?Eliminăm astfel divergenţele şi o competiţie nefastă electorala în sânul comunităţii maghiare? a explicat Marko avantajele unei asemenea colaborări cu foştii adversari politici din CNMT.
Liderul Uniunii a făcut referire şi la forul de coordonare care va fi creat cu menirea ?ca dincolo de alegerile pentru PE să ajungem la un consens prin dezbateri în acest for în legătură cu o serie de probleme de ordin strategic.
În ceea ce priveşte acuzaţiile formulate de preşedintele Traian Băsescu confom cărora Uniunea nu ar fi decât un ?profitor de voturi?, Marko a replicat arătând că la ultimele alegeri parlamentare candidaţii Uniunii au primit voturi şi din partea românilor, formaţiunea obţinând un scor de 6,4%, mai mare decât procentul maghiarilor cu drept de vot
La ultimele intâlniri bilaterale, UDMR a reuşit să-l convingă pe exponentul radicalilor maghiari, episcopul Laszlo Tokes, să candideze, sub egida Uniunii, la europarlamentare pe o aşa numită listă a solidarităţii maghiare. Tokes va fii cap de listă, încă un loc eligibil fiind rezervat unui membru CNMT. Radicalii maghiari au primit însă o concesie : vor putea folosi în campania electorală şi logo-ul CNMT, ei urmând să-şi facă propria campanie de promovare. Lista de candidaţi, care va fi promovată sub egida Uniunii, va avea 75% candidaţi UDMR şi 25% candidaţi aleşi de CNMT.
În pofida că recunoaştem cu toţii că avem divergenţe şi că există o serie de probleme cu care nu suntem de acord cu Tokes, totuşi am reuşit această înţelegere fiindcă ne-am dat seama că este nevoie de solidaritate în ce priveşte prezenţa noastră la Bruxelles", a afirmat marţi liderul Uniunii.
Cât priveşte stabilirea unei strategii, preşedintele Uniunii a subliniat că aceasta se va face în cadrul Congresului din aprilie. În cadrul acestui for, nu se va alege o nouă conducere, ci doar se va defini opţiunea UDMR de a milita nu pentru o Uniune Europeană a statelor naţională, ci una a regiunilor, ceea ce nu presupune desfiinţarea cadrului statal.
Cele două organizaţii vor întocmi un program electoral cadru pentru a fi folosit în timpul campaniei electorale, document care va include dezideratele ambelor organizaţii, atât CNMT cât şi UDMR urmând să îşi facă propria campanie. Cele două structuri vor crea un comitet de coordonare în scopul corelării eforturilor electorale de campanie.
Cele două tabere au mai decis înfiiinţarea Consiliului Maghiar de Coordonare din Transilvania, o structură menită să apere obiectivele strategice ale maghiarilor din România, precum concepţiile de autonomie.
Antena3.ro