Antena 3 CNN Politică UDMR se opune retragerii decoraţiei Steaua României acordate lui Tokes

UDMR se opune retragerii decoraţiei Steaua României acordate lui Tokes

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 17:55 19 Sep 2013 Modificat la 17:55 19 Sep 2013
UDMR se opune retragerii decoraţiei Steaua României acordate lui Tokes
Foto: Agerpres
Kelemen Hunor a trimis către Cancelaria Ordinelor de la Cotroceni o scrisoare în care spune că eventuala retragere a decoraţiei lui Laszlo Tokes este inoportună. 

Preşedintele UDMR a ales calea epistolară, deoarece nu poate participa la reuniunea membrilor ordinului.

Kelemen argumentează că Steaua României acordată lui Tokes pentru meritele sale în Revoluţia din decembrie 1989 nu poate fi retrasă pentru motive care n-au legătură cu Revoluţia.  

"Nu a primit Tokes această distincţie pentru altceva decât pentru meritele din Revoluţia din '89. Dacă cumva s-ar adeveri că n-a avut nici un merit, atunci poţi să te gândeşti la retragerea Ordinului sau retragerea distincţiei, dar într-o altă situaţie, nu. Se deschide o străduţă pe care după aceea nu mai poţi să te opreşti, o să mergi în jos, în jos, în jos, pentru că se contestă libertatea de exprimare în fond, propunând această sancţiune pentru eurodeputatul Tokes", a spus  preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Declaraţia a fost prezentată joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.
 
Laszlo Tokes ar putea rămâne joi fără "Steaua României", în condiţiile în care alţi deţinători ai distincţiei s-au arătat nemulţumiţi după ce europarlamentarul i-a cerut astă vară premierului Ungariei, Viktor Orban, să asigure un protectorat ungar asupra Transilvaniei.
 
Pe 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".
 
În replică, preşedintele Traian Băsescu declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), de la sfârşitul lunii august, că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".
 
Ulterior, premierul Ponta i-a cerut preşedintelui declanşarea procedurilor pentru retragerea Ordinului "Steaua României" acordat lui Tokes, însă şeful statului i-a răspuns că a da curs cererii şefului Guvernului ar însemna încălcarea legii şi menţiona că doar membrii Ordinului pot, potrivit legii, să ceară retragerea decoraţiei acordate unui membru.
 
Pe 29 august, europarlamentarul PSD Corina Creţu, membră a Ordinului Naţional "Steaua României", a solicitat public retragerea Ordinului "Steaua României" acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, ea invocând "fapte dezonorante şi contrare Articolului 1 din Constituţia României".
 
Pe 4 septembrie, preşedintele Traian Băsescu declarat că sunt şapte cavaleri ai Ordinului Naţional "Steaua României" care au solicitat retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes, el menţionând că decizia aparţine Consiliului de Onoare al Ordinului, care se va constitui pe 19 septembrie.
 
Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

 

×
x close