UDMR nu se mulează perfect peste viziunea partenerilor democrat-liberali privind depolitizarea televiziunii şi radioului de stat. Fidel parcă principiului ?să se depolitizeze primesc, dar să nu se schimbe nimic?, liderul formaţiunii, Marko Bela, a declarat, luni, că Uniunea "nu este de acord în totalitate" cu ideea unei depolitizări totale la nivelul presei de stat prin eliminarea candidaţilor propuşi de partidele politice. Potrivit preşedintelui Uniunii, CA este şi va rămâne un instrument de control politic. Important este să se realizeze o separaţie între acest for şi managementul SRR şi SRTV, crede Marko.
În opinia sa, cea mai importantă măsură de depolitizare a televiziunii şi radioului public ar fi separarea consiliului de administraţie şi a funcţiei de preşedinte de managementul instituţiilor respective.
"Din punctul meu de vedere, şi, aici, nu suntem de acord în totalitate, nicicum cu cei de la PDL, depolitizare nu ar însemna ca în consiliul de conducere să nu mai avem candidaţi din partidele politice. Să nu avem politicieni sunt de acord, dar partidele politice în mod direct sau indirect şi în viitor vor avea candidaţi, nominalizări sau vor fi de acord cu unele propuneri, fiindcă partidele politice, Parlamentul va vota şi în continuare. Deci, acest consiliu de conducere în continuare va avea o conotaţie politică, va avea o susţinere politică, orice propune, oricine nominalizează, nu aici se află posibilitatea depolitizării, ci în separarea cosiliului de conducere de managementul instituţiei", a explicat preşedintele UDMR.
Marko a pledat pentru o separaţie clară între între managemetul acestor instituţii şi consiliul de administraţie.
"Dacă vrem să modificăm legea, atunci trebuie să prelungim mandatul atât la radio, cât şi la televiziune şi trebuie să ajungem la o concluzie comună privind modificarea legii. Consiliul de conducere va fi şi un instrument de control politic, eu nu cred că trebuie să negăm acest lucru, fiindcă consiliul de conducere va fi numit în continuare de Parlamentul României şi este în ordine pentru că Parlamentul, partidele politice trebuie să-şi asume răspunderea pentru funcţionarea televiziunii publice şi a radioului public. Din acest punct de vedere, nu înseamnă că politicul trebuie să se implice în activitatea zilnică de administrare a televiziunii sau a radioului public", a apreciat liderul UDMR.
Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a anunţat, luni, că reprezentanţii formaţunii vor începe miercuri negocierile cu partenerii de guvernare şi cu reprezentanţii opoziţiei pentru proiectul de lege privind depolitizarea SRR şi SRTV. Democrat-liberalii doresc să pornească tratativele cu restul formaţiunilor politice pornind de la o iniţiativă mai veche a deputatului Raluca Turcan care a venit cu ideea ca membrii CA ai televiziunii şi radioului public să fie validaţi de Parlament la propunerile făcute de societatea civilă.
Antena3.ro