Antena 3 CNN Politică Udrea, audiată în dosarul lui Vasile Blaga: Îl rugam pe fostul meu soţ să contribuie cu bani la PDL

Udrea, audiată în dosarul lui Vasile Blaga: Îl rugam pe fostul meu soţ să contribuie cu bani la PDL

M.Z.
5 minute de citit Publicat la 13:11 06 Oct 2017 Modificat la 13:11 06 Oct 2017
o_1brocnrq71jfn9raitu1m031sg68.jpg
Foto: Agerpres

UPDATE 13.11 - Fostul ministru Elena Udrea a declarat vineri că îl ruga pe fostul ei soţ, Dorin Cocoş, să contribuie cu sume de bani la PDL, subliniind că au existat cazuri în care anumite persoane sponsorizau prin intermediari mai multe partide în acelaşi timp, potrivit agerpres.ro.

Elena Udrea a fost audiată vineri la Tribunalul Bucureşti, în calitate de martor, în dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă. 

În timpul audierii, Elena Udrea a explicat modul în care erau finanţate campaniile electorale la PDL. 

"În funcţionarea PDL, ca şi în funcţionarea oricărui partid politic, în campanie electorală exista nevoia de finanţare. Membrii de partid au datoria de a contribui la finanţare, fiecare cât poate, iar cei cu funcţii trebuie să contribuie mai mult decât ceilalţi. Eu aveam obligaţia să contribui cu 200 de lei pe lună la cheltuielile partidului. Cei care au posibilitatea să aducă finanţare aduc bani. De regulă, îl rugam pe fostul meu soţ să contribuie cu sume de bani. Întotdeauna se dădeau chitanţe pentru toate sumele primite. Dacă ştiai că te costă 100.000 de euro campania, conducerea partidului anunţa în şedinţă şi se încerca strângerea acelei sume. De regulă, oamenii nu reuşeau să aducă toate sumele şi existau atenţionări pentru că nu aduceau sumele la care se angajau. În general, obligaţiile de achitare a cotizaţiilor şi de donaţii către partid nu erau respectate, mai ales în cursul campaniei electorale şi se proceda la reamintirea nevoilor financiare ale partidului", a povestit Udrea în sala de judecată. 

Ea a adăugat că existau situaţii în care anumite persoane sponsorizau partidele prin intermediari. 

"Cunosc situaţii în care anumite persoane au sponsorizat un partid politic, pe lângă un alt partid politic, iar pentru a nu se afla acest lucru au apelat la intermediari, o persoană care să aducă banii aparent în nume personal. Presupun că intenţia era aceea de a nu se cunoaşte interesul lor, în condiţiile în care nu se ştia cine câştigă alegerile. Nu aveau motive să se teamă că, dacă au finanţat un partid şi câştiga celălalt, vor fi repercursiuni. Dar unii aveau controale. S-a întâmplat ca anumite firme să fie supuse unor controale abuzive dacă au finanţat partidul care a pierdut", a afirmat Udrea. 

Pe de altă parte, ea a declarat că numirile în funcţiile de conducere din cadrul companiilor de stat se făceau la recomandarea unor membri de partid sau organizaţii care aveau rezultate bune la alegeri. 

La ieşirea din sediul instanţei, Udrea a spus că există în societatea românească acest concept de nepotism şi "pile", însă ea a intervenit doar pentru o singură persoană. 

"Conceptul acesta de nepotism a evoluat în societate în aşa fel încât un partid politic, când vine la guvernare, încearcă să îşi mulţumească membrii, găsindu-le un loc de muncă pe undeva şi este o practică de 30 de ani. Au fost numiţi sau angajaţi rude, prieteni în funcţii în instituţii publice. Nu mă refer la funcţii de conducere, mă refer la funcţii de execuţie în instituţii publice. Avem cazuri de cumnaţi care au condus Eximbank, asta ca să dau un exemplu de la PSD şi nu de la PDL. Modalitatea asta nu aş constitui-o într-un motiv de critică doar la adresa clasei politice, pentru că mai este un adevăr. Eu, ca deputat, ca persoană publică, să ştiţi că nu primeam cereri să promovez legi sau să susţin cauze ale societăţii, eu primeam solicitări să angajez copiii, soţiile, neamurile în funcţii, să pun o pilă la primărie pentru o locuinţă la ANL, de la cetăţeni. Este o modalitate de a funcţiona a întregii societăţi, nu doar o practică a clasei politice. (...) Noi funcţionăm pe conceptul de pile: puneţi-mi şi mie o pilă doamna deputat să fac nu ştiu ce. Nimeni din familia mea, din apropiaţii mei nu apare în vreo funcţie de stat. Singura persoană pe care am susţinut-o în toată cariera mea politică este Ana Maria Topoliceanu", a declarat Udrea. 

Procesul continuă cu audierea fostului ministru al Economiei Ion Ariton. 

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016, de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale. 

"În perioada 2011 - 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale", afirmă procurorii. 

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul lui Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar. 

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naţionale pentru PDL. 

Conform documentului, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL a existat o înţelegere între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid. 

----------------------------

Știrea inițială 11.28

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea ajuns din nou, vineri dimineață, în faţa judecătorilor, pentru a fi audiată în dosarul lui Vasile Blaga. 

Fostul lider PDL este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit 700.000 de euro de la Gheorghe Ştefan, fostul primar din Piatra Neamţ. 

În schimbul banilor, Vasile Blaga ar fi trebuit să intervină, pentru ca o firmă să primească mai multe contracte cu statul. 

Elena Udrea a spus că ea nu ştie nimic de nicio firmă-fantomă care ar fi finanţat campania electorală din 2012. 

”Nu știu ce a declarat domnul Gheorghe Ștefan. Există obligația tuturor membrilor de partid, și acum, să cotizeze la bugetul partidului și al campaniei, pentru că nu se putea face fără finanțare. Există această obligație, ca fiecare să contribuie la cheltuielile pentru campanie.

Nu cred în firme-fantomă, cel puțin nu am auzit. Se foloseau societăți care erau dispuse să ajute un partid sau altul. Dar firme-fantomă nu, pentru că se făceau verificări de la AEP și Ministerul Finanțelor. Nu puteai să umbli cu facturi false”, a spus fostul ministru Elena Udrea.

×
x close