"Legea tichetelor de vacanţă a fost iniţiată de autoritatea de turism în vremea guvernării liberale, iar eu nu am făcut altceva decât să îmi exprim susţinerea pentru această iniţiativă şi să o promovez", a spus Elena Udrea, răspunzând unei acuzaţii a prim-vicepreşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a afirmat că singurul minister unde Guvernul nu a operat reduceri bugetare la sfârşitul săptămânii trecute este cel al Turismului şi consideră că decizia de emitere a tichetelor de vacanţă reprezintă o "nesimţire".
"Singura zonă unde nu s-au operat reduceri este zona unde cântă găina, respectiv Ministerul Turismului. Găina promite că va cloci ouă de aur, dar sunt convins că singurul rezultat va fi că cocoşul se va umfla şi mai tare, ca în poveste, furând diverse bogăţii de la diferitele moşii pe unde trece. Este o nesimţire faţă de români să îţi permiţi acest lux de a emite tichete de vacanţă, în condiţiile în care n-ai majorat pensiile, n-ai majorat salariile profesorilor, sectorul sanitar este subfinanţat. Ce-i trebuie chelului, ştiţi la cine mă refer, tichie de mărgăritar!", a declarat Ludovic Orban, la Delegaţia Permanentă a PNL Constanţa.
În schimb, Udrea susţine că introducerea tichetelor de vacanţă nu reprezintă nici pe departe un lux pentru România, ci o nevoie elementară, scrie Mediafax.
"În lipsa satisfacerii acestei nevoi, turismul din România ar fi fost complet pulverizat de actuala criză financiară şi economică, asfel că ne-ar fi trebuit probabil zeci de ani să îl reconstruim", a afirmat ministrul Turismului.
Udrea se declară consternată să vadă că Ludovic Orban, "care se consideră un liberal autentic", pune în balanţă o măsură care încurajează dezvoltarea celei mai dinamice industrii din lume, a turismului, cu majorarea pensiilor şi a salariilor profesorilor.
"Probabil că Ludovic Orban nu a avut mult timp la dispoziţie pentru a-i asculta pe colegii săi liberali din turism în legătură cu fundamentarea legii tichetelor de vacanţă, ocupat fiind cu mersul industriei petroliere şi cu justificarea ştergerii datoriilor Petromidia către stat, în momentul privatizării acestei societăţi. Nu am fi ajuns în situaţia să vorbim astăzi despre pensii şi salarii mici dacă Guvernul din care făcea parte şi Ludovic Orban nu ar fi avut drept unic interes satisfacerea clientelei politico-economice, golind visteria statului", a mai spus Udrea.
Guvernul Năstase a aprobat în 2003 o ordonanţă de urgenţă prin care datoriile Petromidia, rafinărie deţinută de grupul Rompetrol , au fost eşalonate pentru o perioadă de şapte ani. Grupul petrolier, aflat atunci în proprietatea omului de afaceri Dinu Patriciu, a emis obligaţiuni convertibile în valoare de 571 milioane de euro şi subscrise integral de către stat, prin intermediul Ministerului Finanţelor.
Obligaţiunile vor fi transformate în acţiuni Rompetrol Rafinare dacă emitentul nu le răscumpără până la scadenţă.
Antena3.ro