Un guvern minoritar este o soluţie de avarie nerecomandabilă pe timp de criză economică, dar ar fi de dorit instalarea unui guvern majoritar, a afirmat joi, liderul UDMR Marko Bela. Preşedintele Uniunii a sugerat că este de dorit şi cooptarea PNL în viitoarea construcţie guvernamentală, dar că formaţiunea sa este deschisă să meargă şi singură pe acest drum. Totuşi, conducerea UDMR nu se grăbeşte cu negocierile, aşteptând ca şi celelalte partide politice parlamentare validarea alegerilor de către Curtea Constituzţională.
?În urma analizei rezultatului turului doi concluzia preşedinţilor organizaţiilor teeritoriale coincide cu cel al Consiliului Permanent al UDMR. În acest moment prioritatea partidelor politice trebuie să fie alcătuirea unui guvern stabil şi avem nevoie cât mai urgent de un guvern stabil care să abordeze cum trebuie problemele economice, să găseasca soluţii eficiente la această situaţie de criză? a afirmat liderul Uniunii, după consultarea şefilor de filiale al Uniunii la Parlament.
În ceea ce priveşte demararea negocierilor politice pentru crearea unui nou guzvern, Marko a expliucat că este de preferat mai întâi să se aştepte validarea rezulatelor alegerilor de către CCR.
?UDMR încearcă să păstreze colaborarea strânsă şi consultarea cât mai strânsă cu PNL în ceea ce priveşte posibilitatea participării comune la un nou guvern, dar în acelaşi timp suntem deschişi către orice formule de guvernare în condiţii clare, transparente şi fără echivoc. În primul rând, un program clar privind combaterea crizei economice şi, doi ,o transparenţă în susţinerea acestui guvern în Parlamentul României? a explicat Marko condiţiile în care UDMR se va ralia unei eventuale construcţii guvernamentale.
Liderul UDMR a sugerat că formaţiunea sa ar putea contribui la crearea unei majorităţi guvernamentale şi fără PNL, deşi ar fi de preferat ca noua majoritate să fie cât mai puternică şi nu una fragilă.
?În aceste condiţii trebuie să găsim un guvern majoritar cu o majoritate parlamentară care să aibă o propunerea care să fie însuşită de aceasta. Este posibil şi un guvern minoritar, dar aş zice că este mai mult o soluţie de avarie pentru că în perioada care urmează cei care îşi vor asuma guvernarea nu-şi vor asuma un beneficiu, ci un sacrificiu. În următoarele luni trebuie să-şi ia măsuri foarte clare şi foarte dure pentru guvernare de aceea afirm că un guvern minoritar sau cu o slabă majoritate poate să funcţioneze, dar într-o situaţie de criză nu este recomandabilă această soluţie şi noi dacă este posibil am evita o astfel de situaţie? a explicat liderul UDMR, care a lăsat să se înţeleagă că daca nu va exista o altă posibilitate, varianta de avarie nu va fi refuzată nici de către formaţiunea sa, cel puţin temporar.
Întrebat dacă UDMR va intra la guvernare şi fără PNL, în cazul în care acest partid va refuza o coabitare cu PNL, Marko a explicat că protocolul semnat dintre cele două formaţiuni nu mai are obiect după ce Klaus Iohannis s-a recuzat, dar indiferent de acest lucru este de dorit conclucrarea în continuare dintre UDMR şi PNL.
?Ne înţelegem foarte bine cu PNL şi fără protocol. Din păcate, punctele esenţiale din acel protocol deja lipsesc. De exemplu, domnul Iohannis s-a recuzat, dar indiferent dacă acest protocol s-a referit la alegerile prezidenţiale sau la crearea unui nou guvern, eu consider că protocolul trebuie să funcţioneze între PNL şi UDMR pentru că PNL a fost formaţiunea cu care ne-am înţeles cel mai bine atât în guvern cât şi în legislativ? a conchis Marko.
Antena3.ro