Faptul că ar putea fi sacrificaţi pe altarul intereselor partidelor politice ale populaţiei majoritare provoacă nervozitate printre liderii UDMR. Conştienţi că unicameralul ca formă de legislativ ar putea diminua influenţa şi vocea lor în parlament, udemeriştii condiţionează sprijinul lor pentru viziunea pedelistă de primirea de garanţii ferme că viitoarea lor reprezentare parlamentară rămâne aceeaşi cu cea actuală.
Principiul proporţionalităţii, împachetat cu uninominal într-un singur tur
Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a anunţat, vineri, că Uniunea vrea garanţii că maghiarii nu vor pierde în urma reducerii numărului parlamentarilor, prin introducerea unui sistem electoral care să le aducă un număr de aleşi mai mic faţă de numărul de voturi primite.
"Nu e vorba de facilităţi, fiindcă în cazul celorlalte minorităţi, care sunt mici şi nu au forţa să acumuleze atâtea voturi ca să obţină un mandat, printr-o facilitate primesc un mandat de deputat, ceea ce e foarte bine. În cazul maghiarilor este vorba de altceva - să se garanteze să fie prezenţi în Parlament conform ponderii lor", a susţinut Marko.
Preşedintele Uniunii a atras atenţia că în cazul în care se va reduce numărul parlamentarilor, există şi riscul diminuării numărului parlamentarilor maghiari.
"Nu prea ne bucurăm noi că există această idee, de reducere. Dar totuşi, putem accepta să se reducă din numărul parlamentarilor, ceea ce este important este să păstrăm ponderea noastră, deci proporţionalitatea prezenţei noastre, indiferent de numărul parlamentarilor, să avem procentajul nostru, dacă reuşim să obţinem voturile comunităţii maghiare din România. Deci aici e nevoie de garanţii, nu în ceea ce priveşte păstrarea numărului, că vei avea nu ştiu câţi deputaţi sau senatori, ci de proporţionalitate", a spus Marko Bela.
Liderul Uniunii a mai sugerat că formaţiunea sa ar sprijini instituirea unui sistemul uninominal într-un singur tur, deoarece spune el, cel cu două tururi nu asigură prezenaţa maghiarimii în parlament proporţional cu numărul de voturi primite.
"Un sistem uninominal cu două tururi de scrutin probabil că ne-ar priva de o reprezentare în toate zonele din Transilvania, cu excepţia acestei zone - deci o parte din Mureş, Covasna, Harghita- unde şi cu două tururi de scrutin candidaţii maghiari probabil că ar câştiga. În alte zone, unde suntem dispersaţi, nu. Deci sunt sisteme prin care într-adevăr maghiarii pot fi privaţi de o reprezentare proporţională, ceea ce nu ar fi bine nici pentru noi, dar, după părerea mea, nici pentru România. De aceea într-adevăr ne gândim şi noi să căutăm o modalitate de a garanta proporţionalitatea, nu altceva, proporţionalitatea conform voturilor primite, nu conform recensământului", a afirmat Marko.
Marko Bela a precizat că a avut discuţii "în principiu" cu colegii de coaliţie, din PDL, în legătură cu Legea electorală şi că au căzut de acord că şi aceasta trebuie modificată. De altfel, UDMR cere garanţii şi în legătură cu această lege. "Actualul sistem nu e bun, deci după părerea mea, e mult mai rău decât cel pe care l-am avut înainte, cel cu liste judeţene. Este nevoie de o modificare şi probabil că în acea lege şi eventual şi în Constituţie ar trebui să avem garanţii privind reprezentarea minorităţilor şi reprezentarea maghiarilor", a explicat Marko.
PDL, între nevoile partenerilor şi cea a unei majorităţi de două treimi
Semnele venite din partea PDL sunt mai degrabă evazive. Democrat-liberalii sunt de acord că UDMR merită să i se asigure o reprezentare corectă în conformitatea cu numărul de membri ai comunităţii maghiare, dar se feresc să vină cu o propunere clară din anumite raţiuni electorale şi calcule strategice. Pentru a obţine revizuirea Constituţiei, democrat-liberalii au nevoie de o majoritate de două treimi în Parlament, fapt posibil numai cu concursul voturilor PSD sau PNL. În aceste condiţii pretenţile partidelor de opoziţie riscă să porevaleze în faţa celor formulate de partenerii udemerişti care nu pot aduce decât o zestre de 30 de voturi în plus pentru aprobarea noii Constituţii.
Vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean a susţinut vineri că UDMR nu va putea beneficia de acelaşi regim ca minorităţile naţionale cărora, prin lege, li se atribuie un loc în Parlament în condiţii anume precizate, întrucât Uniunea este formaţiune politică. El admis totuşţi că în prezent între PDL şi UDMR există o serie de divergenţe pe tema modificării Constituţiiei, în special pe prevederile care reglementează modul de alegere şi reprezentare în parlament.
"Nu e normal ca UDMR, care se află în coaliţia majoritară, să aibă alt punct de vedere în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei decât partidul principal de guvernare. În această privinţă, se vor porni negocieri care să vizeze armonizarea punctelor de vedere şi putem avea în vedere chiar şi discutarea unei modalităţi prin care populaţia maghiară să fie corect reprezentată în Parlamentul unicameral viitor. Prin lege, se atribuie doar celor 18 minorităţi, în condiţii anume precizate, câte un loc în Parlament şi nici într-un caz minoritatea maghiară nu poate beneficia de o asemenea prevedere, dar pot fi găsite modalităţi prin care, în Legea electorală, să se precizeze cum va putea fi reprezentată populaţia maghiară în Parlament fără să existe o discriminare a majorităţii, a populaţiei româneşti", a spus Oltean.
Vicele PDL a evitat însă să precizeze care ar fi acele soluţii legislative care ar putea conferi populaţiei maghiare posibilitatea de a fi corect reprezentată în Parlament.
"Există posibilităţi legislative, bazate pe respectarea Legii electorale şi a Constituţiei, prin care să nu se simtă un handicap al populaţiei maghiare în ce priveşte reprezentarea în Parlament. Nu vreau să dezvolt acest subiect", a declarat el, amintind că PDL nu are în vedere creşterea pragului electoral, care răspunde unor realităţi cu care se confruntă România în prezent. Cu doar două zile în urmă, el susţinea că o posibilă soluţie pentru ca UDMR să susţină modificarea Constituţiei ar fi acordarea unui anumit număr de mandate pentru minoritatea maghiară, prin lege, aşa cum se procedează cu reprezentanţii celorlalte minorităţi.
Aripile sale au fost însă rapid tăiate de preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, deputatul PDL Daniel Buda care a declarat că nu a intrat în niciun fel de negociere cu UDMR alocarea unui număr minim de locuri în Parlament pentru această formaţiune, în procesul de modificare a Constituţiei.
Marius Vulpe, Antena3.ro