Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat duminică, la Târgu Mureş, că Uniunea va decide marţi dacă va semna sau nu moţiunea de cenzură pe care opoziţia parlamentară intenţionează să o iniţieze după ce Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea retrocedării.
''Vom mai avea discuţii, mâine, poimâine şi vom avea şi câteva propuneri suplimentare, pentru că ni se pare foarte lungă această perioadă în care cei care nu pot primi în natură vor primi eşalonat aceşti bani (de despăgubiri - n.r.) sau pot să opteze pentru o altă variantă - vom vedea, vom decide probabil marţi ce vom face, dacă vom fi şi noi semnatarii sau nu ai moţiunii de cenzură care probabil că va fi înaintată de opoziţie. Vom decide marţi, în funcţie şi de discuţii.
Este o variantă mai bună decât varianta iniţială, noi am dori ca încă două-trei amendamente să fie acceptate. V-am spus: în legătură cu cazul în care nu se pot retroceda în natură, cu eşalonarea; şi sunt unele care nu sunt foarte spectaculoase, dar sunt de ordin procedural, în legătură cu funcţionarea acelor comisii de retrocedare - să nu stea ani de zile fără să retrocedeze şi ştiţi foarte bine, în unele situaţii, deşi au fost toate deciziile clare şi din partea justiţiei, totuşi nu s-a retrocedat din cauza unor comisii. Ştiţi foarte bine, şi aici în judeţul Mureş, la păduri şi la altele", a spus Laszlo Borbely, informează
Agerpres.
Politicianul a arătat că UDMR doreşte introducerea de sancţiuni "mult mai drastice", în cazul în care anumite suprafeţe trebuie retrocedate "şi cineva nu vrea, din varii motive, care exced legea".
Borbely a precizat că UDMR conştientizează faptul că este în opoziţie, însă va negocia acceptarea amendamentelor propuse.
"Totdeauna negociezi, ştim că suntem în opoziţie, ştim că e 67 la sută majoritatea - nu avem iluzii. Dar până acum, vă repet, a fost totuşi un dialog şi au fost câteva amendamente acceptate. Ceea ce este pozitiv faţă de situaţia în care suntem, noi am discutat şi cu cultele, ştiţi foarte bine, se pare că va fi o discuţie şi cu cultele, la nivelul Guvernului", a mai spus Borbely.
Acesta a afirmat că, în urmă cu un an, când UDMR era la guvernare, a împiedicat guvernul din care făcea parte "să promoveze o lege prin care doreau iniţial să oprească restituirea în natură".
''Acum am avut mai multe modificări, unele au fost acceptate, deşi suntem în opoziţie. A fost redus de exemplu de la 25 de ani la 10 ani acea perioadă când instituţiile publice, deci în cel mult 10 ani trebuie să predea practic (proprietăţile - n.r.) la culte şi la alţii, la care se restituie. Sunt şi alte modificări care le-am propus, ca să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat cu colegii noştri Marko Attila şi cu cei doi care au fost în prima fază condamnaţi pentru că avut culpa de a retroceda către biserică o clădire", a susţinut Laszlo Borbely.