Calculele UDMR vizează obţinerea a trei manadate de eurodeputat, posibil patru, în cazul în care comunitatea maghiară se va mobiliza eficient, iar românii vor confirma prin absenţă trendul de la ultimele alegeri europarlamentare, susţin surse din cadrul conducerii Uniunii.
Consiliul Permanent al Uniunii a aprobat ordinea candidaţilor pe Lista Solidarităţii Maghiare pentru alegerile europarlamentare. Conform acordului dintre UDMR şi CNMT, locurile de pe listă se împart într-o proporţie de 75-25%, iar lista este deschisă de episcopul Tokes Laszlo. Lista va fi supusă validării Congresului Uniunii care va avea loc în data de 25 aprilie 2009, la Cluj-Napoca.
Locurile doi şi trei considerate eligibile revin UDMR. Candidatul aflat pe locul trei pe această listă , Sogor Csaba este mai apropiat însă în cuget şi simţiri celor doi reprezentanţi ai CNMT. Fost senator, actual europarlamentar, Sogor csba s-a făcu remarcat de-a lungul timpului prin susţinerea fermă a principiului autonomiei teritorile. A semnat şi depus la Parlament, alături de câţiva alţi colegi parlamentari o serie de iniţiative legislative privind autonomie, a recunoscut independenţa fostei provincii Kosovo, efectuând chiar o vizită de lucru acolo pentru a se documenta asupra modului în care kosovarii au ajuns să-şi atingă obiectivul dorit. A sprijinit în zona Har-Cov organizarea de referendumurile pentru autonomie promovate de radicalii maghiari.
Cărţile de vizită ale episcopului Laszlo Tokes şi ale primvicepreşedintelui CNMT, Szilagyi Zsolt sunt şi ele tributare conceptului de autonomie teritorială. Foşti membri şi parlamentari ai Uniunii cei doi au ajuns la un moment dat să fie renegaţi de UDMR datorită atitudinii lor considerate prea radicale, faţă de linia moderată promovată la acea vreme în chestiunea autonomiei. Ieşiţi din Uniune, cei doi s-au numărat printre cei mai înverşunaţi critici ai conducerii lui Marko Bela şi susţinători ai ideii de autonomie pe care au promovat-o atât în ţară, cât şi la Bruxelles.
Noua apropiere dintre UDMR şi radicalii maghiri pe care i-a ignorat cât timp a fost la guvernare denotă radicalizarea discursului formaţiunii în condiţiile pierderii controlului serviciilor deconcentrate în favoarea reprezentanţilor PSD şi PDL.
Marius Vulpe, Antena3.ro