"Omul ruşilor, cea mai mare minciună"
Publicat acum 27 minuteMihai Gâdea: Care a fost cea mai mare minciună din campanie?
Mircea Geoană: Doamne, în ce ordine să o iau? Asta cu omul rușilor nu mi se pare doar penibilă dar atât de gugumănită, dar doar cine o propagă și eventual o crede poată să vadă o minciună atât de mare. Ce mă frământă pe mine e că publicul care vede atât de mult scnadal și circăreală începe să întoarcă și mai mult spatele democrației, că pierdem încrederea oamenilor în viitorul acestei țări, Dincolo de mine, sunt tăbăcit, am cicatrici, nu mă influențează prea tare dar cred că această obsesie e profund nocivă pentru democrația românească. Nu e vorba de mine, e vorba de această țară și de oamenii acestei țări.
Fiul lui Mircea Geoană: Fac un apel sincer să luăm o decizie pragmatică cu privirea înainte
Publicat acum 29 minuteAlex Geoană: Cred că așa cum am spus data trecută, o prioritate ar trebuie să fie integrarea euro-atlantică și continaurea acestui proces. Cred că o finală Ciolacu- Simion e cel mai dezavantajos. Un motiv principal ar fi că un reprezentant unei mișcări de dreapta extgremă naționalistă prinde formă și în România. E un trend de mișcări mai conservatoare, mai eurosceptice și ne opresc din drumul nostru. Face jocul rușilor. Eu nu sunt în nicio postură sau poziție să acuz pe nimeni dar zic că aceste fenomen arată pentru partenerii noștri că noi o luăm în altă direcție. Aș începe prin a spune parta mai pragmatică, cum putem opri această situație din nturul doi – el e un candidat care trage din mai multe bazine, dacă se coagulează susținerea unui candidat, e logic să fie în spatele celui cu cele mai mari șanse. Prin Constituția României, pe atribuțiile specifice președintele – cine e cel mai competent – am o simpatie față de doamna Lasconi, dar nivelul de pregătire și de stofă prezidențiale nu-s acolo. Încurajarea pentru el e să rămână încrezător, pe mesaj, să aibă încredere și să încerce să se explice cât mai clar. E o hiperfocusare pe elemente episodice din viața unui om fără accent pe lucrurile pozitive. Adevărul se pierde și nu se discerne. Adevărul și cum îl și încurajez pe el e că el chiar a făcut lucruri pentru țara asta și mi se pare ridicol. Fac un apel sincer să luăm o decizie pragmatică cu privirea înainte ce putem face în următorul deceniu. De ce ne uităm la preistorie, să vedem ce putem face.
Mihaela Geoană despre "Mihaela, dragostea mea"
Publicat acum 34 minuteMihaela Geoană, întrebată dacă soţul său îi va spune din nou "Mihaela, dragostea mea", ca în noaptea alegerilor din 2009:
Sper că da. Mie mi s-a părut cea mai frumoasă declarație de dragoste, e adevărat că în Occident și America se obișnuiește să se mulțumească partenerilor, în România e mai puțin obișnuit. Ce voiam eu să spun e că ați vorbit de multe subiecte importante, din experiența mea de 8 ani președinte al Crucii Roșii și 20 de ani al funației Renașterea, știu că are un interes foarte mare pentru societatea civilă și că ea poate să fie un parteneriat de bază. Voluntariatul va fi încurajat de Mircea și sper ca oamenii să voteze omul, calitățile și să evalueze cine va fi cel mai bun la jobul de președinte.
Ana Geoană: Tata e singurul care luptă pentru țara noastră și nu pentru el
Publicat acum 37 minuteAna Geoană, despre acuzaţiile legate de plagierea discursului nepoatei lui Donald Trump la dezbaterea Antena 3 CNN la care a participat tatăl său:
Poate m-am inspirat un pic cam mult, dar ce am spus rămâne valabil și o să vă spun câte ceva cu propriile cuvinte de data asta. Tatăl meu e cel mai determinat om pe care-l cunosc, e cel mai harnic și cel mai onest, aceste lucruri le-am văzut în viața lui personală dar vreau să să spun că le-am văzut și în viața profesional. Caracteristicile lui sunt contagioase, toți avem aceste valori și se înconjoară doar cu oameni așa. Ai spus că bătălia e între ei pentru țara noastră și vreau să spun că tata e singurul care luptă pentru țara noastră și nu pentru el. Tata, îți mulțumesc pentru tot ce faci, ești un erou.
