Antena 3 CNN Politică Udrea, legătura între Bucşaru şi Băsescu

Udrea, legătura între Bucşaru şi Băsescu

7 minute de citit Publicat la 11:04 17 Feb 2007 Modificat la 11:04 17 Feb 2007
Udrea, legătura între Bucşaru şi Băsescu
Canalul de comunicare dintre Dumitru Bucşaru şi preşedintele Traian Băsescu a fost chiar Elena Udrea, la vremea aceea şefa Cancelariei prezidenţiale, susţin cei de la Jurnalul Naţional. Potrivit organigramei, Udrea era cea abilitată să trieze corespondenţa şefului statului. Dar, susţin jurnaliştii, o astfel de petiţie ar fi trebuit să fie trimisă spre analiză departamentelor de specialitate, în speţă cel economic, şi în nici un caz preşedintelui. Elena Udrea neagă însă că ar fi intervenit pentru controversatul om de afaceri, precizând că doar îl cunoaşte. Fosta şefă a Cancelariei prezidenţiale este contrazisă însă de realizatorul emisiunii În gura presei, de la Antena 3, Mircea Badea.

Acesta le-a declarat celor de la Jurnalul Naţional că, după o ediţie a emisiunii sale, din primăvara anului trecut, în care vorbea despre modalitatea prin care Bucşaru a cumpărat fosta SC Comaico S.A., a fost sunat de Elena Udrea, care s-a recomandat drept avocat al omului de afaceri. Udrea neagă însă că ar fi fost avocatul lui Bucşaru. Cei de la Jurnalul Naţional mai aduc un element în plus pentru a demonstra legătura dintre familia Udrea-Cocoş şi afaceristul Bucşaru. Este vorba despre fiul lui Dorin Cocoş din prima căsătorie, Alin Cocoş, care a jucat la echipa Unirea Urziceni, patronată de acelaşi Bucşaru.

Un nou mesaj de la Cotroceni bulversează viaţa politică internă. Ziarul ?Ziua? prezintă un mesaj semnat de Traian Băsescu prin care acesta intervine la ministrul Transporturilor în favoarea unei firme private. SC Art Construcţii 92 avea de recuperat bani în urma unor lucrări. După intervenţia lui Băsescu, firma şi-a primit banii. Patronul societăţii, Dumitru Bucşaru, este un controvesat om de afaceri, cunoscut ca un apropiat al PD. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Adriana Săftoiu, a declarat că rezoluţia preşedintelui este o practică firească, constituţională. Tot ce a cerut preşedintele este ca Ministerul Transporturilor să facă verificări şi să caute o soluţie legală pentru respectiva problemă.

Săftoiu a precizat că preşedintele Băsescu nu are nicio legătură cu firma respectivă, nu îl cunoaşte pe semnatarul petiţiei şi nici pe vreunul dintre acţionarii societăţii. Săftoiu a subliniat că administraţia prezidenţială are obligaţia de a răspunde la toate petiţiile care vin la Cotroceni. Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că luni va solicita Preşedinţiei să-l informeze asupra întregii corespondenţei dintre preşedinte şi miniştri. El este convins că există şi alte rezoluţii care poartă semnătura lui Traian Băsescu. Ludovic Orban va face cererea în baza Legii accesului la informaţiile de interes public.

Traian Băsescu a primit memoriul de la firma Art Construcţii 92 în aprilie 2005, la doar câteva luni de la învestirea sa în funcţia de preşedinte al României. Dumitru Bucşaru, patronul Art Construcţii \\\\\\\'92 SA, îl informează pe preşedinte că firma sa a executat lucrări de construcţii şi amenajări la diverse obiective, cum ar fi: Complex Snagov, Cantina Restaurant M.T.C.T., Gara Obor, Gara Galaţi, Grădiniţa Witting, Modernizare Staţie C.F. Focşani.

