Antena 3 CNN Politică Ungureanu - cu demisia pe masă de o lună

Ungureanu - cu demisia pe masă de o lună

Ungureanu - cu demisia pe masă de o lună
05 Mar 2007   •   09:40

La o lună după ce şi-a înaintat demisia, Mihai Răzvan Ungureanu continuă să-şi exercite atribuţiile de ministru de externe, atât în ţară, cât şi la evenimente internaţionale. El va participa, alături de preşedintele Băsescu, la reuniunea Consiliului de Afaceri Generale si Relaţii Externe al UE de la Bruxelles. Potrivit cotidianului ?Gardianul?, criza de la Ministerul de Externe are şi un precedent. Chestorul Virgil Ardelean conduce şi acum Direcţia de Informaţii a Ministerului de Interne, deşi şi-a înaintat demisia după fuga din ţară a lui Omar Hayssam. Premierul Tăriceanu nu i-a semnat însă demisia, fiindcă nu a fost de acord cu înlocuitorul propus de ministrul Vasile Blaga.

Conform unui comunicat al Ministerului de Externe, Mihai Ungureanu ramâne la conducerea MAE pâna când postul de ministru va fi declarat vacant de preşedinte. Numai că Ungureanu şi-a dat demisia în 5 februarie, iar în urmă cu 2 săptămâni, liberalii au anunţat numele succesorului propus, Adrian Cioroianu.

Şeful statului a plecat însă în vizită oficială în Egipt însoţit de ministrul demisionar, iar în 22 februarie, la întoarcere a declarat că trebuie sa mai mediteze asupra numirii unui înlocuitor pentru Ungureanu. Motivul - nu este convins că MAE ar fi o instituţie în care să te apuci de învăţat de la jumătatea mandatului.

Oficial însă, candidatura lui Cioroianu nu a fost respinsă, nici revocarea lui Ungureanu semnată. Iar Constituţia nu a anticipat o asemenea situaţie. Unii jurişti, consultaţi de cotidianul ?Gardianul?, consideră că, la fel ca orice act administrativ, solicitarea de numire trebuie să primească un răspuns în maximum 30 de zile.

După această perioadă, preşedintele ar putea fi chiar chemat în instanţă dacă nu răspunde documentului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe anunţa însă, cu 2 zile în urmă, că Ungureanu va ramâne la conducerea Ministerului până când postul va fi declarat vacant de preşedinte. Abia după ce şeful statului va declara vacantă şefia ministerului, va începe perioada de interimat, de 45 de zile.

Liberali se gândesc ca, în cazul amânării numirii lui Cioroianu, să rezolve situaţia de la MAE prin restructurarea guvernamentală. O altă variantă ar fi sesizarea Curţii Constituţionale sau includerea acestui fapt pe lista aspectelor ce vor trebui verificate de comisia de anchetă a Parlamentului privind suspendarea preşedintelui.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close