"Fitilul etnic", aprins tot timpul de politicieni, a făcut rău locanicilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar oamenii de aici ar trebui să îşi dorească să facă parte din aceeaşi regiune cu Braşov sau Sibiu, deoarece sunt judeţe mai bogate, a declarat deputatul PDL Elena Udrea, vineri, conform
Mediafax.
Deputatul PDL Elena Udrea a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că subiectul regionalizării este sensibil în secuime, deoarece se invocă şi este dezbătut criteriul etnic.
"Eu cred că este greşit să fie invocat criteriul etnic. Important pentru oamenii care trăiesc în Covasna, Harghita şi Mureş, indiferent de etnie, este să aibă un nivel de trai decent şi autorităţi capabile să crească acest nivel de trai", a spus Udrea.
În opinia acesteia, "fitiliul etnic, aprins tot timpul de politicieni", nu a făcut decât rău celor care trăiesc în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
"Cred că fitilul etnic, care este aprins tot timpul de politicieni, nu a făcut decât rău celor care trăiesc în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş pentru că nu a ajutat la prosperitatea lor. Oamenii au nevoie de lideri care să se gândească la modalităţile prin care să ajute oamenii să trăiască mai bine, nu să incite la conflicte etnice. Eu cred că nu acesta ar trebui să fie mărul discordiei şi elementul de la care ar trebui să pornească discuţia privind regionalizarea în cele trei judeţe. Mai degrabă, cei din Covasna, Harghita şi Mureş ar trebui să se vrea într-o regiune cu Braşov, cu Sibiu, care sunt judeţe mult mai dezvoltate, astfel încât distribuirea beneficiilor economice din cele două judeţe să ajungă şi aici", a spus deputatul PDL.
Elena Udrea a adăugat că proiectul regionalizării s-a blocat în timpul guvernării PDL din două motive, unul fiind tot criteriul etnic, respectiv PDL şi UDMR nu au reuşit să ajungă la o concluzie în privinţa regiunii Centru şi a celei de Nord-Vest. Conform Elenei Udrea, cel de-al doilea motiv a constat în discuţiile dintre liderii locali cu privire la capitalele acestor regiuni.
În opinia deputatului democrat-liberal, USL nu va reuşi să facă regionalizarea "aşa cum ar fi util să fie făcută", iar dacă nu se simplifică administraţia şi vor creşte costurile, se va genera doar o suprastructură pentru baronii locali.
"Bătălia se va da în interiorul USL exact pe acest aspect, respectiv pe cine va conduce o regiune, în loc să se pornească de la necesitatea de a reduce birocraţia, de a oferi o administraţie mai suplă, de a omogeniza din punct de vedere economic şi social şi de a face posibilă o relaţionare directă între regiuni şi Comisia Europeană", a conchis Elena Udrea.