Despre aderarea Ucrainei la NATO
Publicat acum 41 minuteSabrina Preda: În 2023, când erați la NATO, ați declarat că integrarea Ucrainei e un lucru cert. În WSJ a apărut un scenariu de pace care prevede că Ucaina nu va adera la NATO 20 de ani și să renunțe la 20% din teritoriu. Cum vă veți poziționa?
Mircea Geoană: Noi am spus întotdeauna când eram la NATO că drumul, și asta a fost decizia liderilor, că drumul Ucrainei spre NATO e ireversibil. Nu am spus când. Președintele Trump a spus deocamdată că va încerca să accelereze un parcurs de pace.
Sabrina Preda: Există informații că o condiție ar fi ca Ucraina, o bucată de timp, să nu adere.
Mircea Geoană: Vom vedea condițiile ca pacea să fie durabilă. R. Moldova are prin constituție neutralitate, asta înseamnă că nu-și propune să adere la NATO, dar între rezistența Ucrainei și aderarea RM la UE e o legătură.
Sabrina Preda: Zelenski a început să vorbească de arme nucleare primitive ca să se apere.
Mircea Geoană: Nu putem lăsa Ucraina fără garanție pentru că după șase luni Rusia mai vine și le mai ia o halcă și ne trezim cu ei pe Prut.
Sabrina Preda: Ați susține alocarea de patru la sută pentru apărare?
Mircea Geoană: Sunt cifre aruncate în campanie și în echipele de campanie. Am auzit de trei la sută. Polonai cheltuiește vreo 4,5 la sută. Balticii sunt la trei la sută, deci nu cred că trebuie să ne aruncă,m cu cifre dar vreau să spun că intrăm într-o perioadă în care relația bilaterală cu America (...) Planul meu este și știu să negociez cu americanii e să trecem la un plan de alianță bilaterală cu America. Așa cum negociază și Polonia și alte țări din Europa pentru că lucrurile sunt complicate.
Ce spune Mircea Geoană despre finanţarea campaniei sale
Publicat acum 54 minuteOana Zamfir: În programul dvs. pe lângă multele instituții pe care promiteți să le înființați fără acceptul vreunui jucător politic, promiteți înființarea unei comisii naționale de integritate. Un mare jucător în domeniul energiei a ajuns până la președintele României cerându-i modificarea legii privitoare la off-shore prin eliminarea redevențelor și a dreptului de pre-empțiune a statului român. S-a considerat că în contextul Schengen a avut inclusiv nuanța unui șantaj. E adevărat că un mare jucător v-a finanțat campania? Mircea Geoană: Minciună! Care e jucătorul și care jumătate de milion, că avem buzunarul gol.
Oana Zamfir: Sunteți gața să publicați fiecare nume?
Mircea Geoană: În campania prezidențială, finanțările sunt permise doar de la persoane fizice. Finanțarea conform legii românești e limitată la 300.000 euro per persoană fizică. Oana Zamfir: Deci sumele dvs. sunt imaginare.
Adrian Ursu: A existat un transfer de la fundația familiei?
Mircea Geoană. Care fundație din partea familiei? Care este fundația? N-aveți un pic de limită? Adică afirmați că fundația de 20 de ani a soției mele finanțează campania mea.
Adrian Ursu: Cred că agresiv sunteți dvs. Vreți să reveniți la dialog sau vreți să fiți irascibil?
Mircea Geoană. Ați menționat fundația Renașterea, e de utilitate publică, niciodată n-am primit niciun ajutor, niciun echipament din partea statului român, vă rugăm să vă verificați sursele înainte să aruncați minciuni.
Geoană nu ar renunţa la numirea procurorilor de către Preşedinte
Publicat acum 1 ora si 4 minuteBerta Popescu: V-ați întâlni cu Vladimir Putin?
