Antena 3 CNN Politică Un fost judecător CCR spune care este posibilitatea urmăririi penale a lui Iohannis în scandalul caselor şi chiriilor

Un fost judecător CCR spune care este posibilitatea urmăririi penale a lui Iohannis în scandalul caselor şi chiriilor

klaus iohannis presedintele romaniei
Klaus Iohannis, preşedintele României. Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    25 Sep 2024   •   23:44

Petre Lăzăroiu, fost judecător al Curții Constituționale, e explicat, la Antena 3 CNN, dacă Klaus Iohannis poate fi anchetat având în vedere decizia ÎCCJ în cazul litigiului deschis în 2016 privind moștenirea unui imobil din Sibiu. De asemenea el a analizat şi care ar fi interesele șefului statului pentru a obține o funcţie la Senat. 

„Părerea mea este că prescripția nu este împlinită pentru că președintele s-a bucurat de imunitate. Noi spunem are imunitate, are o responsabilitate juridică, adică nu răspunde pentru faptele lui pe timpul mandatului și curtea a dat numeroase decizii, că au mai fost cazuri.

Dar ca să înceapă urmărirea penală ar trebui ca niște procurori în baza vechiului dosar din 2014 care constată că s-au luat actele. Deci doar pe baza acelor acte se putea începe urmărirea penală. Bun, această urmărire penală s-a întrerupt pentru că el a devenit președinte. Dar, acuma se poate relua urmărirea penală fără ca cineva să poată revoca prescripția răspunderii penale.

Personal, nu cred că se va face. Păi, așa cum cunosc eu personajele și ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani în justiția românească, nu cred", a spus Petre Lăzăroiu fost judecător al Curții Constituționale, la Antena 3 CNN. 

În continuare el a povestit cum o persoană de la cabinetul lui Iohannis ar fi exercitat presiuni asupra sa într-o speță foarte importantă. 

„Am fost sunat de actuala judecătoare de la curte, Simina Tănăsescu, care era consilier politic personal al președintelui Iohannis, consilier pe probleme de justiție, că vrea să discutăm ceva la facultate.

Mi-a zis că președintele are o reclamație împotriva mea și că el trebuie să ia o decizie. Şi i-am spus că președinte n-are nicio prerogativă în sensul ăsta.

Da, a spus ea, el trebuie să dea un răspuns și dacă nu dă un răspuns să vă demită, atunci are probleme pe partea asta cu presa, cu toată lumea. Dacă vă demite are probleme cu dumneavoastră pentru că veți contesta. Băi, Simina, cu siguranță voi contesta, dar încă o dată, repet, nu are prerogative în sensul ăsta", a spus Petre Lăzăroiu care a subliniat că nu s-a gândit acum să mai depună o plângere penală. 

"Eu m-am apărat așa cum spune legea", a mai spus el. 

Klaus Iohannis trebuie să dea înapoi 300.000 de euro primiți din chirii

De asemenea, Lăzăroiu a precizat că atât timp cât nu există o anchetă Iohannis poate rămâne cu imobilele pe care le are, însă ce i se întâmplă acum e un semn că „serviciile nu-l mai susţin".

„Câtă vreme nu există o anchetă și urmată de un proces, de o decizie a instanței care să constate toate aceste lucruri și să-l oblige să le dea înapoi rămân în posesia lui. Parchetul ce face? Parchetul doarme? Dacă nu se vrea, se poate",  a mai spus Petre Lăzăroiu, care a subliniat că ce i se întâmpla acum lui Iohannis este „semnalul că probabil nici serviciile nu-l mai sprijină", a mai spus el. 

Petre Lăzăroiu spune care ar fi interesele lui Iohannis dacă ar avea o funcţie în Senat

„Dacă devine președintele Senatului el va rămâne la butoane în continuare. Asta-s lucruri clare. Adică, de fapt, el urmărește ceva. Poate noi încă nu realizăm ce urmărește. Dar pe aici pe acolo ne cam dăm seama ce urmărește.

Are toate perspectivele să beneficiez de influență politică, pentru că are oamenii în toate structurile. Deci, 10 ani de zile sunt 10 ani, nu au plecat pe aici, pe acolo au emigrat în Australia. Sunt toţi aici",a mai spus Petre Lăzăroiu fost judecător al Curții Constituționale, la Antena 3 CNN. 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close