Liderii USL solicită Guvernului şi premierului să găseasă soluţii pentru a rezolva criza medicilor de familie. Reprezentanţii opoziţiei susţin că, în caz contrar, 40% din cabinetele medicilor de familie riscă să dispară.
"Somăm Guvernul şi pe prim-ministru în primul rând, să aibă dialog cu medicii de familie, să dea curs solicitării acestora (...) Este vorba de 50 milioane de euro, pe care Guvernul îi găseşte când e vorba de altceva, dar pe care nu-i găseşte pentru a rezolva o problemă esenţială", a spus Victor Ponta, co-preşedinte USL.
Mai mult, co-preşedintele USL Daniel Constantin spune că suma necesară derulării în bune condiţii a sistemului medical ar trebui să vină prin suplimentarea bugetului.
"Suma de 50 de milioane de euro ar trebui să vină ca o suplimentare de la bugtul de stat, şi nu ca refinanţare de la alte capitole", a precizat Daniel Constantin.
"Pe actualele norme, 40% din cabinetele medicilor de familie se vor închide, pentru că nu supravieţuiesc financiar", a atras atenţia prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Reprezentanţii medicilor din familie susţin că oficialii caselor judeţene de sănătate dezinformează atunci când îi îndeamnă pe pacienţi să se mute pe listele medicilor care semnează contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Asta pentru că medicii care vor avea peste 2.200 de pacienţi pe liste vor fi depunctaţi, deci vor primi bani mai puţini.
"Trebuie să ai cel puţin 1700 de asiguraţi pe listă, ca să poţi ţine un cabinet după normativele Casei şi Ministerului, iar medicul să rămână cu venit net mediu de şapte milioane de lei", a precizat Astărăstoae.
În ţara noastră, media numărului de pacienţi înscrişi la un cabinet este de 1.300 de persoane, în timp ce media în Uniunea Europeană este de 1.000.