Mircea Geoană: Încă o dată, în viață și în politică nu lucrezi doar cu prieteni, ci și cu adversari. Când vor fi condiții minime în care la nivel Occidental discutăm că e momentul, azi nu e momentul. Există un raport că ar fi vorbit chiar și Trump. Va fi nevoie să vorbim și cu acești oameni, când și în ce condiții? Nu știu, dar dacă vrem pace în regiune va trebui să vorbim și cu rușii.
Berta Popescu: România e o țară coruptă?
Mircea Geoană: Cred că sistemul politic românesc e vulnerabil. Sunt mulți oameni onești în țara asta care muncesc dar există un fel de cultură a extragerii de rente din dregătoria publică, ceva fanariot. N-am cifre, dar sunt în presă informații că sunt oameni din sfera politică mai bogați decât cei mai bogați oameni de afaceri din România.
Berta Popescu: Ați fi dispus ca președinte să renunțați la importanța semnăturii președintele la numire procurorilor?
Mircea Geoană: Încă nu, pentru că am sentimentul și convingerea că sistemul nostru democratic și de justiție încă sunt fragile, că nu și-au găsit echilibru, că acel control reciproc nu s-a găsit. Așa că aș vrea ca președinte independent că ajungem într-un punct în care ele există. Încă o dată, vă dau un exemplu – la modificările constituției franceze, președintele Franței, cred că Sarkozy, sau chiar Macron, a renunțat la preziderea consiliilor CSM. Eu sunt pregătit să mă retrag dacă justiția funcționează bine și suntem la adăpost. Cred că avem o problemă în relația justiției cu justițiabilul.
Despre vizita la Moscova
Publicat acum 1 ora si 12 minuteÎntrebat dacă a fost la Moscova cu aeronava lui Sorin Ovidiu Vântu:
Cum a ajuns ambasador în SUA
Publicat acum 1 ora si 14 minuteMircea Geoană: A fost un moment interesant, fostul ambasador la Washington, Sorin Botez, fusese numit, mi-a oferit să fiu omul doi în ambasadă și l-am refuzat pentru că aveam treabă la București. A murit în vara lui 1995, pare departe dar e interesant. Timp de șapte luni a început o bătălie cumplită cine să-i ocupe locul – ba Traian Chebeleu, ba Mișu Negrițoi, ba Agathon. A fost o bătălioe ca-n filme cine să ocupe poziția. Nu eram eu pe listă de niciun fel – s-au neutralizat oamenii între ei și ne-au zis americanii să dăm pe oricine, chair și pe un om tânăr ca Geoană. E și un Dumnezeu acolo care ne veghează în viață.
Operaţiuni de filaj "susţinute"
Publicat acum 1 ora si 15 minuteCătălina Porumbel: În 2009, ați fost fotografiat în vizită la SOV. 15 ani mai târziu sunteți în centrul a două momente care indică un filaj – fotografiile cu presupusa întâlnire cu Tal Hanan. Cine vă tot filează?.
Mircea Geoană: Sper că doar concurenții mei politici, că nu e ceva instituțional. Sunt lucruri care se întâmplă în campanie, se mai fac și lucruri mai neortodoxe. Dar ce se întâmplă acum cred că depășește limita normalului. Am bănuieli consolidate dar nu fac acest joc cu atacuri pe dedesubt, le păstrez pentru mai târziu. Am făcut plângere față de un post de televiziune, vom vedea cât de repede se judecă, dar se vede că e o operațiuni de filaj susținută și e făcute de echipe politice din taberele concurenților mei și unii oameni care au specializare în această zonă și cine știe știe.
"Reluăm drumul spre zona Euro și vreau bani ieftini pentru economie"
Publicat acum 1 ora si 27 minuteSabina Iosub: Vorbiți repetat despre disciplina bugetară și controlul deficitrului. Țin de premier și deguvern. Ce puteți face concret în aceste zone, puteți influența, puteți impune?
