Semnalul păstrării aproape a Uniunii a fost dat chiar de către Cotroceni care l-a numit pe fostul senator, Peter Eckstein Kovacs drept consilier prezidenţial pentru problemele minorităţilor. Până acum, şeful statului nu a mai avut un consilier pentru problemele minorităţilor. Ideea i-a fost propusă lui Traian Băsescu de către UDMR încă din 2007. La acea dată era vehiculat pentru acest post inclusiv numele pastorului Laszlo Tokes.
La nivelul Parlamentului, UDMR deţine, în baza algoritmului politic, preşedinţia a două comisii parlamentare şi mai multe posturi de vicepreşedineţi şi secretari de comisii. Comisia pentru Drepturile Omului de la Senat este condusă de Gyorgy Frunda, în timp ce la negocierile de la Camera Deputaţilor, membrii Uniunii au obţinut şefia comisiei pentru Politică Externă, prin fostul ministru Laszlo Borbely.
Numirile de la Guvern au adus cu ele şi câteva surprize. Premierul Emil Boc l-a numit pe Pal Peter, membru al UDMR Cluj, în funcţia de secretar personal în cadrul Cancelariei primului-ministru. Pal este unul dintre acţionarii grupului Energobit, companie implicată în comerţul ?băieţilor deştepţi? cu energie, grup care s-a ocupat printre aletele cu asigurarea iluminatului palatului victoria în perioada cabinetului Tăriceanu.
Aflată în subordinea Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a cunoscut şi ea o rocadă udemeristă. Primul -ministru a dispus înlocuirea lui Jozsef Birtalan, cu Szakal Andras Zsolt, fost subprefect al judeţului Braşov şi candidat UDMR pentru Camera Deputaţilor la ultimele alegeri parlamentare. Noul demnitar va avea funcţia de ministru cu rang de secretar de stat. De altfel, Szakal Andras Zsolt a recunoscut că pentru această nominalizare a beneficiat de susţinerea preşedintelui PD-L Braşov, George Scripcaru.
La Departamentul pentru Relaţii Interetnice, o altă structură aflată în subordinea premierului, udemeristul Marko Attila conduce încă această instituţie şi pare că va fi confirmat şi în noua guvernare.
Negocieri grele în teritoriu
În teritoriu, UDMR are şanse de a-şi păstra câteva posturi de subprefecţi şi oameni în servciile descentralizate, negocieri de acest fel fiind purtate cu PD-L la nivelul judeţelor Cluj, Covasna, Harghita şi Hunedoara. Ei au de-a face cu opoziţia PSD care ar dori ca UDMR să fie lăsată complet ?pe dinafară? în materie de funcţii de conducere în administraţia locală.
La Cluj, udemeriştii locali poartă negocieri cu cei din PD-L, oferind voturile comunităţii maghiare pentru candidatul democrat-liberal la primăria reşedinţei de judeţ. În schimb ei vor garanţii pentru păstrarea înţelegerii cu PD-L din varalui 2008, în urma căreia UDMR deţine un post de viceprimar, unul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi un subprefect, la care se adaugă o serie de conduceri ale serviciilor descentralizate.
La Hunedoara, tratativele pentru păstrarea în funcţia a subprefectului Uniunii, Attila Deszi, au eşuat, cei din PD-L numindu-şi proprii oameni în aceste posturi. Discuţiile continuă pe marginea funcţiilor de la direcţiile judeţene. La nivelul judeţelor Covasna şi Harghita, liderii PD-L şi PSD ar fi de acord să cedeze Uniunii un post de subprefect, la schimb cu un post de viceprimar.
Marius Vulpe, Antena3.ro