaspora
2. Dan Valentin Sas, membru filiala Diaspora
3. Florian Doru Ion, membru filiala Diaspora
4. Dan-Andrei Ciobanu, membru filiala Arad
5. Luminița-Gabriela Șerban, membru filiala Sector 1
6. Eusebiu Lucian Ţăpoi, membru filiala Suceava
7. Nelu Iordachescu, membru filiala Prahova
8. Mihai Nica, membru filiala Diaspora
9. Laurențiu Lambrinoc, membru filiala Sector 5
10. Ioan Marin, membru filiala Suceava
11. Eduard Zevedei, membru filiala Sector 6
12. Florin Purluca, membru filiala Vrancea
13. Pavel - Andreea, membru filiala Diaspora
14. Alex Cojocaru, membru filiala Sector 3
15. Mihai-Alexandru Rădoi, membru filiala Gorj
16. Gabriela Ferguson, membru filiala Diaspora
17. Cristian Botofei, membru filiala Sector 1
18. Liviu Mălureanu, membru filiala Vrancea
19. Petruț Lupu, membru filiala Vrancea
20. Mădălina Scurtu, membru filiala Ilfov
21. Cristian-Udo Tătaru, membru filiala Brașov
22. Mihai Gabriel Cretan, membru filiala Brăila
23. Cristian George Constantin Antonescu, membru filiala Diaspora
24. Cătălin Andrei Misinciuc, membru filiala Diaspora
25. Daniela-Arieta Săbău, membru filiala Arad
26. Valentin Necula, membru filiala Sector 4
Echipa USR Dizabilități (10)
1. Stefan Iulian Arvatu, membru USR Ploiesti, Prahova
2. Sorin Alexandru Para, membru USR Săcele, Brașov
3. Ana Lucia Hang, membru USR Târnăveni, Mureș
4. Claudiu Adrian Tomoiaga, membru USR Budesti, Vâlcea
5. Angelo Sebastian Sebastian Simionescu, membru USR Pietroasele, Buzau
6. Camelia Tamas, membru USR Târgu Mureș, Mureș
7. Leontina Sâmbotelecan, membru USR Târgu Mureș, Mureș
8. Eva Edith Vereș, membru USR Târgu Mureș, Mureș
9. Aurel Pătru, membru USR Arad, Arad
10. Antheia Aleksandra Riesch, membru USR Sector 2
Echipa ILFOV IMPLICAT (27)
1. Florin Andrei - 37 ani, membru USR Chitila, Ilfov
2. Bogdan - Valentin Băducă - 32 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
3. Bogdan Sebastian Bărbânță - 45 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
4. Constantin Virgil Barbu - 37 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
5. Daniel Bazac- 44 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
6. Ciprian Bozian- 40 ani, membru USR Clinceni, Ilfov
7. Andrei Codreanu - 40 ani, membru USR Chiajna, Ilfov
8. Stefan Aurelian Cojanu - 43 ani, membru USR Dobroesti, Ilfov
9. Cosmin Constantin Copăescu - 45 ani, membru USR Pantelimon, Ilfov
10. Daniela Nicoleta Cozmeci - 43 ani, membru USR Bragadiru, Ilfov
11. Ionut Alexandru Dinu - 34 ani, membru USR Dragomiresti-Vale, Ilfov
12. Mirela Drăgan - 45 ani, membru USR Cornetu, Ilfov
13. Bujor Cristian Dumitrescu - 46 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
14. Ioana - Eugenia Dumitrescu - 34 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
15. Eugen Duta - 37 ani, membru USR Buftea, Ilfov
16. Alina Simona Enache - 43 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
17. Izabela Epurescu - 51 ani, membru USR Magurele, Ilfov
18. Catalin - Ghita - 47 ani, membru USR Balotesti, Ilfov
19. Alexandru Horeanu - 30 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
20. George-Alexandru Hreniuc - 48 ani, membru USR Tunari, Ilfov
21. Dan Iancu - 38 ani, membru USR Stefanestii de Jos, Ilfov
22. Andrei Mozara - 34 ani, membru USR Bragadiru, Ilfov
23. Andrei Nistor - 36 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
24. Ana Cynthia Ioana Paun - 37 ani, membru USR Popesti Leordeni, Ilfov
25. Bogdan Rolea - 44 ani, membru USR Voluntari, Ilfov
26. Cristian Stamate - 53 ani, membru USR Magurele, Ilfov
27. Dumitru Vaduva- 48 ani, membru USR Dobroesti, Ilfov
Echipa Candidații Independenți (17)
1. Andrei Mazilu
49 ani, Ploiesti, Prahova
2. Laurenţiu Gheorghe
38 ani, D2: Germania, Diaspora
3. Raluca-Mihaela Bercea
44 ani, Ploiesti, Prahova
4. Ionut Radu Munteanu
40 ani, Balotesti, Ilfov
5. Filip Andrei Balotă
31 ani, D1: Marea Britanie, Diaspora
6. Marius Toma
33 ani, D2: Germania, Diaspora
7. Adrian Gorcea
57 ani, Constanta, Constanta
8. Bogdan Pîndaru
40 ani, Galati, Galati
9. Victor Daniel Iosif Dobre
39 ani, Ramnicu Valcea, Vâlcea
10. Vasile-Gabriel Filip
46 ani, Constanta, Constanta
11. Mihai - Văduva
31 ani, D1: Marea Britanie, Diaspora
12. Mihnea Jida
34 ani, Sector 2, Sector 2
13. Alexandru Cristinel Chițu
38 ani, Sector 2, Sector 2
14. Anisia Georgiana Costescu
37 ani, Dumbravita, Brașov
15. Constantin Fierāscu
38 ani, Rosiorii de Vede, Teleorman
16. Buda Adrian-Alexandru
37 ani, Cugir, Alba
17. Liviu Copoiu
30 ani, D2: Germania, Diaspora
Candidați independenți: Valeriu Chircu, Lucian Moise, Iancu Ungureanu, Zamă Roberson, Octavian Berceanu, Liliana Niță.