Mircea Geoană: Eu sunt un om extrem de respectuos față de Constituție și extrem de atent la ce propun ca președinte în relația cu guvernul și cu parlamentul. Prevede explicit că președinte veghează la buna funcționare a autorităților statului și când autoritățile statului riscă să mă ducă în faliment național, când autoritățile statului, respectiv ultimele guvernului au abandonat complet drumul spre zona Euro – criteriile de la Maastricht erau îndeplinite patru din cinci în 2011, astăzi niciunul nu e îndeplinit. Eu nu le spun cum să facă – e treaba dânșilor – dar le spun un singur lucru- reluăm drumul spre zona Euro și vreau bani ieftini pentru economie. În ultimii cinci ani de zile și președintele veghează la buna funcționare a autorităților statului – codul fiscal s-a modificat prin OUG de 544 de ori. Am să le cer respectuos și ferm la negocierea de la începutul formării guvernului să terminăm cu modificări prin OUG. Să se consulte pe bune cu oamenii de afaceri, cu oamenii. Eu voi avea o negociere politică cu guvernul și de la început vom negocia niște criterii în care ce promi dânșii în programul de guvernare să fie respectat.
"Cred că a venit momentul să avem un nou pact național"
Publicat acum 1 ora si 33 minuteRobert Kiss: Aș vrea să încep cu un citat din programul dvs referitor la un subiect discutat numai în campanii – reforma administrativ teritorială. Ce model aveți și cum vă propuneți să lucrați cu partidele și Parlamentul pentru că e nevoie inclusiv de modificarea Constituției?
Mircea Geoană: În 1995, doi adversari politici ireconciliabili, Coposu și Iliescu, au avut capacitatea să coaguleze tot sistemul politic în Pactul de la Snagov. După 20 și ceva de ani de la Snagov, cred că a venit momentul să avem un nou pact național, eu voi fi președintele neutru, și o să vorbesc cu partidele și specialiștii despre ce vrem să facem în următorii ani cu România. Cred că sistemul nsotru administrativ e depășit, avem o adminsitrație publică mult prea ineficientă dar nu vreau să fac alți lideri ai României și să fac ce a făcut Polonia.
La începutul anului viitor, am să invit liderii politici pentru că adacă nu-mi plac dintr-un motiv ideologic unii nu înseamnă că n-au voturi. Discutăm foasrte serios despre cât de ambițioasă e agenda. Ar trebui să modelăm câte județe avem nevoie. După vreau să mai avem o discuție și să revin cu un referendum despre numărul de parlamentari. Să întrebăm și clasa politică și poporul câți parlamentari și câte camere și să discutăm și de schimbarea Constituției – dacă nu cumva e depășită, un pic inelastică pentru nevoile noastre. Am o imensă problemă cu instituția juridică și constituțională numită referendum consultativ.
În Constituție, avem două referendumuri – două obligatorii – unul pentru schimbarea Constituție și pentru demiterea prerședintelui, celelalte sunt consultative. Dar în logica politică a clasei politice românești, cel consultativ e condamnat să n-aibă niciun efect juridic sau politic. Lumea votează, ca la București, o să voteze într-un fel sau altul. De aceea vreau să lucrez ca și cele consultative să aibă consecințe, că altfel ne batem joc de oameni.
Geoană: În mod clar, un premier de la AUR nu aş numi
Publicat acum 1 ora si 37 minuteAndreea Sava: Să spunem că sunteți deja președintele României, aveți în fața o majoritate foarte solidă ideală pentru stabilitate care vă pune în fața un guvern din care face parte și AUR. Vă propune chiar și un premier de la AUR.
Mircea Geoană: Depinde de noi cu facem să evităm un astfel de scenariu. Cu Mircea Geoană în turul doi. Întrebarea, dn păcate, riscă să nu fie doar ipotetică. Dacă eu intru în turul doi înseamnă că automat nu intră domnul Simion. Asta înseamnă că AUR va avea un scor moderat.
Andreea Sava: Ce face un președinte atunci când o majoritate ostilă se constituie.
Mircea Geoană: Acest lucru este valabil în situația în care un președinte provine de la un partid. În mod clar un premier de la AUR așa cum arată acum niciodată, nu există premier de la AUR.
Andreea Sava: Ați alege să fiți un președinte jucător?
