Mai exact, este vorba despre granturile de 2.000 de euro acordate micilor firme, bani pe care acestea trebuiau să îi cheltuie cu celeritate și apoi să raporteze statului cum au fost cheltuiți banii. Pentru că statul nu i-a notificat de necesitatea depunerii acestui raport, aproximativ 25% dintre firmele beneficiare sunt astăzi în situația de a returna cu dobândă banii primiți.
Practic, statul face bani pe seama celor mici, „împrumutând” cu dobândă micile firme care au avut atât de multe dificultăți în pandemie.
„Până când oare vom răbda aceste abuzuri? Până când vom tăcea și ne vom da viața cu dobândă unui stat care nu e în stare să facă nimic? Cum să le ceri returnarea banilor pentru că nu au încărcat în platformă un raport, când tu stat nu ai avut nici cea mai mică intenție pentru a preveni asta? Nu le-ai dat un reminder, un email în care să le spui asta, ai sărit direct la sancțiuni. Chiar dacă din punct de vedere legal ai dreptate, tu stat nu ar trebui să procedezi așa. Care este conduita și abordarea ta? Vrei să încurajezi antreprenoriatul? Vrei să încurajezi tinerii să facă ceva? Să le dai o șansă? Atunci nu te baza pe faptul că vor încărca un raport prevăzut într-una din multele anexe de la contract, ci vino în întâmpinarea lor, ajută-i și îndrumă-i.
Noi, umaniștii, cerem ca în toate cazurile în care statul nu a trimis o notificare sau un reminder, o solicitare de încărcare a documentului de către beneficiari, să se renunțe la măsura dispunerii returnării grantului” a spus Ramona Ioana Bruynseels, vicepreședinte PUSL.
Ramona Ioana Bruynseels, vicepreședinte PUSL