"Citind astăzi din Legile lui Murphy, am constatat că există o maximă pentru lipsa de curaj în asumarea deciziilor din partea celor care sunt în drept să le ia. Ea este caracteristică societăţii noastre, la toate nivelurile" scrie ministrul Elena Udrea
într-o postare pe blogul său.
Udrea este de părere că majoritatea celor aflaţi în funcţii de decizie nu îşi asumă niciun risc din acest punct de vedere din teama de a nu fi criticaţi, iar acest lucru afectează profund societatea.
"Majoritatea celor aflaţi în funcţii de decizie nu îşi asumă niciun risc. Nici riscul de a lua o decizie greşită, nici riscul de a fi criticaţi de opozanţii soluţiei adoptate, de regulă mult mai puţini decât susţinătorii ei, dar mult mai vocali. Nici riscul de a da cu subsemnatul pe la diferite instituţii ale statului, cum ar fi Parchetul, care cercetează orice decizie pornind de la prezumţia că este motivată de interese oculte ale celui care o emite! Astfel, cei mai mulţi stau liniştiţi în funcţiile lor, îşi consumă fericiţi mandatul, cu toate avantajele pe care acesta le aduce, după principiul: cine nu munceşte sigur nu greşeşte", adaugă Udrea
"Teama de a fi criticat face din politicieni personaje slabe. Cei care ţin mai mult la imaginea proprie decât la progresul societăţii sunt cei care nu sunt în stare să conducă" scrie Elena Udrea.
Elena Udrea dă şi câteva exemple: România a pierdut o bună oportunitate de a valorifica vestitele certificate verzi; RA-APPS reprezintă "un nod gordian" care ar fi trebuit tăiat de mult, astfel că vânzarea acum a imobilelor deţinute de regie este târzie, iar beneficiile mici pe o piaţă imobiliară prăbuşită; Roşia Montană este un alt exemplu de indecizie; la fel şi legea câinilor maidanezi.
În opinia ministrului, viitorul României este însă pe mâini bune, atâta timp cât mai există oameni ca Traian Băsescu.
"România are un astfel de actor politic curajos, un om care nu joacă la trecerea timpului". "Iar acesta este Traian Băsescu. Sub impulsul şi presiunea sa, România se modernizează, au loc reforme în sectoarele cheie ale societăţii: muncă, asistenţă socială, sănătate, educaţie etc. Chiar dacă acum ne este mai greu să vedem, efectele pozitive ale tuturor reformelor nu vor putea fi negate în viitor. Este unul dintre politicienii curajoşi care nu apelează la Principiul lui Pfeifer", adaugă Udrea.