Mircea Geoană: O să fiu extrem dei mplicat, un președinte neutru față de partide, voi avea poporul ca aliat, iar dacă va fi nevoie pentru agenda cetățeanului să mergem la anticipate, nu voi ezita să o fac.
Geoană: voi declara sănătatea și educația urgențe naționale
Publicat acum 1 ora si 43 minuteÎntrebare Laurențiu din Târgu Mureș – ce planuri aveți pentru studenții la medicină care aleg să părăsească țara?.
Mircea Geoană: Am primit acum vreo câteva săptămâni la o dezbatere cu mediile profesionale din sănătate un manifest de la studenții la medicină. Și e foarte interesant ce ne cer nouă tinerii din această meserie – vorbeau evident de condițiile materiale de paltă și acolo lucrurile arată un pci mai bine. Vorbesc tinerii că carierea lor academică e blocată de o ierarhie care nu mai respectă meritocrația, de stresul pe care această profesie îl suferă în acest moment. Cred că uităm că în echipele noastre sunt șicadre medicale medii, oameni care ne ajută, cred că avem de făcut o investiție masivă. În angajamentul meu pentru România voi declara sănătatea și educația urgențe naționale.
Ce ar face Geoană pentru Armată
Publicat acum 1 ora si 44 minuteGeneral Mircea Mândrescu: Trăim vremuri interesante, la granița noastră armele nu zăngăne ci vorbesc. E important să ne pregătim. Art. 92 din Constituție ordonă ca președintele republicii să fie comandantul forțelor armate și al CSAT. Aș fi foarte recunoscător dacă m-ați determina să știu mai multe despre ideile dvs. despre creșterea capabilităților naționale de apărare și descurajare și pentru că veniți de la NATO, cum am putea să folosim mai bine sau și mai bine formatele oferite de NATO și UE pentru capabilități.
Mircea Geoană: Eu cunosc Armata română poate mai bine decât oricare candidat. Am și vizitat marile unități, am vorbit cu militari tineri, am fost în academiile militare. Vreau să spun aici pentru că avem o datorie față de această țară – că avem mult de învestit, suntem mult rămași în urmă. NATO nu paote face totul pentru tine. Avem o obligație să le ținem la standardul de sus al NATO. Angajamentul meu pentru România vorbește de proiectul armata 2035 – un proiect pe 10 ani care are o componentpă de trecere compeltă la standardul NATO de la sovietic. Renașterea industriei de apărare românești, doatarea de ultimă generație pentru militari și condiții sociale, materiale și de carieră care să facă atractivă meseria de militar pentru tinerii noștri. Asta face un comandant suprem.
Geoană: Propun înfiinţarea unui birou de securitate economică
Publicat acum 1 ora si 50 minuteRadu Tudor: În toamna anului 2006 a existat o premieră – între dvs. și președintele României de atunci a existat o înțelegere- șeful SRI să fie de la opoziție, șeful SIE să fie de la putere. VĂ întreb, dacă ajungeți președinte, veți pleda pentru același tip de algoritm în care un serviciu să fie desemnat de putere și celălalt de opoziție și care va fi mandatul pe care îl veți da acestor șefi de servicii?
Mircea Geoană: Cred că nu mai e nevoie să mergem în această logică. Un serviciu dintr-un stat occidental și România e stat occidental, nu are voie să fie măcar suspectat de interferență poolitică. Deci eu voi numi un civil competent, dar care să nu ma iaparțină sistemului nostru politic. Sunt oameni buni în servicii dar vreau să încheiem ideea că politizarea servește liderilor politici.
Radu Tudor: Ce tip de misiuni le veți cere ca șef al CSAT?
Mircea Geoană: Vă spun că e un mandat tot mai larg. Definiția securității se lărgește în fiecare zi cu o nouă componentă. Va fi de un concept cuprinzător ce securitate națională – cibernetică, agroalimentartă, împotriva schimbărilor climatice, vom avea din toate. De aceea, petnru a veni în întâmpinarea noilor realități, propun înființarea unui birou de securitate economică care să fie, de fapt, o pasarelă între CSAT și guvern.
