Liderii USL au participat, marţi, la Bruxelles, la audierea publică "Democraţia română. Abuz politic şi reacţia cetăţenilor", organizată de grupurile europarlamentare Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).
La reuniune au fost prezenţi şi ministrul Muncii, Sulfina Barbu, liderul grupului S&D, Hannes Swoboda, liderul ALDE, Guy Verhofstadt, eurodeputaţi din delegaţiile PSD şi PNL, dar şi din PDL.
Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat că reprezentanţii Opoziţiei din România nu au venit la Bruxelles, în faţa oficialilor europeni, să critice guvernul şi nici să ceară sancţiuni pentru poporul român, iar protestele de stradă nu sunt determinate de măsurile de austeritate, ci de încălcarea standardelor democraţiei.
"Nu am venit să critic Guvernul, am venit cu un obiectiv cinstit şi corect: încălcarea standardelor democraţiei. Vreau să-i apăr pe oamenii care au ieşit în stradă în 61 de oraşe din România, pentru că aceştia au fost acuzaţi că au ieşit din cauza problemelor economice. Acest lucru este incorect. Oamenii sunt în stradă la minus 15 grade, la Bucureşti, pentru că sunt nemulţumiţi în legătură cu nivelul democraţiei din România şi aşteaptă standarde de democraţie europeană", a declarat Victor Ponta.
Copreşedintele USL a punctat trei probleme principale privind democraţia în România: organizarea alegerilor, felul în care legile cele mai importante au fost adoptate şi sistemul electoral.
Victor Ponta a criticat faptul că Guvernul a dat 14 legi foarte importante prin angajarea răspunderii, respectiv fără dezbateri parlamentare, între acestea fiind cele ale Educaţiei şi Justiţiei.
"Guvernul român a decis amânarea alegerilor locale care trebuiau să aibă loc în iunie. Este pentru prima dată când într-o ţară europeană mandatul de patru ani se prelungeşte şi i-am spus primului-ministru că putem fi de acord cu amânarea alegerilor din cauza situaţiei negative de acum, însă, 'atunci când vom fi noi la guvernare, veţi fi de acord să amânăm orice alegeri până în 2030 de exemplu? Ce argument veţi avea? E un lucru periculos pentru democraţie. Curtea Constituţională a respins, recent, acestă iniţiativă a guvernului însă, până acum, coaliţia care susţine guvernul nu a renunţat la ideea amânării alegerilor', a explicat liderul social-democrat.