Iată principalele declaraţii ale lui Laszlo Borbely:
- am fost cu 2 miniştri ai Sănătăţii şi am discutat şi probleme a reformei în sănătate. Suntem de acord să discutăm despre această reformă cu asociaţiile profesionale şi nu vrem ca în an lectoral să introducem unele cheltuieli care ţin de sănătate, ca să nu compromitem reforma
- asta nu însemană că nu introducem unele elemente importante - pachetul de bază trebuie clarificat, utilizartea mai eficientă a fondurilor puiblice, sistemul de IT care ar trebui să fie finalizat
- am cerut partenerilor ca, probabil, la sfârşitul primului trimestru, să avem posibilitatea - şi acesta este punctul nostru de vedere, şi sunt convins că vom avea această posibilitate - a măririi salariilor şi pensiilor în luna aprilie, cel târziu mai
UDMR va solicita FMI atât majorări de salarii şi pensii în acest an, cât şi ca noua lege a sănătăţii să nu fie aplicată în 2012, an electoral, pe considerentul că schimbările majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate greşit, a declarat vicepreşedintele Uniunii, ministrul Laszlo Borbely, potrivit Mediafax.
Uniunea va mai discuta cu oficialii FMI despre noi modificări privind coplata în sănătate, după ce Parlamentul a eliminat plafonul de 600 lei peste care nu se mai percepe coplata serviciilor medicale.
La sfârşitul anului trecut, Borbely declara că UDMR va propune modificarea prin ordonanţă de urgenţă a Legii privind coplata în sistemul de sănătate, cu stabilirea unui plafon probabil de 400 lei aferent serviciilor până la care va fi percepută această plată.
Un alt subiect de discuţie va viza alocări mai mari pentru proiecte de investiţii, inclusiv în domeniul mediului, dar şi calendarul de liberalizare a preţurilor la gaze.
O misiune a FMI, condusă de Jeffrey Franks, se află la Bucureşti, începând de miercuri şi până pe 6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului cu România.
Luni, premierul Emil Boc a fost mandatat de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde.
Un anunţ similar a fost făcut şi în noiembrie 2011, când liderii coaliţiei de guvernare au convenit că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.
Marţi, şeful Executivului a spus că nu poate promite majorări de pensii şi salarii astăzi şi că politicienii trebuie să înţeleagă că acestea sunt vremurile.
România a prelungit acordul cu FMI din 2009-2011 printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro.
Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială, bani care nu au mai fost viraţi în acordul anterior. BM a aprobat în decembrie acordarea tranşei de 400 de milioane de euro.
Citeşte şi Borbely: Şi FMI şi-a exprimat unele dubii cu privire la privatizarea caselor de sănătate