UDMR acuză "autorităţi abilitate ale statului român" că l-ar fi sfătuit pe preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, să nu mai participe în România, la sărbătorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Potrivit preşedintelui executiv al Uniunii, Kelemen Hunor instituţia care a dat acest sfat este Ministerul Afacerilor Externe. Şeful statului vecin va participa totuşi la acest eveniment care va avea loc în data de 15 martie, în judeţul Harghita. Autorităţile române au însă de ce să se teamă. Radicalii maghiari din PCM susţinuţi de UDMR vor declanşa în această zi şi un referendum pentru autonomia aşa-zisului ţinut Secuiesc, iar prezenţa şefului de stat ungar nu va face decât să încurajeze un asemenea demers.
"Am primit cu stupoare vestea ca autorităţile abilitate române l-au sfătuit pe preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, să nu viziteze Ardealul pe 15 martie, deşi nu e pentru prima dată că şeful statului ungar sau reprezentanţii de vârf ai guvernului şi parlamentul ungar se află alături de noi într-o importantă zi de sărbătoare. O asemenea poziţie nu se potriveşte nici legăturilor româno-maghiare din ce în ce mai strânse, nici locurilor ocupate de cele două ţări în UE, nici interdependenţei regională a popoarelor noastre şi ea poate să ne ducă, din punct de vedere sentimental şi ideologic, acolo de unde am pornit: începutul anilor '90?, se arată într-un comunicat de presă,semnat de preşedintele UDMR, Marko Bela, şi de preşedintele executiv, Kelemen Hunor.
Calificând respingerea vizitei preşedintelui Solyom Laszlo ca o decizie proastă, liderii UDMR mai afirmă că formaţiunea lor politică îl primeşte cu plăcere pe şeful statului vecin în "casa comună a maghiarilor şi românilor, în Ardeal, în Secuime sau altundeva?.
Potrivit lui Kelemen Hunor, citat de NewsIn, autorităţile române la care a făcut UDMR referire ţin de Ministerul Afacerilor Externe e. ?Autorităţile abilitate în cazul acesta nu sunt primăriile din Harghita, asemenea vizite se aranjează la nivel de MAE?, a spus Kelemen.
Referendumul pentru atonomie, repus pe tapetÎn fiecare an, mii de etnici maghiari din România sărbatoresc ziua de 15 martie, care marchează începutul Revoluţiei de la 1848 din Budapesta. De această dată oraşul Cristuru Secuiesc, din judeţul Harghita, a fost ales în acest an ca principal centru al manifestărilor UDMR dedicate celebrării a a 161 de ani de la declanşarea Revoluţiei ungare paşoptiste.
Sărbătoarea va reprezenta un bun prilej pentru a se repune pe tapet problema autonomiei teritoriale. Consiliul Local Sfântu Gheorghe a decis deja din ianuarie ca de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni să se organizeze un referendum local în vederea consultării comunităţii în ceea ce priveşte autonomia aşa-zisului ţinut Secuiesc. Hotarârea, iniţiată de Partidul Civic Maghiar (PCM), este susţinută şi de UDMR., dar este deja atacată în contencios administrativ de Prefectura Covasna.
Antena3.ro