Decizia SUA de a permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete: Sunt absolut convisn că au discutat Biden şi Trump
Publicat acum 1 ora si 53 minuteSusţinerea lui Mike Turner pentru Geoană
Publicat acum 2 ore si 1 minutMihai Gâdea: O susținere importantă a venit pentru dvs., un politician de vârf din SUA și-a anunțat sprijinul, ce înseamnă?
Mircea Geoană: Îi mulțumesc mult lui Mike Turner, ne știm de 20 de ani, ca tânăr ambasador al României în America l-am rugat să fie primul președinte al grupului de prietenie din Congresul american. A făcut asta de 20 ș iceva de ani, e azi președintele comsiei de control parlamentar asupra serviciilor americane. Am lucrat și la NATO împreună, el e din Ohio, sunt mulți români americani acolo, îi salut pe toți.
De ce nu se retrage Mircea Geoană
Publicat acum 2 ore si 3 minuteMircea Geoană, întrebat de ce nu se retrage din competiţie pentru a fi susţinut un candidat unic al opoziţiei de dreapta:
Mihai Gâdea: Să încercăm să clarificăm o chestiune – domnul Ilie Bolojan a avut o luare de poziție care în opinia mea e mai mult decât interesantă – a spus în felul urmjător – votul pe dreapta e fragmentat și spunea în felul următor – apelul era să vă întâlniți să discutați și doar unul să meargă mai departe pentru a avea un candidat care să întrunească mai mutle voturi pentru că cel care pare că intră în turul al doilea e domnul George Simion. Credeți că această discuție e posibilă, sunteți interesat și dacă da, cine ar trebui să se retragă?
Mircea Geoană: Cred că dl. Bolojan are dreptate, e un moment critic pentru România. Să fie un lucru înțeles, eu sunt un candidat independent și susținătorii mei nu sunt oameni care pot fi înglobați îngust într-o ideologie, am votanți de la toate partidele, chiar și din votul suveranist, deci e greu să mă pui pe mine într-o categorie îngustă. Cred că asta e atractivitatea campaniei mele. Dar vorbind puțin mai pragmatic, e destul de clar că din punct de vedere al bazinului electoral al PNL, de exemplu, dl. Ciucă nu reușește să mobilizeze întreg bazinul .Dacă prin absurd eu m-aș retrage, votanții liberali care vin la mine, restul votanților nu se duc la PNL , deci acest calcul nu funcționează. Singurul candidat care poate să ia voturi de peste tot și să-l bată pe Ciolacu în turul doi sunt eu. Și e evident pentru toată lumea.
Invitații din această seară
Publicat acum 2 ore si 9 minuteMihai Gâdea: Cine sunt susținătorii pe care i-ați chemat pe scenă?
Mircea Geoană: La fiecare dezbatere de aici, echipa noastră a fost reprezentată de o doamnă și de un domn, singura echipă care a avut paritate de gen și nu facem excepție nici în seara aceasta – Cristiana Muzuna și Tudor Mușat.
O parte o să vină vină și la a treia dezbatere, între cele două tururi, așa că avem deja antrenamentul făcut.
Începe dezbaterea Antena 3 CNN
Publicat acum 2 ore si 12 minuteIntrăm în săptămâna decisivă, ceea ce urmează e o bătălie pe viață și pe moarte că ceea ce vedem e bătălia lor pentru România noastră. Undeva la peste 25% dintre votanți sunt încă indeciși.
Un președinte în fața națiunii în ultima săptămână înseamnă că va fi față în față cu 15 jurnaliști cu întrebări din țară, din redacție și din țară. Sunt opt capitole, opt echipe de jurnaliștik două mintue de răspusn din partea candidatului. Capitolele, marile teme, la care candidații au să răspundă sunt următoare:
Securitate și apărare – jurnalistul Radu Tudor și Generalul Mândrescu
Politică externă – Sabrina Preda și Sergiu Cora
Economie – Sabina Iosub
Justiție – Oana Zamfir și Berta Popescu
Sănătate, Educație și Familie – Maria Coman și Maria Linda
Controverse din campanie – Mircea Badea și Adrian Ursu
Lumini și umbre din viața candidatului – Cătălina Porumbel și Ana Maria Roman
Partide, relația cu Parlamentul și Diaspora – Andreea Sava și Robert Kiss