Omul de afaceri se plânge însă că C.F.R. nu şi-a onorat datoria către firma sa şi îi cere şefului statului sprijin pentru recuperarea creanţei de peste 110 miliarde de lei. ?Având în vedere situaţia prezentată vă rugăm să ne acordaţi sprijinul dumneavoastră în recuperarea creanţei pe care o avem în relaţia cu CFR SA, pentru a putea la rândul nostru să achităm obligaţiile pe care le avem către stat şi către terţi?.

Traian Băsescu a reacţionat prompt şi a trimis memoriul ministrului de atunci al Transporturilor, Gheorghe Dobre, cu o rugăminte. ?D-le Ministru Dobre. Rog analizaţi şi rezolvare legală?.

Intervenţia preşedintelui nu a rămas fără rezultat. La câteva luni de la memoriul trimis lui Băsescu, firma Art Construcţii a intrat în posesia celor peste 100 de miliarde, lucru pe care l-a recunoscut şi Dumitru Bucşaru.

Întrebarea care se ridică este de ce a intervenit preşedintele Traian Băsescu în favoarea firmei lui Dumitru Bucşaru, când pe masa de la Cotroceni, ajung zilnic zeci de astfel de solicitări. Dumitru Bucşaru este cunoscut ca un vechi apropiat al Partidului Democrat, dar şi prieten şi partener de afaceri al anumitor oameni din anturajul lui Traian Băsescu, cum ar fi Dorin Cocoş - soţul Elenei Udrea, fosta consilieră a lui Băsescu şi în momentul de faţă lider al PD.

Dumitru Bucşaru are peste 10 firme, deţinute direct de el sau prin intermediul fiicelor sale. Jurnaliştii de la ?Ziua? demonstrează că în multe dintre societăţi, asociaţii lui Bucşaru sunt la rândul lor asociaţi în alte firme, cu Dorin Cocoş.

Contactat telefonic de Antena 3, Dumitru Bucşaru a refuzat să facă vreun comentariu.

Adriana Săftoiu: rezoluţia preşedintelui este o practică firească
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Adriana Săftoiu, a declarat că rezoluţia preşedintelui este o practică firească, constituţională. Tot cea cerut preşedintele este ca Ministerul Transporturilor să facă verificări şi să caute o soluţie legală pentru respectiva problemă. Săftoiu a precizat că preşedintele Băsescu nu are nicio legătură cu firma respectivă, nu îl cunoaşte pe semnatarul petiţiei şi nici pe vreunul dintre acţionarii societăţii. Săftoiu a subliniat că administraţia prezidenţială are obligaţia de a răspunde la toate petiţiile care vin la Cotroceni. Unele sunt de competenţa sa, altele sunt retrimise instituţiilor: CSM, ministere, instanţa supremă.

Reacţia Elenei Udrea
Într-o intervenţie televizată, Elena Udrea s-a lansat într-un atac dur la adresa directorului ?Ziua?, Sorin Roşca Stănescu, declarând că ?tot ce scrie în Ziua are ca justificare frica sa de justiţie?. Fostul consilier prezidenţial a negat orice implicare într-o astfel de afacere. ?Cancelaria Prezidenţială direcţionează petiţiile spre instituţiile competente?, a subliniat Udrea.

Precizările Ministerului Transporturilor
Ministerul Transporturilor informează că, plăţile pentru 14 companii, printre care Art Construcţii 92, au fost sistate în perioada noiembrie 2004-iulie 2005, întrucât creditul extern care finanţa proiectul a fost suspendat. ?Lucrările efectuate la staţia de cale ferată Focşani (una dintre investiţiile invocate în memoriu, n.r.) fac parte din programul Reabilitarea unor importante staţii de cale ferată din România - 15 gări, program finanţat dintr-un împrumut extern. Plăţile pentru lucrările efectuate în cadrul acestui program se fac numai după verificarea documentelor justificative de către banca finanţatoare.(...) Abia după reluarea împrumutului, în luna iulie 2005, s-au făcut plăţi în conformitate cu prevederile legale şi procedurile băncii finanţatoare, către toate firmele care în acel moment derulau contracte de reabilitare la gările incluse în program?, se precizează în comunicat. Oficialii ministerului susţin că plăţile au fost reluate la trei luni după transmiterea memoriului către preşedintele Băsescu.

