Liderii şi vedetele Alianţei România Dreaptă, printre care Elena Udrea şi Vasile Blaga, au şanse foarte mari să nu prindă un loc în viitorul Parlament, conform unui sondaj CSCI, în timp ce contracandidaţii de la USL ar câştiga din primul tur.
Sondajul CSCI a fost realizat în 5 colegii în care candidează figurile cele mai cunoscute ale Alianţei România Dreaptă. Astfel, Elena Udrea, candidat pentru Camera Deputaţilor în colegiul 4 Neamţ, este cotată cu doar 34% în timp ce istoricul Liviu Brătescu de la USL are o intenţie de vot de 51%. Imediat, staff-ul de campanie al Elenei Udrea a contracarat cu un sondaj făcut de voluntari ai Asociaţiei pentru Demnitate şi Valoare Umană, o asociaţie anonimă de care nu pare să fi auzit nimeni până acum, sondaj care o scoate pe Elena Udrea câştigătoare detaşată cu 56 de procente iar Liviu Brătescu ar lua doar 30%.
Revenind însă la sondajul CSCI, nici Vasile Blaga nu se simte prea bine, cu doar 35% intenţie de vot, contracandidatul său, Matei Suciu reuşind să strângă 51% din voturi.
Roberta Anastase, fosta preşedintă a Camerei Deputaţilor, are şanse mari să nu mai ajungă deloc în Camera Deputaţilor, nicicum să o conducă, fiind cotată cu 30%, în timp ce liberalul Paul Dumbrăveanu este dat câştigător de CSCI în colegiul 11 Prahova cu 52%.
Mihai Răzvan Ungureanu s-a luptat mult să candideze la Arad sperând că Gheorghe Falcă îl va ajuta să ajungă în Senat. Dacă ne luăm după sondaj, cu doar 29%, senatul va rămâne un vis frumos pentru Ungureanu, senatorul actual, Ovidiu Marian fiind cotat cu 50%.
Foarte prost în acest sondaj stă şi prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, care nu mai strânge decât 31% din voturi în colegiul său din Buzău iar candidatul USL, Marcel Ciolacu are 54% intenţie de vot. Este important să reamintim faptul că, la alegerile locale, în multe judeţe unde victoria PDL era dată ca sigură, sondajul CSCI spunea că vor câştiga candidaţii USL, lucru care s-a şi întâmplat.
Sondajul prezentat astăzi a fost realizat telefonic de CSCI în perioada 11-15 noiembrie 2012 în cele 5 colegii în care candidează greii ARD, pe eşantioane reprezentative de 1.000 de respondenţi. Marja de eroare este de +/-3,1% pentru un nivel de probabilitate de 95%.
Sondajul CSCI efectuat între 9 şi 12 noiembrie arată că o serie de lideri proeminenţi ai ARD/PDL nu vor câştiga colegiile şi s-ar putea să nu intre în Parlament. La localele din 10 iunie, cercetările CSCI au fost corecte în proporţie covârşitoare.
Ce se va întâmpla pe 9 decembrie în cele 5 colegii cercetateSondajul privind alegerile parlamentare a fost efectuat cu aproape o lună înainte scrutinului din 9 decembrie. Evident, pe parcursul campaniei electorale mai pot apărea schimbări în ceea ce priveşte procentele candidaţilor. Foarte rar s-au întâlnit inversări de situaţii, când a fost vorba de diferenţe între 15 şi 20 de procente. O strângere a „scorului", da, s-a mai întâlnit. Dar şi în situaţia în care se apropie procentele celor din ARD/PDL de procentele USL, sunt discutabile şansele „vedetelor" PDL de a prinde la redistribuire un fotoliu de parlamentar.
Udrea reabilitată printr-un sondaj fantomăAcest sondaj ridică uriaşe semne de întrebare. Respectiva asociaţie este una fantomă - nu are nici email, nici adresă pe net - a fost înfiinţată în Piatra Neamţ în 2002 şi de atunci a intrat în „adormire", ultima menţiune la Registrul Comerţului datând din decembrie 2002. A fost scoasă de la naftalină acum înainte de alegeri şi, culmea, a obţinut de la Autoritatea Electorală permanentă şi adeverinţă pentru a trimite observatori pe 9 decembrie. Şi pentru ca „sondajul" să fie cât de cât credibil, publicaţiile „Ziarul de Roman" şi „Ceahlăul" după ce publică rezulatele „voluntarilor", mai vin cu un bonus: preiau o dezinformare din EVZ din care reieşea că Liviu Brătescu nici n-ar fi intenţionat să candideze în Roman, ci doar la Iaşi. Evident, niciodată nu s-a pus problema ca Brătescu să candideze la Iaşi, dar s-a pus problema - mai ales la presiunile din media independentă - ca modestul candidat (Nicu Stan), aruncat iniţial în luptă contra Elenei Udrea să fie schimbat cu unul mai puternic. Evident, niciunul dintre cele două articole nu sunt semnate şi nici nu au însemnul de publicitate electorală.