Istoria afacerilor suspecte ale lui Bucşaru
Dumitru Bucşaru este un personaj extrem de controversat. A fost arestat înainte de 1989 pentru delapidare, iar acum se află în atenţia DNA pentru mai multe ilegalităţi de sute de miliarde. Dumitru Bucşaru figurează în top 300 Capital cu o avere estimată la 10-12 milioane de dolari. Marea majoritate a averii a dobândit-o din afacerile derulate în domeniul construcţiilor.

Dumitru Bucşaru a realizat cele mai mari afaceri cu ajutorul CFR. Una dintre cele mai profitabile a fost Complexul Astoria din Snagov, pentru amenajarea căruia s-a cheltuit o sumă uluitoare: aproximativ 700 de miliarde de lei! Investiţia a fost realizată pe vremea fostului director al CFR: Mihai Necolaiciuc, care este dat în urmărire internaţională, pentru devalizarea companiei cu peste 700 milioane de euro.

O oglindă din complexul Astoria a costat circa 48 de milioane de lei, o masă 113 milioane, iar o lumânare - peste 5 milioane lei. Şi sala de conferinţă este impresionantă: 62 de locuri. Şi asta nu e tot: piscina construită pe malul lacului Snagov are 10 instalaţii de filtrare a apei. Preţul: 78 de miliarde de lei. Cele 4 terenuri de tenis au costat nu mai puţin de 16 miliarde de lei.

Surse din administraţia complexului susţin că investiţia a fost nechibzuită şi nu scoate profit nici cât să acopere salariile puţinilor angajaţi. Complexul funcţionează doar vara când bucureştenii vin câteva ore pe zi la plajă.

Şi aceasta nu este singura afacere care i-a adus lui Dumitru Bucşaru profituri considerabile. O altă afacere controversată în care a fost implicat acesta a fost ridicarea Ansamblului Parcul, aflată în spatele complexului expoziţional Romexpo. Lucrarea a fost încredinţată direct în februarie 2004, antrepenorilor, printre care s-a aflat SC Art Construcţii 92.

Potrivit cotidianului ?Jurnalul Naţional?, informaţiile despre această lucrare nu pot fi regăsite în Monitorul Oficial. De asemenea, firma de construcţii a lui Bucşaru a realizat lucrări de reabilitare şi la două cămine ale societăţii Faur - fosta Uzina 23 August- contract de pe urma căruia a încasat peste un milion de euro.

Reacţia fostului ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre
Fostul ministru al Transporturilor, democratul Gheorghe Dobre, îi ia apărarea preşedintelui Băsescu. Dobre a declarat pentru Mediafax că rezoluţia preşedintelui nu a influenţat în niciun fel soluţionarea situaţiei Art Construcţii şi că aşa-zisele bileţele apar doar pentru a-l ataca pe orice căi pe şeful statului. El susţine că Ministerul Transporturilor avea în vedere problema tuturor celor 14 firme care executau contracte de reabilitare a unor staţii de cale ferată, cu mult timp înainte de primirea petiţiei cu rezoluţie de la preşedintele Traian Băsescu.



Istoria bileţelelor de la Cotroceni
Acesta este cel de-al doilea mesaj al preşedintelui Traian Băsescu. Primul a fost dezvăluit luna trecută de preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu. Era vorba de o recomandare adresată ministrului Economiei, Codruţ Şereş, pe un document al societăţii ALRO Slatina, care dorea energie electrică mai ieftină. Dan Voiculescu l-a acuzat pe Traian Băsescu de trafic de influenţă, acuzaţii respinse de administraţia prezidenţială.

Liderul Partidului Conservator a făcut public documentul, la doar câteva zile după ce Elena Udrea a scos pe piaţă bileţelul trimis de premierul Tăriceanu şefului statului.

Antena3.ro

×
x close